I pewnie dlatego tez z plynem tez jest "bujda" ze 3miesiace od momentu otwarcia opakowania... widac co "nosiciel soczewek" to osobna teoria.larousse pisze:Kolejn? bujd? jest to iz nijako termin leci od otwarcia! Jak 30 dniowe to nosisz je przez 30 razy
Czy tu cos pisze o 30dniach noszenia? Czy 30razach zalozen? Jest wyraznie napisany czasookres.ZALECANY TRYB NOSZENIA I WYMIANY
Soczewki powinny by? co miesi?c wyrzucane i zast?powane now? par?.

I tu trafiles w sedno z ktorym tez sie zgadzam. Soczewki kontaktowe na dzien dzisiejszy to dobro luksusowe, nie kazdego na nie stac, a jak juz kupi to jak przyslowiowy "zyd" kombinuje, bo nie stac go na prawidlowe korzystanie z soczewek. Natomiast jezeli za ktoryms razem przez to dojdzie do powiklan to do kogo ma miec pretensje? Bedzie mowil, ze kazdy powiedzial, ze mozna przedluzac termin, ze nawet sprzedawca mu powiedzial ze moze przenosic... powiedz mi, skoro sami sprzedawcy tak mowia to do czego to doprowadza?larousse pisze:Poza tym jak na nasze zarobki jest to drogi towar, wiec ludzie beda kombinowac z terminem.

. Do tego plyn za minium 40x4=160 /oszczedny zyd zejdzie do 100z?
. Do tego plyn za minium 40x4=160 /oszczedny zyd zejdzie do 100z?  /
 / JEST R???NICA.  Dodam ze sa to ceny soflens,a przy optix lub J&J jest jeszcze wieksza przepasc.
 JEST R???NICA.  Dodam ze sa to ceny soflens,a przy optix lub J&J jest jeszcze wieksza przepasc. .Do tej pory tez naleza?am do tych "balonowc??w" - ale juz nigdy wiecej !
 .Do tej pory tez naleza?am do tych "balonowc??w" - ale juz nigdy wiecej !

Nie, to oznacza, ?e pewne grupy soczewek s? dopuszczone albo i nie na dany rynek. Np. soczewki Bauscha OptimaFW sa u nas jako kwartalne a wszedzie jako miesi?czne. Poza tym sa inne wymogi tamtejszych Ministerstw Zdrowia. Zauwa?, ?e firmy produkuj?ce maj? po kilka fabryk obs?uguj?ce dane rynki.larousse pisze:Azjaci maja skosne oczy to co soczewki tez inne potrzebuja niz biali ludzie ?
 to wiadomo...podraznienie (czasami naprawde boli), ale wystarczy,ze sie dobrze wyspie...jakkies kropelki wpuszcze i wszystko wraca do normy...a taka starsza soczewke moge sobie dalej nosic i zdejmowac wieczorem i dlugo nie poczuc ze jest niewygodna...
 to wiadomo...podraznienie (czasami naprawde boli), ale wystarczy,ze sie dobrze wyspie...jakkies kropelki wpuszcze i wszystko wraca do normy...a taka starsza soczewke moge sobie dalej nosic i zdejmowac wieczorem i dlugo nie poczuc ze jest niewygodna...
 !!!!!
!!!!! ...wiec jak dlugo ponosisz soczewke zalezy od tego jak ja
...wiec jak dlugo ponosisz soczewke zalezy od tego jak ja  albo moze po 30 razach zakladania i wkladania
 albo moze po 30 razach zakladania i wkladania  owszem moga byc,ale nie musza,bo nie sa to glowne przyczyny ich eksploatacji...czy soczewka jest zniszczona, skoro nic nie przeszkadza w noszeniu jej
 owszem moga byc,ale nie musza,bo nie sa to glowne przyczyny ich eksploatacji...czy soczewka jest zniszczona, skoro nic nie przeszkadza w noszeniu jej  i czy taka soczewka moze zniszczyc nam oko
 i czy taka soczewka moze zniszczyc nam oko  jak
 jak  jakie jest zagrozenie
 jakie jest zagrozenie  jesli zaczeni byc niewygodna to wystarczy ja wyjac,zeby nie dopuscic do podraznienia...jesli mimo bolu nadal ja nosimy to sami sobie robimy krzywde...zreszta niewyobrazam sobie,zeby ktos wytrzymywal na tyle dlugo,ze na oku8 powstaly by rany np....to jest nie do zrobienia...dobra jest wieksze prawdopodobienstwo infekcji, bo na soczewce mogly sie zgromadzic bakterie...ale to samo moze sie stac tez z nowa soczewka,jesli sie nie dba o higiene...stara soczewka szybciej zaczyna przeszkadzac...
 jesli zaczeni byc niewygodna to wystarczy ja wyjac,zeby nie dopuscic do podraznienia...jesli mimo bolu nadal ja nosimy to sami sobie robimy krzywde...zreszta niewyobrazam sobie,zeby ktos wytrzymywal na tyle dlugo,ze na oku8 powstaly by rany np....to jest nie do zrobienia...dobra jest wieksze prawdopodobienstwo infekcji, bo na soczewce mogly sie zgromadzic bakterie...ale to samo moze sie stac tez z nowa soczewka,jesli sie nie dba o higiene...stara soczewka szybciej zaczyna przeszkadzac...
aha, to ci nowosc... rowniez podziekuje za takie madrosci zyciowe!Kosmo pisze:paradoksalnie wieksze zagrozenie stwarzaja nowe, wygodne soczewki...ktore mozna nosic dluzej w sensie ciaglym, ktore nie przeszkadzaja w zasnieciu,a ktore trzeba regularnie zdejmowac po to,aby oko moglo naturalnie oddychac.....i to jest najwieksza pulapka jesli chodzi o szkla kontaktowe...mozna sie przespac nawet 2-3 noce pod rzad,ale nalezy pozniej dac oczom czas na regeneracje..w nocy oko w ogole nie oddycha...im dluzej nosimy soczewki tym wieksze prawdopodobienstwo zmian typu wrastanie naczyn w rogowke
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości
1990-2024 • • • • OPTOMETRYSTA.pl • • • • { optyk optometrysta badanie wzroku Rybnik okulary gabinet }