ODPOWIEDZ Posty: 17 Strona 1 z 1
Coś nie tak z soczewkami...
  • piotrek_ND
    Forumowicz
    Forumowicz

Coś nie tak z soczewkami...

autor: piotrek_ND » 13 czerwca 2008, 16:14

Witam by?em u okolisty 2 tygodnie temu w celu zakupienia soczewek zrobi?a mi badanie wzroku i zak?ada?a szkie?ka w tych dziwnych okularach da?a mi recepte na soczewki ( w tym gabinecie dostaje na pr??be jedn? par?) soczewki mam teraz takie :prawe oko:+1,25 D/-0,75 Dcyl 170 stopni , prawe oko +1,5 D / -0,75 Dcyl 20 stopni... Soczewki astigmatism. Zak?adam te soczewki to czesto widze wszystko nie wyra?nie to napewno nie jest wina moja modczas zak?adania... dzi? zdo?em soczewk? i patrzy?em si? na tekst na komputerze i z?ozy?em znowu soczek? to doszed?em do wniosku ?e bez soczewek lepiej widze wyra?niej.... Co o tym s?dzicie mo?e moje oko musi sie przyzywczajic do soczewek?
    Jak mrugam oczami to troch? sie poprawia widoczno??..Nie wiem czy mi sie tak wydaje czy nie ale widze mniej wi?cej tak smao z tymi soczewkami jak bez nich mo?e z soczewkami troszke lepiej.... u Okulisty jak mi pierwszy raz zak?ada?a to tez za abrdzo nie widzia?em tego ??du literek co powinno sie dobrze widziec .. Powiedzia?a mi ?e ju? nie bedziemy zwracac uwagi na te literki ?e musz? si? przyzyczaji? .SOCZEWKI NOSZE OD 3 DNI...mam si? zg?osic za tydzie? w celu zakupienia soczewek na p??? roku 2 paczki po 6 szt i nie wiem co mam robi? to jest dla mnie spora suma ponad 270 z?... sa to soczeki J&J
    Chcia?bym sie spytac czy nie m??g?bym nosic normalnych soczewek bez astygmatyzmu one sa bardzo drogie m??j kumpel p?aci za soczewki bez astygmatyzmu raz na 3 miesi?ce tylko 60 z?... A ja bym p?aci za 270 z? na p??? roku....
    Ostatnio zmieniony 01 stycznia 1970, 01:00 przez piotrek_ND, łącznie zmieniany 1 raz.
  • Awatar użytkownika
    armani
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: armani » 13 czerwca 2008, 17:15

piotrek_ND pisze: Co o tym s?dzicie mo?e moje oko musi sie przyzywczajic do soczewek?
    piotrek_ND pisze:SOCZEWKI NOSZE OD 3 DNI...
    Tak, czasem adaptacja trwa dzie?, czasem ponad tydzie?... ale bardziej zastanawia mnie to:
    optrek_ND pisze:Jak mrugam oczami to troch? sie poprawia widoczno??..
    No i tu w?a?nie chyba jest problem... Mo?e to by? kwestia jedynie nawil?enia soczewki, albo z?ego dopasowania - powieka dociska na chwil? soczewk? do oka i powoduje popraw? widzenia... ale to tylko teoria :)
    Pono? soczewki do nast?pnej wizyty kontrolnej (byle nie przesadza?, max 6-8h) i skonsultuj si? z okulistk? w czym tkwi problem... Pozdrawiam.
    \
  • piotrek_ND
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: piotrek_ND » 13 czerwca 2008, 17:38

poczekamy zobaczymy... Jka chodze w nich d?u?ej ni? 5 h to jagby mi sie wzrok polepsza? troche... zastanawia mnie jedno czemy te soczewki sa takie drogie....Mo?e darady by by?o zwyk?e soczewki mo?e nie koniecznie potzrebuje akurat na astygmatyzm...
  • Awatar użytkownika
    armani
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: armani » 13 czerwca 2008, 17:53

