ODPOWIEDZ Posty: 4 Strona 1 z 1
problem z mocami soczewek kontaktowych
  • meph
    Forumowicz
    Forumowicz

problem z mocami soczewek kontaktowych

autor: meph » 24 kwietnia 2008, 20:01

Witam :)

Od zawsze nosi?em okulary o mocach -1,25 i -1,5 i wszystko by?o ok, lecz gdy dopasowa?em sobie soczewki kontaktowe u optyka okazuje si? ?e jedno oko widzi minimalnie mocniej od drugiego co powoduje nie komfortowe widzenie :( (krzywizna 8,7 rozmiar 14,20) wg optyka wszystko jest ok, moce s? takie same jak na okularach, dodam ze oczywi?cie wypr??bowa?em wariant za?o?enia soczewki 0 -0,25 mocniejszej i wtedy r??wnie? o to minimum jest za mocno - dziwne czy to znaczy ?e nie mog? nosi? soczewek?

mo?e istnieje jaki? spos??b ?eby jaki? materia? soczewki troszk? bardziej zwi?ksza? jako?? widzenia (ostro??)

dzi?kuje za odpowied?
    pozdrawiam wszystkich

PS: wypr??bowane soczewki: Optix Air, B&L Softlens, Prescision UV i AMO Aquavision

MepH
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 25 kwietnia 2008, 00:06

meph pisze:mo?e istnieje jaki? spos??b ?eby jaki? materia? soczewki troszk? bardziej zwi?ksza? jako?? widzenia (ostro??)
    Jezeli soczewka ma miec moc -1,5 to bez wzgledu na material oraz sklad itp, ma moc -1,5
    Wymieniles i soczewki hydrozelowe i silikonow-hydrozelowe
    meph pisze:wtedy r??wnie? o to minimum jest za mocno - dziwne czy to znaczy ?e nie mog? nosi? soczewek?
    Czasami tak bywa ze wada lezy pomiedzy mocami, ktore sa dostepne. Wszystko zalezy od organizmu, jeden wyczuje roznice 0,25dptr a drugiemu i 0,5 nie robi roznicy.
    Czasami tak maja osoby wykonujace bardzo precyzyjne zajecia: malarze, graficy... gdzie delikatna roznica jest bardziej u nich odczuwana niz u "zwyklego Kowalskiego"*

Kompromis!

meph pisze:AMO Aquavision
    juz daaawno nie ma ich w sprzedazy i firma AMO ich nie dystrybuuje

*) przepraszam Kowalskich :)
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 25 kwietnia 2008, 12:14

Pr??bowa?e? wariant mocniejszy - a czy pr??bowa?e? os?abienia mocy w mocniejszym oku? Ze wzgl?du na astygmatyzm w jednym oku, a noszenie zwyk?ych soczewek (rzadko nosz?, nie warto inwestowa?), mam s?absze moce sferyczne a? o 0,5D i widz? w miar? r??wno obuocznie, cho? nie do ko?ca ostro i dopiero w okularach osi?gam sokoli wzrok.

Mo?e masz niewielki astygmatyzm na tym s?abszym oku i dlatego zwi?kszenie mocy sferycznej za bardzo nie pomaga?

Ja nie wiedzia?am, ?e mam astygmatyzm i nosi?am przez kilka lat zwyk?e okulary (dobierane w zwyk?ej przychodni tylko po badaniu na tablicy), odczuwaj?c tak jak Ty r???nic? mi?dzy okiem s?abszym a silniejszym nawet gdy moce sferyczne mia?am jeszcze identyczne i widzia?am w nich ostro te same rz?dki z tablicy. Dopiero badanie komputerowe wykaza?o niski cylinder i po jego skorygowaniu oko przesta?o by? "tym s?abszym z pary".

PS. O Optixach m??wi si?, ?e specyfika ich materia?u mo?e wywo?ywa? obni?enie ostro?ci widzenia u niekt??rych pacjent??w (zawsze badaj ostro?? wzroku w soczewkach, nie daj si? sp?awi? z gabinetu), mo?e spr??buj innych modeli nowszej generacji, bo te wymienione nie s? ju? zalecane.
  • meph
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: meph » 25 kwietnia 2008, 20:13

przetestowa?em jeszcze raz i mam wra?enie ?e czasami obraz jest ok ale zaraz jedno albo drugie oko widzi nie znacznie mniej ostro i og??lnie jest ?le - zauwa?y?em te? ?e soczewki troszk? zsuwaj? si? z ?renic przy mocnym patrzeniu w boki - dziwne te? jest to ?e patrz?c w dal nie zauwa?am r???nicy w mocach - jedynie w domu w niewielkich odleg?o?ciach

mo?e okulista ?e dobra? krzywizny i DIA - bo jako? nie przypominam sobie jakiego? badania patrzenia w oko czy soczewka dobrze siedzi itd tylko dobranie na podstawie informacji o mocy okular??w :/ dziwne

chyba musz? sie wybra? do jakiego? dobrego salonu gdzie dobior? soczewki

bardzo dzi?kuje za odpowiedzi w obydwu w?tkach

POSTANOWIONE: jutro id? si? um??wi? na badanie wzroku i dob??r soczewek u najlepszego optyka w moim mie?cie :) pewnie b?d? czeka? tydzie? ale warto :)

dodano 26.04.08:

tak jak pisa?em wy?ej termin wizyty ustalony: na nast?pn? ?rod? 30 kwiecie? - ponadto trafi?em na jak?? promocj? soczewek hyhy

napisz? jaki wynik

[ Dodano: 01 Maj 2008 04:22 ]
    no i jestem po wizycie - i mam znowu mieszane uczucia :/
    pierwsze badanie by?o komputerowo i wysz?o zaskakuj?co astygmatyzm ma?y na obu oczach 0,25 i 0,50 dodatkowo wi?ksze moce wysz?y ale optyk powiedzia? ?e to ok i nic nie zmieniamy :) zwi?kszone zosta?y tylko moce optyczne o - 0,25 na ka?de oko bo tak super widzia?em literki z tablicy dosta?em zestaw soczewek r??wnie? o zwiekszonych mocach czyli -1,75 i 1,25 po za?o?eniu oczywi?cie badanie lamp? szczelinowa soczewki le?? idealnie - a ja nadal mam wra?enie ?e oczy momentami mg?awi? gubi? ostro?? - dosta?em p?yn ciba vision aqua solo i krople do oczu - zakropi?em sobie i rzeczywi?cie lepiej - chodz? w nich 2 dzie? na razie nie jestem zadowolony w 100% mam nadziej? ?e si? oczy przyzwyczaj? ale nie jestem pewny - nic z tego nie rozumie - w soczewkach dobrze si? czuje prawie ich nie czuje (Optix) na razie mam w planie chodzi? w nich jaki? czas no a jak b?dzie ca?y czas to samo to udam si? jeszcze raz do optyka
ODPOWIEDZ Posty: 4 Strona 1 z 1