Zalecam skorzystanie z wyszukiwarki, gdzie by?o o tym 100 razy. W przysz?o?ci nadawaj bardziej znacz?ce tytu?y w?tk??w lub podczepiaj si? pod istniej?ce, bo wprowadzasz chaos na forum i ci??ko potem znale?? konkretne informacje!
 Zalecam skorzystanie z wyszukiwarki, gdzie by?o o tym 100 razy. W przysz?o?ci nadawaj bardziej znacz?ce tytu?y w?tk??w lub podczepiaj si? pod istniej?ce, bo wprowadzasz chaos na forum i ci??ko potem znale?? konkretne informacje!
 Przeniesiono... Dodatkowo temat zosta? przyklejony dla tych kt??rym nie chce si?/nie maj? czasu/nie wiedz? jak koszysta? z wyszukiwarki
 Przeniesiono... Dodatkowo temat zosta? przyklejony dla tych kt??rym nie chce si?/nie maj? czasu/nie wiedz? jak koszysta? z wyszukiwarki

]
] Kr??tkowzroczno?? mo?e z braku korekcji si? pog??bia?, ale r??wnie dobrze sta? w miejscu - zale?y od wielu czynnik??w m.in. gen??w, Twojego wieku, diety, stylu ?ycia itp. Musisz sam oceni?, na ile ta wada (ma?a, ale jest) Ci przeszkadza, czy np. nie denerwuje Ci?, ?e nie widzisz dok?adnie tych samych szczeg?????w co Twoi znajomi itp.
 Kr??tkowzroczno?? mo?e z braku korekcji si? pog??bia?, ale r??wnie dobrze sta? w miejscu - zale?y od wielu czynnik??w m.in. gen??w, Twojego wieku, diety, stylu ?ycia itp. Musisz sam oceni?, na ile ta wada (ma?a, ale jest) Ci przeszkadza, czy np. nie denerwuje Ci?, ?e nie widzisz dok?adnie tych samych szczeg?????w co Twoi znajomi itp. Nie no kompetencja niekt??rych ludzi pora?a... sprzedawca da? Ci ca?kowicie inne soczewki bez uzgodnienia tego z Tob??piotrek_ND pisze:- Jak id? kupi? soczewki z ta karteczk?, sprzedawczyni daje mi w?a?nie od razu te jakie s? na karteczce, jednak ostatnio kupowa?em w innym optyku i w domu dopiero zobaczy?em ?e s? to Acuvue Advance i takie nosi?em przez 3 tyg. Czy dobrze robi?em?
 jestem zdania tego co smic nie powinno si? nic sta?, ale na wszelki wypadek przejd? si? do okulisty i sprawd? stan oczu.
 jestem zdania tego co smic nie powinno si? nic sta?, ale na wszelki wypadek przejd? si? do okulisty i sprawd? stan oczu.J.w.piotrek_ND pisze:- Czym sie r???ni? jedna od drugiej?
Mo?esz ale ka?d? zmian? musisz skonsultowa? z okulist?... nie wiesz czy dana soczewka b?dzie si? porusza? po oku tak jak nale?y dop??ki nie sprawdzisz tego u specjalisty... wi?cej mo?esz poczyta? na forum.piotrek_ND pisze:- A tak?e chcia?bym sie dowiedzie?, czy koniecznie musz? nosi? te kt??re przepisa? lekarz, czy mog? kupi? innej firmy?
Parametry znasz: Acuvue Oasys, moc -4.0 i -1.5. A je?li chodzi o inny model to nawet o tej samej krzywi?nie i ?rednicy to ca?kiem inna soczewka, musisz to wzi??? pod uwag?...piotrek_ND pisze:- Je?li tak, to zamawiaj?c przez internet sk?d mam wiedzie? jakie parametry szkie??
Widczonie ten astygmatyzm jest na tyle ma?y ?e nie potrzebujesz 2x dro?szych soczewek z korekcja cylindrapiotrek_ND pisze:- I jeszcze jedno, lekarz stwierdzi? ?e na prawym oku mam r??wnie? astygmatyzm, zobaczy?em ?e s? teraz szk?a r??wnie? na t? wad?, czy to znaczy ?e na to jedno oko mog? kupowa? szk?o np Acuvue Advance for Astigmatism z zapisan? wad? przez lekarza (-4,0) a na lewe zwyk?e Acuvue Oasys lub Acuvue Advance?