No raz ?e s? to soczewki dwutygodniowe (cenowo podobne do miesi?cznych), a dwa ?e dla astygmatyk??w (2x dro?sze ni? zwyk?e) - tak?e wychodzi ok 4x dro?ej ni? (a)sferyczne miesi?cze ...
    Narazie dobrze jakby? pozosta? przy dwutygodniowych, p???niej jak wszystko b?dzie ok uzgodnisz z okulistka zmiane na miesi?czne.
    A co do astygmatyzmu to wady du?ej nie masz... ale bez korekcji cylindra komfort widzenia moze drastycznie polecie? w d??l...
    \
  • piotrek_ND
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: piotrek_ND » 13 czerwca 2008, 18:02

armani pisze:No raz ?e s? to soczewki dwutygodniowe (cenowo podobne do miesi?cznych), a dwa ?e dla astygmatyk??w (2x dro?sze ni? zwyk?e) - tak?e wychodzi ok 4x dro?ej ni? (a)sferyczne miesi?cze ...
    Narazie dobrze jakby? pozosta? przy dwutygodniowych, p???niej jak wszystko b?dzie ok uzgodnisz z okulistka zmiane na miesi?czne.
    A co do astygmatyzmu to wady du?ej nie masz... ale bez korekcji cylindra komfort widzenia moze drastycznie polecie? w d??l...
    Ja mam okulary bez ?adnych szkie? na astygmatyzm i widze dobrze wyra?niej nawet ni? w tych soczewkach..... Ja te soczewki pr??bne dosta?em na miesi?c:) Wi?c mam troche czasu na przemy?lenia.... Soczewki strasznie drogie sa na astygmatyzm sama lekarka na pocz?tu zastanawia?a si? czy mi nie dac zwyk?ych....
  • Awatar użytkownika
    armani
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: armani » 14 czerwca 2008, 01:51

Nie przekonasz si? dop??ki nie spr??bujesz... ale w soczewkach nieco inaczej si? widzi ni? w okularach. Praktycznie ka?de obecnie przepisywane soczewki J&J s? dwutygodniowe... mo?e dosta?e? inne (nie J&J)? No chyba ?e okulistka pozwoli?a Ci od razu dwutygodniowe nosi? przez miesi?c...
    \
  • piotrek_ND
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: piotrek_ND » 14 czerwca 2008, 09:49

Mo?e i dotsa?em inne :)
    Co? mi si? wydaje ?e okulistka da?a mi soczewki niekoryguj?ce ?adnej wady.... 0 ;( Mo?e oklulista da?a mi zwyk?e soczewki tylko na pr??be ?eby zobaczy? jak bede si? czu? w nich;/ Ja chyba naprawde nie widze r???nicy z nimi i bez nich (w soczekach troszke zamazanie widze (4-ty dzie? noszenia)... Ale okulista powiedzia?a ?eto s? specjalne soczewki i b?de musia? poczekac na zam??wienie oko?o tygodnia i tak by?o.... Martwi mnie jeszczxe to ?e ta soczewki sa troch? za du?e dla mnie du?a cz??? soczewki wystaje mi po za ?renice;/
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 14 czerwca 2008, 20:58

piotrek_ND pisze:Martwi mnie jeszczxe to ?e ta soczewki sa troch? za du?e dla mnie du?a cz??? soczewki wystaje mi po za ?renice;/
    nie poza zrenice a poza teczowke. Powinny wystawac poza teczowke (poza rabek rogowki dokladniej)
  • piotrek_ND
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: piotrek_ND » 14 czerwca 2008, 22:15

LEMUR pisze:
    piotrek_ND pisze:Martwi mnie jeszczxe to ?e ta soczewki sa troch? za du?e dla mnie du?a cz??? soczewki wystaje mi po za ?renice;/
    nie poza zrenice a poza teczowke. Powinny wystawac poza teczowke (poza rabek rogowki dokladniej)
    no tak ale nie 2-3 mm sama okulista powiedzia?a ?e soczewki te sa dla mnie zadu?e troche:)
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 16 czerwca 2008, 11:26

Wystaj?, bo maj?. A le?? centralnie na oku czy wi?cej wystaj? od g??ry?

Mo?emy tak sobie dywagowa?, a jedynie kontrola rozwieje Twoje w?tpliwo?ci...

Dziwi? si?, ?e lekarka nie zwr??ci?a na to uwagi, co mnie rzuci?o si? w oczy, ale... kiedy zmienia?e? okulary? Piszesz, ?e nie masz w nich korekcji astygmatyzmu, a masz taki cylinder jak ja, kt??ry wed?ug mnie nie jest na tyle ma?y, ?eby go nie korygowa?... Co? jest nie tak. Masz niekorygowan? wad? i mo?e nawet nie zdajesz sobie sprawy z tego, ?e mo?esz widzie? lepiej, wi?cej!

