Okulary nosz? od 6 klasy podstawowej i mniej wi?cej do szko?y ?redniej wszystko by?o ok mog?em mie? byle jakie szk?a byle moc by?a poprawnie dobrana - od tamtego momentu wszystko zacz??o si? komplikowa? zacz??em si? bardzo ?le czu? w okularach oczy jakby si? m?cz? ?le si? czuje (nie mam ochoty patrzy? na nic) szczeg??lnie gdy nie ?wieci s?o?ce ale jest jasno (pochmurny dzie?) oto lista zaobserwowanych przeze mnie spostrze?e?:
1. Gdy ?wieci s?o?ce mocniej oczy m?cz? si? du?o mniej czuje si? lepiej
2. Problem ca?kowicie znika wieczorem i noc? gdy nie ma ju? w og??le s?o?ca!! (co wyklucza ?le dobrane moce szkie?)
3. Przy komputerze lepiej mi si? patrzy gdy zapale lampk? (????ty kolor ?wiat?a) i skieruje ?wiat?o na monitor
4. Gdy patrz? swoimi oczami bez szkie? - PROBLEMU NIE MA wszystko ok - nic nie m?czy
5. UWAGA: problem ca?kowicie znika przy zastosowaniu soczewek kontaktowych!!
6. Zmniejszenie proporcionalnie mocy szkie? nic nie daje
Wypr??bowa?em wiele kombinacji szkie? problem wyst?powa? praktycznie wsz?dzie w plastykach, mineralnych, z AR i bez AR, mineralnych z fotochromem...
...i wtedy zdarzy? si? cud

wszystko by?o ok do nie dawna gdy postanowi?em sobie wymieni? okulary bo moje sprawdzone strasznie si? zniszczy?y

Moim zdaniem popartym wieloma obserwacjami ca?y m??j problem dotyczy chyba promieni UV oraz konta za?amywania si? ?wiat?a - ale expertem nie jestem

oczywi?cie lekarz optyk mnie ola? wr?cz oskar?y? o auto-kreacje problem??w
bardzo dzi?kuje za wszelk? pomoc
pozdrawiam
PS: dodam ?e moce szkie? to: - 1,25 i - 1,5 ,bez cylindr??w, rozstaw ?renic: 65 - jestem kr??tkowidzem bez astygmatyzmu - ostatnia wizyta kontrolna wykazuje ?e s? to dobrze dobrane moce
MepH