Szczerze to poj?cia nie mampiotrek_ND pisze:- No i na karteczce przy wadzie lewego oka: -1,5 jest jeszcze dopisane co? "Psp4" (je?li dobrze rozczytuje) - co to znaczy?

) Mam soczewki od 24 czerwca. Gdy patrz? si? w jaki? daleki albo taki na odleg?o?ci , np . 1 metra obiekt widz? go normalnie bez zamazywania. Natomiast gdy patrz? si? w prawo bez przekr?cania g?owy to obraz mi si? (tam z  boku) zamazuje. Wiem, ?e to pewnie od przesuwania si? soczewki po oku. Czy te soczewki same si? dopasuj? i czy nie b?d? musia?a zmieni? ich na inne ? Drugi problem to taki, ?e przy czytaniu ksi??ki, pisaniu itp. jak ju? pisa?am na innych w?tkach , literki mi si? troch? rozmazuj?. Mog? czyta? niby i pisa? na komputerze, ale nie powiem, ?e mi to nie przeszkadza, bo w jaki? spos??b przeszkadza. Czy to ust?pi ? Je?li tak ile mam czeka? ? Mam zamiar dzi? zadzwoni? do tego optyka i zapyta? si? o to. Niepokoi mnie jeszcze jedna sprawa. Na innych forach czyta?am, ?e osoby (nie wszystkie, ale cz???) nosi?y te soczewki , kt??re mam ja, i wyst?pi?y u nich powik?ania, czyli : ?y?ki w okolicach t?cz??wki. Bardzo nie chcia?abym ?eby co? takiego wyst?pi?o w moim przypadku. Czy zanim te ?y?ki si? pojawi?, s? jakie? objawy? Np. pieczenie, k?ucie, dyskomfort je?li tak to nazwa?, ale prosi?abym o dok?adne opisanie "tego" dyskomfortu, bo ja nosz? 2 dni dopiero soczewki i m??j dyskomfort ogranicza si? do tego, ?e czasem czuj? t? soczewk? na oku, i mam jakby wra?enie "suchego oka" , ale soczewka nie zachodzi mg??.
 ) Mam soczewki od 24 czerwca. Gdy patrz? si? w jaki? daleki albo taki na odleg?o?ci , np . 1 metra obiekt widz? go normalnie bez zamazywania. Natomiast gdy patrz? si? w prawo bez przekr?cania g?owy to obraz mi si? (tam z  boku) zamazuje. Wiem, ?e to pewnie od przesuwania si? soczewki po oku. Czy te soczewki same si? dopasuj? i czy nie b?d? musia?a zmieni? ich na inne ? Drugi problem to taki, ?e przy czytaniu ksi??ki, pisaniu itp. jak ju? pisa?am na innych w?tkach , literki mi si? troch? rozmazuj?. Mog? czyta? niby i pisa? na komputerze, ale nie powiem, ?e mi to nie przeszkadza, bo w jaki? spos??b przeszkadza. Czy to ust?pi ? Je?li tak ile mam czeka? ? Mam zamiar dzi? zadzwoni? do tego optyka i zapyta? si? o to. Niepokoi mnie jeszcze jedna sprawa. Na innych forach czyta?am, ?e osoby (nie wszystkie, ale cz???) nosi?y te soczewki , kt??re mam ja, i wyst?pi?y u nich powik?ania, czyli : ?y?ki w okolicach t?cz??wki. Bardzo nie chcia?abym ?eby co? takiego wyst?pi?o w moim przypadku. Czy zanim te ?y?ki si? pojawi?, s? jakie? objawy? Np. pieczenie, k?ucie, dyskomfort je?li tak to nazwa?, ale prosi?abym o dok?adne opisanie "tego" dyskomfortu, bo ja nosz? 2 dni dopiero soczewki i m??j dyskomfort ogranicza si? do tego, ?e czasem czuj? t? soczewk? na oku, i mam jakby wra?enie "suchego oka" , ale soczewka nie zachodzi mg??.
 Zdejmuj? oczywi?cie na noc, ale czasem, jak si? obudz? w ?rodku nocy lub rano czuj?, ?e oczy s? bardziej suche ni? gdybym soczewek w og??le poprzedniego dnia nie nosi?a. Pomaga u?ywanie kropli po zdj?ciu soczewek, przed snem oraz zdejmowanie ich co najmniej godzin? przed p??j?ciem spa? - niech si? oczka dotleni?, odpoczn?, zanim je zamkn? pod kotar? powiek. ?y?ki mam nadal widoczne, ale nie p?k?y ani razu (mam cienk? sk??r? i na ca?ym ciele wida? mi ?y?ki, paj?czki). Nie czu? ich, ale jak poczytasz to forum (polecam - mn??stwo konkretnych informacji, ?amanie mit??w), to zauwa?ysz, ?e komplikacji nie poczujesz, dop??ki nie s? zaawansowane i wymagaj?ce leczenia, dlatego wa?ne s? regularne kontrole - obowi?zkowo co p??? roku! ?aden z 2 lekarzy, u kt??rych by?am, nie zaobserwowa? u mnie nieprawid?owo?ci typu pocz?tki wrastania naczynek w rog??wk? czy stan zapalny, ale ?ebym ich nie podra?nia?a, zalecono mi korzystanie nie ze standardowych p?yn??w do czyszczenia soczewek, ale z takich specjalnych "b?belkowych", typu AOSept.
  Zdejmuj? oczywi?cie na noc, ale czasem, jak si? obudz? w ?rodku nocy lub rano czuj?, ?e oczy s? bardziej suche ni? gdybym soczewek w og??le poprzedniego dnia nie nosi?a. Pomaga u?ywanie kropli po zdj?ciu soczewek, przed snem oraz zdejmowanie ich co najmniej godzin? przed p??j?ciem spa? - niech si? oczka dotleni?, odpoczn?, zanim je zamkn? pod kotar? powiek. ?y?ki mam nadal widoczne, ale nie p?k?y ani razu (mam cienk? sk??r? i na ca?ym ciele wida? mi ?y?ki, paj?czki). Nie czu? ich, ale jak poczytasz to forum (polecam - mn??stwo konkretnych informacji, ?amanie mit??w), to zauwa?ysz, ?e komplikacji nie poczujesz, dop??ki nie s? zaawansowane i wymagaj?ce leczenia, dlatego wa?ne s? regularne kontrole - obowi?zkowo co p??? roku! ?aden z 2 lekarzy, u kt??rych by?am, nie zaobserwowa? u mnie nieprawid?owo?ci typu pocz?tki wrastania naczynek w rog??wk? czy stan zapalny, ale ?ebym ich nie podra?nia?a, zalecono mi korzystanie nie ze standardowych p?yn??w do czyszczenia soczewek, ale z takich specjalnych "b?belkowych", typu AOSept.

