Nie, nie nie... dla alergikow to jest tez plyn z Ciba Vision i nazywa sie AOSept+Soleil pisze: S? nawet specjalne p?yny do piel?gnacji soczewek dla alergik??w, np. Solo Care Aqua, ktr??y jest podobno dobry
wiesz, dla mnie jest np. logiczne stwierdzenie, ze jezeli ktos ma alergie (gdzie podczas tego wydziela sie wydzielinka na oku, czy jest oko wrazliwsze, inne "nawilzanie" itp..) to albo wcale soczewek albo cos co jest najbardziej higieniczne - czyli jednodniowe.Debian pisze:Tylko kt??rego si? s?ucha??
wlasnie okulista(chociaz nie kazdy) jest od dopasowywania soczewek optyk to ci je co najwyzej ladnie zapakuje w pudelko i poda paragon po tym jak i tak zaplacisz za nie niezla kase. a co do tych kosmicznych cen to nie uwazam zeby 50 zl bylo taka. kupujac soczewki na wlasna reke np przez neta liczac nawet jedne z najtanszych bedzie to pewnie cos ok para soczewek 20zl + maly plyn 20zl +pojemniczek na soczewki 5zl. wiec sama widzisz nie wiem czy sie oplaca takie cos poza tym soczewki na sztuki tez nie sa tak czesto sprzedawana zazwyczaj sa to cale opakowania po 3 lub 6 sztuk. Tak wiec Kierunek okulista ktory dokona dopasowania pozniej juz mozesz sobie kupowac gdzie bedziesz chciala(ale tez uwazaj) byle by twoje soczewki byly o parametrach jakie sa dla ciebie wlasciwe czytaj. Jakie dopasowal okulista.Descrete pisze:Witam! Jakie? dwa lata temu nosi?am soczewki (bardzo kr??tko). Teraz zn??w chcia?abym do nich wr??ci?. Nie chc? jednak i?? do optyka i p?aci? kosmicznych pieni?dzy za dopasowanie i pr??bne soczewki. Czy wystarczy, ?e p??jd? do okulisty? Czy okulista przepisze mi odpowiednie soczewki?
widocznie ona nie zajmowala sie dobieraniem soczewekDescrete pisze:Okulistka odpowiedzia?a, ?e niepotrzebne tutaj przysz?am, mam zg?osi? si? do jakiego? centrum optycznego, gdzie dobior? mi soczewki np. [spam]
i tak masz "szczescie" ze przeprowadzono to szkolenie bo duza liczba okulistow w jakis dziwny sposob o tym zapomina, ludzie wychodza z gabinetu i nie wiedza nawet jak sciagnac i zakladac soczewki.Descrete pisze:Posz?am wi?c do mojego optyka powiedzia?am o co chodzi. Pani zbada?a mi wzrok, da?a pr??bn? par? soczewek, pojemniczek, p?yn - nauczy?a zak?ada? i zdejmowa?. Taka przyjemno?? kosztowa?a mnie ponad 60z?
soczewki dobieraja okulisci ale po prostu nie kazdy sie tym zajmuje. Wiekszoc (chociaz to sie zmienia jak widac) zajmuje sie korekcja okularowa.Descrete pisze:Teraz chcia?abym oby? si? bez wizyty u Pani optyk, bez nauki zak?adania i bez pr??bnych soczewek. Chcia?abym, ?eby okulista dobra? mi szk?a kontaktowe, wypisa? recept?, z kt??r? mog?abym i?? kupi? soczewki.
Czyli w ko?cu jak jest? To okulista, czy optyk dobiera soczewki? Co innego wynika zmojego do?wiadczenia, a co innego z wypowiedzi na forum. Mam totalny m?tlik w g?owie.
Okulista - jest od wszelkiego rodzaju badan + sprawy chorobowe, patologiczneDescrete pisze:Czyli w ko?cu jak jest? To okulista, czy optyk dobiera soczewki?
przewaznie to jest ale chyba platne...niestetySetgar pisze:przy okazji zakup??w soczewkowych warto poprosi? okulist? o badanie kontrolne - trwa kr??tko, przewa?nie jest bezp?atn
alergia og??lna, a alergia powoduj?ca b??l oczu (i nadwra?liwo?? oczu) - to nie ma nic wsp??lnegokasiulka1201 pisze:M??j brat te? jest alergikiem i nosi miesi?czne soczewki.Nawet w okresie pylenie nosi soczewki.I raczej nie narzeka bo nie ma czerwonych ocz??w.Ale to oczywi?cie zale?y od organizmu.Ja na twoim miejscu spr??bowa?abym soczewek.Je?eli nie zdadz? egzaminu to najwyrzej wr??cisz do okular??w
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości
1990-2024 • • • • OPTOMETRYSTA.pl • • • • { optyk optometrysta badanie wzroku Rybnik okulary gabinet }