Wystaj?, bo maj?. A le?? centralnie na oku czy wi?cej wystaj? od g??ry?
Mo?emy tak sobie dywagowa?, a jedynie kontrola rozwieje Twoje w?tpliwo?ci...
Dziwi? si?, ?e lekarka nie zwr??ci?a na to uwagi, co mnie rzuci?o si? w oczy, ale... kiedy zmienia?e? okulary? Piszesz, ?e nie masz w nich korekcji astygmatyzmu, a masz taki cylinder jak ja, kt??ry wed?ug mnie nie jest na tyle ma?y, ?eby go nie korygowa?... Co? jest nie tak. Masz niekorygowan? wad? i mo?e nawet nie zdajesz sobie sprawy z tego, ?e mo?esz widzie? lepiej, wi?cej!
Zachowujesz si? jak typowa osoba, kt??ra dostaje pierwszy cylinder (i to niema?y jak na pierwszy raz, zajrzyj do w?tk??w astygmatycznych), do tego trzeba si? przyzwyczai?. Nosz?c dodatkowo okulary bez takiej korekcji, pogarszasz sytuacj?, bo oczy wolniej si? przyzwyczajaj?! Moim b??dem przy pierwszym cylindrze by?o chodzenie na przemian w starych i nowych okularach (kl??am ostro na nowe, a po paru tygodniach widzia?am ju? ?wietnie, a stare rzuci?am w k?t). Nie dziwi? si?, ?e mo?e Ci? to zra?a? do soczewek, skoro zazwyczaj zaczyna si? od poprawnej korekcji w okularach, kt??re i tak musisz mie? aktualizowane na bie??co, nawet je?li nosisz soczewki. Lekarz, decyduj?c o zmianie mocy kontakt??w (lub zauwa?aj?c przy pierwszym doborze r???nic? w wadzie wykrytej a korygowanej), powinien od razu wypisa? te? recept? na okulary.
O mo?liwo?ci noszenia/modyfikacji mocy szkie? tylko sferycznych decyduje lekarz, ale powiem Ci z w?asnego do?wiadczenia, ?e to nie to samo... Mam tylko jedno oko astygmatyczne i gdy patrz? obydwoma, jest ok, ale gdy patrz? tylko jednym okiem, nie widz? idealnie. Je?li mia?abym tak widzie?, patrz?c par? oczu, nie czu?abym si? dobrze

W dobrze dobranych okularach i kontaktach powinno si? zapomina? o wadzie wzroku. Nie nosz?c odpowiednich, sprzyjasz pogarszaniu wzroku.
Kontakty toryczne s? drogie, ale nie musisz ich kupowa? ju? zawsze w tym salonie, istniej? jeszcze sklepy internetowe, programy lojalno?ciowe... I tak masz tanio, 270z? za 2 paczki po 6 sztuk to cena jak z [spam], a masz 100x wi?cej pewno?ci co do pochodzenia produktu. Popytaj o zni?ki w salonie dla sta?ych klient??w i gratisy przy kupowaniu naraz tak drogiego produktu (np. ma?e p?yny, kilka jednodni??wek itp.).
Nie patrz na koleg??w, tylko na jako?? produktu, Ty masz silikonowo-hydro?elowe, przepuszczaj?ce du?o tlenu. Jakie szk?a nosi ten, o kt??rym wspomina?e?? Pewnie starszej generacji, hydro?elowe, kwartalne lub miesi?czne SofLens od Bauscha albo Bioxy sprzedawane prawie tylko w necie, do tego p?yn typu "no name" i mamy codziennie niskie ceny jak w Biedronce...
Na koniec par? rad:
- zapytaj lekark? o okres wymiany, obecnie toryczne Johnsona s? dwutygodniowe. Na jakiej podstawie zalecono Ci je jako miesi?czne, skoro lekarz nie ogl?da? ich jeszcze po tych 2 tygodniach?
- zapytaj o rzekomy zbyt du?y rozmiar (co poeta mia? na my?li?) i czy dobrze le?? na oku. Szk?a toryczne musz? le?e? idealnie, dlatego ich dobieranie mo?e by? trudniejsze ni? zwyk?ych szkie?. Maj? takie znaczniki jak celownik, kt??rymi sugeruje si? lekarz, bo musz? le?e? na oku zawsze w tej samej pozycji (to jak r???nica mi?dzy czapk? zimow? a z daszkiem). Nie m??wi?c ju? o tym, ?e je?li potrzebujesz ma?ej krzywizny (tak jak ja, st?d te? decyzja o noszeniu sferycznych na oko z wad?), toryczne s? robione tylko na indywidualne zam??wienie, a co za tym idzie, jeszcze dro?sze.
- zapytaj, czy w salonie maj? w og??le inny wyb??r, np. stricte miesi?cznych. Je?li sprzedaj? tylko jeden model jednej firmy, istnieje ryzyko, ?e wcisn?li Ci co mieli i mo?esz mie? po prostu ?le dobrane.
- je?li wydaje Ci si?, ?e lekarz pr??buje Ci? naci?gn?? ("dam co mam, krzy?yk na drog?") i nie m??wi wszystkiego ("b?d? za du?e, obraz b?dzie si? rozmazywa?, ale chce, to ma"), skonsultuj si? z innym.
Powodzenia, trzymam kciuki!