ODPOWIEDZ Posty: 4 Strona 1 z 1
Jakie soczewki wybra?????
  • jarson00
    Forumowicz
    Forumowicz

Jakie soczewki wybra?????

autor: jarson00 » 26 stycznia 2008, 21:09

Witam serdecznie,
    jest to m??j pierwszy post i pisz? go w nast?puj?cej sprawie:

Od d?u?szego czasu nosz? soczewki, pocz?tkowo by?y to FOCUSy dobrane przez okulist?, nast?pnie po wizycie u optyka zacz??em nosi? o2OPTIX. Mam jednak wra?enie, ?e te sozewki s? dla mnie ?le dobrane (gorsza jako?? widzenia ni? w okularach o tej samej mocy, cz?sty dyskomfort). Ostatnio nosi?em soczewki jedniodniowe Focus Dailies (BC 8.6, DIA 13.8, CT 0.100) i by?y dla mnie idealne. St?d moje pytanie - jakie soczewki miesi?czne by?yby dla mnie najlepsze??

Wiem, ?e najlepiej by?oby p??j?? do okulisty i zrobi? badanie, ale je?li kto? m??g?by mi poleci? jaki? konkretny model by?bym bardzo wdzi?czny :)

Pozdrawiam.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 26 stycznia 2008, 21:38

jarson00 pisze:Mam jednak wra?enie, ?e te sozewki s? dla mnie ?le dobrane (gorsza jako?? widzenia ni? w okularach o tej samej mocy, cz?sty dyskomfort)
    dlatego powinienes sie udac i to przekazac. Po to placisz za badania, konsultacje itp. aby to wszystko wyjasnic na miejscu, gdzie specjalista moze ocenic stan oka i stwierdzic co moze byc przyczyna.
    jarson00 pisze:St?d moje pytanie - jakie soczewki miesi?czne by?yby dla mnie najlepsze??
    a ktoz to moze wiedziec.. jak poczytasz to forum, kazdy chwali inne bo kazdemu cos innego odpowiada :)
  • jarson00
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: jarson00 » 26 stycznia 2008, 21:51

LEMUR, dzi?kuj? za zainteresowanie moim pytaniem.
    Pytjaj?c o to, kt??re soczewki by?yby najlepsze chodzi?o mi o wskazanie jakiego? konkretnego modelu soczewki miesi?cznej o podanych parametrach, gdy? by?y one dla mnie odpowiednie. M??j okulista z tego co wiem wszystkim przepisuje o2optix, bo takie sprzedaje optyk, u kt??rego pracuje. Je?li polecisz mi co? konkretnego i oka?e sie, ?e nie jest idealne to id? do innego okulisty, ale w pierwszej kolejno?ci licz? na Twoj? pomoc :)

Pozdrawiam.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 26 stycznia 2008, 22:17

a wymienic to Ci moge, ale co to da...
    miesieczne np:
    - Ciba Vision Air Optix
    - Ciba Vision Air Optix Night & Day
    - Johnson&Johnson Oasys
    - CooperVision Proclear Compatibles
    - CooperVision Biofinity

jednodniowe np:
    - Ciba Vision Dailies
    - Johnson&Johnson Moist

Zapewne kazdy moglby tu jeszcze dopisac kilka propozycji
    Ale! Pomimo tego soczewki roznia sie parametrami i prawidlowosc dopasowania powinno ocenic sie w gabinecie.
ODPOWIEDZ Posty: 4 Strona 1 z 1