NIE NIE NIE i jeszcze raz NIEMientusia pisze:Czy my?licie ?e powinnam jednak parzy? pojemniczek tym wrz?tkiem?
Jezeli parametry sa takie same to mozesz ale i tak po samodzielnej zmianie soczewek, ktora nie jest zalecana, powinnas isc do okulisty na wizyte kontrolna.Mientusia pisze:Soczewki posiadam Air Optix , a doczyta?am si? ?e, teraz pojawi?y si? Air Optix Aqua - czy mog? je sobie kupi? i u?ywa?, czy musz? i?? do optyka i znowu dobiera?. ?

dzi?ki, ale nie wyja?ni?o mi to mojego problemu. Bowiem teraz wyje?d?am tak?e nie b?d? mia? okazji i?? do okulisty. Lepiej nie nosi? soczewek skoro mam os?abion? akomodacj? (swoj? drog? moja wada wzi??a si? z rozleniwienia akomodacji tak m??wi?a mi pani Gierek z Katowic)? Jakie jest zagro?enie, ?e wzrok mo?e mi sie przez t? nieostro?? na bli?y pogorszy??By?o o tym szeroko tutaj, a tak?e tutaj (dotyczy nie tylko os??b starszych).
Użytkownicy przeglądający to forum: Semrush [Bot] i 1 gość
1990-2024 • • • • OPTOMETRYSTA.pl • • • • { optyk optometrysta badanie wzroku Rybnik okulary gabinet }