Zachowujesz si? jak typowa osoba, kt??ra dostaje pierwszy cylinder (i to niema?y jak na pierwszy raz, zajrzyj do w?tk??w astygmatycznych), do tego trzeba si? przyzwyczai?. Nosz?c dodatkowo okulary bez takiej korekcji, pogarszasz sytuacj?, bo oczy wolniej si? przyzwyczajaj?! Moim b??dem przy pierwszym cylindrze by?o chodzenie na przemian w starych i nowych okularach (kl??am ostro na nowe, a po paru tygodniach widzia?am ju? ?wietnie, a stare rzuci?am w k?t). Nie dziwi? si?, ?e mo?e Ci? to zra?a? do soczewek, skoro zazwyczaj zaczyna si? od poprawnej korekcji w okularach, kt??re i tak musisz mie? aktualizowane na bie??co, nawet je?li nosisz soczewki. Lekarz, decyduj?c o zmianie mocy kontakt??w (lub zauwa?aj?c przy pierwszym doborze r???nic? w wadzie wykrytej a korygowanej), powinien od razu wypisa? te? recept? na okulary.

O mo?liwo?ci noszenia/modyfikacji mocy szkie? tylko sferycznych decyduje lekarz, ale powiem Ci z w?asnego do?wiadczenia, ?e to nie to samo... Mam tylko jedno oko astygmatyczne i gdy patrz? obydwoma, jest ok, ale gdy patrz? tylko jednym okiem, nie widz? idealnie. Je?li mia?abym tak widzie?, patrz?c par? oczu, nie czu?abym si? dobrze :nie: W dobrze dobranych okularach i kontaktach powinno si? zapomina? o wadzie wzroku. Nie nosz?c odpowiednich, sprzyjasz pogarszaniu wzroku.

Kontakty toryczne s? drogie, ale nie musisz ich kupowa? ju? zawsze w tym salonie, istniej? jeszcze sklepy internetowe, programy lojalno?ciowe... I tak masz tanio, 270z? za 2 paczki po 6 sztuk to cena jak z [spam], a masz 100x wi?cej pewno?ci co do pochodzenia produktu. Popytaj o zni?ki w salonie dla sta?ych klient??w i gratisy przy kupowaniu naraz tak drogiego produktu (np. ma?e p?yny, kilka jednodni??wek itp.).

Nie patrz na koleg??w, tylko na jako?? produktu, Ty masz silikonowo-hydro?elowe, przepuszczaj?ce du?o tlenu. Jakie szk?a nosi ten, o kt??rym wspomina?e?? Pewnie starszej generacji, hydro?elowe, kwartalne lub miesi?czne SofLens od Bauscha albo Bioxy sprzedawane prawie tylko w necie, do tego p?yn typu "no name" i mamy codziennie niskie ceny jak w Biedronce...

Na koniec par? rad:
    - zapytaj lekark? o okres wymiany, obecnie toryczne Johnsona s? dwutygodniowe. Na jakiej podstawie zalecono Ci je jako miesi?czne, skoro lekarz nie ogl?da? ich jeszcze po tych 2 tygodniach?
    - zapytaj o rzekomy zbyt du?y rozmiar (co poeta mia? na my?li?) i czy dobrze le?? na oku. Szk?a toryczne musz? le?e? idealnie, dlatego ich dobieranie mo?e by? trudniejsze ni? zwyk?ych szkie?. Maj? takie znaczniki jak celownik, kt??rymi sugeruje si? lekarz, bo musz? le?e? na oku zawsze w tej samej pozycji (to jak r???nica mi?dzy czapk? zimow? a z daszkiem). Nie m??wi?c ju? o tym, ?e je?li potrzebujesz ma?ej krzywizny (tak jak ja, st?d te? decyzja o noszeniu sferycznych na oko z wad?), toryczne s? robione tylko na indywidualne zam??wienie, a co za tym idzie, jeszcze dro?sze.
    - zapytaj, czy w salonie maj? w og??le inny wyb??r, np. stricte miesi?cznych. Je?li sprzedaj? tylko jeden model jednej firmy, istnieje ryzyko, ?e wcisn?li Ci co mieli i mo?esz mie? po prostu ?le dobrane.
    - je?li wydaje Ci si?, ?e lekarz pr??buje Ci? naci?gn?? ("dam co mam, krzy?yk na drog?") i nie m??wi wszystkiego ("b?d? za du?e, obraz b?dzie si? rozmazywa?, ale chce, to ma"), skonsultuj si? z innym.

