ODPOWIEDZ Posty: 4 Strona 1 z 1
ogniskowanie w soczewkach a w okularach
  • kobieta

ogniskowanie w soczewkach a w okularach

autor: kobieta » 30 lipca 2008, 18:20

Witam, jestem tu nowa.

Mam wade -7,75 D niestety wyjechalam z kraju i sila rzeczy nie moge juz korzystac z uslug mojego ulubionego optyka.

Zwykla ona mawiac, ze badanie wzroku obiektywne (komputerowe), jest tylko wskazowka a istotniejsze jest to subiektywne - naturalnie. Tyle ze badania wykonuje sie przez okulary, zatem obraz ogniskuje sie na oku inaczej niz przez soczewki kontaktowe (bo socczewka szklana jest jakies 12cm od oka). Dlatego zawsze zapisywala mi soczewki okolo 1D slabsze niz wychodzily z badania subiektywnego.

Czy Wasz optyk korzysta zp odobnej zasady o jedna dioptrie mniej przy dosc duzych wadach? Prosilabym o porade, bo nie pamietam czy to bylo dokladnie 1D mniej, a brytyjscy optycy no coz... nie bede komentowac.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 30 lipca 2008, 22:09

nie stosujemy zasad slabszego doboru soczewek!
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 31 lipca 2008, 00:37

Ale? stosujemy ;) Soczewki kontaktowe dla os??b kr??tkowzrocznych o wy?szej wadzie powinny mie? z wymienionych przez Ciebie wzgl?d??w nieco inn? (raczej zani?on?, ale u?ytkownicy np. Optix??w, o czym nieraz by?o na tym forum, mogli si? przekona? o czym? zgo?a odmiennym) moc w por??wnaniu z moc? okularow?, ostro?? wzroku powinna by? taka jak w okularach, potwierdzona badaniem (tego wielu lekarzy nie robi, przepisuje soczewki, zak?ada pacjentowi, ale nie sprawdza jak widzi). Teoretycznie nie oznacza to, ?e kontakty dobiera si? s?absze, tylko ?e dobiera si? inn? moc korekcji w nich, a inn? w okularach. Nawet stwierdzenie "mam wad? -x D" jest nieprecyzyjne, bo generalnie nie jest to Twoja wada, tylko korekcja okularowa Twojej wady wynosi -x D, a soczewkowa -y D. Tle dywagacji. Wracaj?c do Twojego problemu - niestety, nie powiemy Ci, o ile nale?y zmieni? moc, poniewa? nie jest to warto?? sta?a i identyczna dla ka?dego oraz dla ka?dego modelu soczewek. W moim przypadku jest to -0,25D.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 31 lipca 2008, 10:42

ja napisalem odpowiadajac na pytanie

"Czy Wasz optyk korzysta zp odobnej zasady o jedna dioptrie mniej przy dosc duzych wadach?"
    ze nie, bo nawet jezeli przelicza sie soczewki to nie ma sztywnej reguly 1dptr mniej
    A jezeli dotyczy okularow, to tez nie przepisujemy slabszych - jezeli juz to sa to wyjatkowe i wymagajace tego sytuacje.

O przeliczaniu OKULAROW na SOCZEWKI bylo juz na forum, ze przelicza sie powyzej +/-3dptr

Oprocz ocziwiscie samego przeliczenia po zalozeniu soczewki powinnien byc sprawdzony visus (ostrosc widzenia) w soczewce, jezeli jest niewystarczajaca - skorygowac!

Tak naprawde aby mowic o przeliczaniu okulary - soczewka to najpierw trzeba ustalic z jakiej odleglosci bylo robione badanie, inna odleglosc jest gdy robione jest foropterem a inna jezeli kaseta - przy kasecie i oprawie to zalezy jak specjalista ustawi, raz bedzie taka za drugim inna - i powinien - dobry specjalista - zawsze utrzymywac ta sama odleglosc.

Tak wiec posiadajac recepte ciezko bedzie wykonawcy okularow np. wykonac je jezeli na recepcie nie ma zapisanej odleglosci wierzcholkowej. Bo z czego niby ma przeliczyc? z 16, 14, 12 mm?
    Tutaj akurat na szczescie napisano ze 12 ale MM a nie cm!
ODPOWIEDZ Posty: 4 Strona 1 z 1