no soczewki to prosta sprawa ale jezeli mozna bylo by sciagac okulary to czemu niePrzeciez jezeli ktos ma soczewki np. -3,oo to nie bedzie ich sciagal jezeli bedzie chcial czytac, prawda? Wiec dlaczego jezeli korzysta z okularow ma je sciagac.
no prosta sprawa gdybym wiedzial to bym nie pytalLEMUR pisze:Wiekszosc osob sciaga nie dlatego ze im wygodniej, tylko dlatego ze MYSLA ze skoro sa krotkowzroczni to nie musza korzystac z okularow patrzac na bliskie odleglosci - stad sie biora tego typu pytania... bo przeciez widza, a nie zastanawiaja sie jak funkcjonuje uklad wzrokowy.
ale mysle tez ze kazdy chce dbac o swoje oczya to juz jest zupelnie inna opowiastka...
Przeciez nikt nikogo do niczego nie bedzie przekonywal, kazdy postepuje jak chce
ok fajnie, pewnie masz ma?? wade, ale pomy?l o tych co nie maj? takiego szcz??cia. Przecie? jak kto? jest kr??tkowidzem ale z wi?ksz? wad? to przecie? chc?c nie chc?c musi za?o?y? okulary do czytania, uczenia itp. Jak ja nie widze z odleg?o?ci 10 cm to dla mnie oczywiste jest ?e (niestety) musze je za?o?y?. Inna sprawa jest taka ?e u?ywam soczewek ale jak ju? ?ci?gne to ju? zak?adam okulary- a nie lubie ich strasznieSol pisze:do czytania, uczenia si? mam zdejmowa? okulary i tak robi?
jakies materialy na ten temat?an.omega pisze:do czytania warto okulary zdejmowa? to wada nie b?dzie si? pog??bia? .
ale osoba z wada powyzej 5dptr bedzie musiala tekst sredniego gazetowego druku przysunac na odleglosc jakies 15cm, w takiej odleglosci czytanie jest niezbyt komfortowe na dluza mete...MZ pisze:Mo?e tak by?, ?e kr??tkowidz z nieco wieksz? wad? refrakcji (np. powy?ej -5,00 D) woli zdj?? okulary i przysun?? tekst, bo widzi go wtedy wi?kszym !
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość
1990-2024 • • • • OPTOMETRYSTA.pl • • • • { optyk optometrysta badanie wzroku Rybnik okulary gabinet }