Powodzenia, trzymam kciuki!
  • piotrek_ND
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: piotrek_ND » 17 czerwca 2008, 11:09

Malla pisze:Wystaj?, bo maj?. A le?? centralnie na oku czy wi?cej wystaj? od g??ry?
    Na lewym oku mam centralnie u?ozon? soczewk? a na prawym niezal?znie jak ja ustawie to troche bardziej wystaje na dole
    Dziwi? si?, ?e lekarka nie zwr??ci?a na to uwagi, co mnie rzuci?o si? w oczy, ale... kiedy zmienia?e? okulary? Piszesz, ?e nie masz w nich korekcji astygmatyzmu, a masz taki cylinder jak ja, kt??ry wed?ug mnie nie jest na tyle ma?y, ?eby go nie korygowa?... Co? jest nie tak. Masz niekorygowan? wad? i mo?e nawet nie zdajesz sobie sprawy z tego, ?e mo?esz widzie? lepiej, wi?cej!
    okulary mia?em zmieniane 3 lata temu jak zak?adam je to czuje ?e powiekrzaj? obraz i jest dobrze przy soczewkach tak nie jest
    Zachowujesz si? jak typowa osoba, kt??ra dostaje pierwszy cylinder (i to niema?y jak na pierwszy raz, zajrzyj do w?tk??w astygmatycznych), do tego trzeba si? przyzwyczai?. Nosz?c dodatkowo okulary bez takiej korekcji, pogarszasz sytuacj?, bo oczy wolniej si? przyzwyczajaj?! Moim b??dem przy pierwszym cylindrze by?o chodzenie na przemian w starych i nowych okularach (kl??am ostro na nowe, a po paru tygodniach widzia?am ju? ?wietnie, a stare rzuci?am w k?t). Nie dziwi? si?, ?e mo?e Ci? to zra?a? do soczewek, skoro zazwyczaj zaczyna si? od poprawnej korekcji w okularach, kt??re i tak musisz mie? aktualizowane na bie??co, nawet je?li nosisz soczewki. Lekarz, decyduj?c o zmianie mocy kontakt??w (lub zauwa?aj?c przy pierwszym doborze r???nic? w wadzie wykrytej a korygowanej), powinien od razu wypisa? te? recept? na okulary.
    Odk?d Mam soczewki nie nosze ich...
    Na koniec par? rad:
    - zapytaj lekark? o okres wymiany, obecnie toryczne Johnsona s? dwutygodniowe. Na jakiej podstawie zalecono Ci je jako miesi?czne, skoro lekarz nie ogl?da? ich jeszcze po tych 2 tygodniach?
    - zapytaj o rzekomy zbyt du?y rozmiar (co poeta mia? na my?li?) i czy dobrze le?? na oku. Szk?a toryczne musz? le?e? idealnie, dlatego ich dobieranie mo?e by? trudniejsze ni? zwyk?ych szkie?. Maj? takie znaczniki jak celownik, kt??rymi sugeruje si? lekarz, bo musz? le?e? na oku zawsze w tej samej pozycji (to jak r???nica mi?dzy czapk? zimow? a z daszkiem). Nie m??wi?c ju? o tym, ?e je?li potrzebujesz ma?ej krzywizny (tak jak ja, st?d te? decyzja o noszeniu sferycznych na oko z wad?), toryczne s? robione tylko na indywidualne zam??wienie, a co za tym idzie, jeszcze dro?sze.
    - zapytaj, czy w salonie maj? w og??le inny wyb??r, np. stricte miesi?cznych. Je?li sprzedaj? tylko jeden model jednej firmy, istnieje ryzyko, ?e wcisn?li Ci co mieli i mo?esz mie? po prostu ?le dobrane.
    - je?li wydaje Ci si?, ?e lekarz pr??buje Ci? naci?gn?? ("dam co mam, krzy?yk na drog?") i nie m??wi wszystkiego ("b?d? za du?e, obraz b?dzie si? rozmazywa?, ale chce, to ma"), skonsultuj si? z innym.
    Ja nie jestem na 100 % pewny czy to J&J... bo nic mi takiego nie powiedzia?a.Powiedzia?a mi ?e za pare dni mam si? z?osi? ?eby zma??wic te soczewki bo zam??wienie trwa czasami od tygodnia do dw??ch... Powiedzia?a mi na 100% ?e te soczewki mog? nosi? miesi?c wi?c to pewnie nie sa J&J...

Szcze?e powiem ?e mam mieszane uczucia co do tych soczewek..... Ale gabinet ten cieszy si? bardzo dobra popularno?ci? i bardzo mi?e sa tam panie i nie s?dze ?eby mnie oszukiwa?y... Porozmawiam z nimi na nastepnej wizycie :)
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 17 czerwca 2008, 17:30

piotrek_ND, w soczewkach raczej powi?kszenia obrazu nie u?wiadczysz. Jestem kr??tkowzroczna, czyli mam odwrotnie jak Ty, okulary zmniejszaj? obraz, a w szkie?kach ?wiat jest taaaaki du?y! To jest dodatkowa, nie podstawowa metoda korekcji. Podstawa to dobre okulary. Nie mo?esz nosi? kontakt??w od ?witu do nocy (chyba ?e s? to szk?a typu night&day, ale i tak nie jest to rekomendowane na co dzie?), w ten spos??b bardzo ?atwo o komplikacje, oczy si? katuj?...
  • Maggda15
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Maggda15 » 26 czerwca 2008, 10:32

armani pisze:No raz ?e s? to soczewki dwutygodniowe (cenowo podobne do miesi?cznych), a dwa ?e dla astygmatyk??w (2x dro?sze ni? zwyk?e) - tak?e wychodzi ok 4x dro?ej ni? (a)sferyczne miesi?cze ...

Zale?y czy si? ma du?y astygmatyzm. Ja mam niby minimalny, ale jak by?am u okulisty (pierwszego) to powiedzia?, ?e musz? mie? z cylindrem itd. A posz?am potem do drugiego. W Warszawie, sprawdzonego przez moj? mam?, kt??ra r??wnie? nosi soczewki i on powiedzia?, ?e astygmatyzm to ja mam malutki i nie musz? mie? soczewek z cylindrem. Jak na razie widz? ok w tych soczewkach, tylko ju? poza tematem troch? mi si? obraz z bliska rozmazuje, szczeg??lnie przy czytaniu i pisaniu, a w soczewkach z cylindrem mia?abym za du?? ostro??. Bo te ju? s? dla mnie mocne to do tych z cylindrem chyba bym si? nie przystosowa?a.
    Meg
  • Awatar użytkownika
    armani
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: armani » 26 czerwca 2008, 10:47

Yep, dok?adnie, omawiali?my to ju? wielkokrotnie... w sumie r???ne wnioski by?y, ale tak czy siak pe?na korekcja wady to pe?na korekcja wady ;) mo?na jedynie i?? na pewien kompromis z faktu posiadania astygmatyzmu < (+/-) 0,75, ceny soczewek cylindrycznych, niestandardowego astygmatyzmu.
    Btw. Sk?d wiesz ?e by? si? nie przystosowa?a ;>
    Btw2. A wiesz, ?e obraz mo?e Ci si? rozmazywa? nie tylko z samej w?a?ciwo?ci soczewki ale r??wnie? z braku korekcji cylindrycznej? :tak:
    \
  • Maggda15
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Maggda15 » 26 czerwca 2008, 11:03

bior? to pod uwag? i dzi? mam zamiar skontaktowa? si? , jak m??wi?am, z okulist?.
    Meg
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 26 czerwca 2008, 12:35

Fajnie, ?e masz mam? zasoczewkowan?, dobrze mie? w domu tak? osob? :)
    Do w?a?ciwo?ci soczewek i braku korekcji astygmatyzmu dodam jeszcze akomodacj?, kt??ra w soczewkach minusowych mo?e by? trudniejsza.
    Na Twoim miejscu, je?li soczewki s? dobrze dopasowane rozmiarowo, ponosi?abym t? par? do ko?ca, a potem zdecydowa?a z okulist?, co dalej. Po takim czasie oka?e si?, czy si? przystosujesz, czy ten efekt nie jest zbyt niekomfortowy. A nu? lekarz zaleci inne soczewki, w kt??rych takiego efektu nie b?dzie, ale je?li zar??wno w jednodniowych, jak i w 2-tygodniowych, kt??re s? zbudowane z zupe?nie innych materia???w, zamazanie wyst?puje, to ma?a szansa, ?e nie b?dzie go w innych.
  • Maggda15
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Maggda15 » 26 czerwca 2008, 15:59

Optyk stwierdzi?, ?e po prostu to kwestia przyzwyczajenia si?, ?e mam czyta? i oddala? co jaki? czas ksi??k? na 50 cm, 20 cm i tak w k???ko , a? oko si? dostosuje. Dodam, ?e wada poszerzy?a mi si? o 1,5 diopri czy jak si? to pisze i mog? odczuwa? ten dyskomfort, bo to jednak sporo si? powi?kszy?a mi ta wada. mia?am 2 z kawa?kiem, albo ca?e a teraz mam 3,50 wi?c nie ma co. Id? ?wiczy? oko. :P
    Meg
ODPOWIEDZ Posty: 17 Strona 1 z 1