1. Kwestia indywidualna nie mozna powiedziec jak to bedzie u ciebie. Z pewnoscia komfort bedzie wiekszy niz w przypadku soczewek do noszenia w trybie dziennym.
1)Czy to wszystko prawda, nie czuje pod koniec dnia suchocsci czy jakiegos ciala obcego w oku?
2)Jak ze snem, bez zadnych problemow moge w nich spac?
3)Nie powoduja one zadnych pozniejszych problemow z okiem, z rogowowka i soczewka?
4)I czy w ogole polecacie tego typu rozwiazanie?
To ja ci wytlumacze jaki jest tego sens. Wszystkie badania tych soczewek wykazaly, ze przez 30 dni spania w nich w oku nie zachodza zadne zmiany, oko jest dobrze dotlenione i nic sie z nim nie powinno zlego dziac. Wiec teraz ty mi powiedz, jaki jest sens sciagania ich na noc po to zeby rano poswiecac kilka minut, a nieraz kilkanascie jak paprochy ci powchodza na zalozenie ich ?woozie pisze:niech mi ktos wytlumaczy jaki jest sens spania w soczekach ? ten temat przewiaj sie juz od dluzszego czasu i ja nie widze zadnego wytlumaczenia dla takiego postepowania. Czy to na prawde tak trudno sciagnac te soczewki i pozniej je zalozyc? Mysle ze te 2 min rano i wieczorem kosztem naszego zdrowia to na prawde nie duzo.
woozie pisze:niech mi ktos wytlumaczy jaki jest sens spania w soczekach ?
powiem tak. nosze biofinity, wszyscy wiedz?. Nosi?em r??wnie? air optix night and day, nawet mam jeszcze jedna pare do wynoszenia. mam taka wade ze juz trudn byloby mi sie poruszac bez soczewek. te ktore teraz nosze sciagam na noc, ale idac w nich CZASAMi spac, np. spie tylko pare godzin, rano oczy sa wypoczete i "mokre" czyli nawilzone, w air optixach czulem duzy duskomfort po przebudzeniu, ale po godzinie bylo juz ok, dlatego wole biofinity. Nosilem szkla bez zdejmowania przez 6miesiecy i bylo ok, ale jednak 2 lata zdejmowalem soczewki i jakos tak mi bylo dziwnie nie zdejmowac, kwestia przyzwyczajenia, ale mam kolezanke ktora spi w soczewkach 30dni w air optixach N&D i jest wdzieczna ze jej powiedzialem ze owe istnieja bo jej bardzo odpowiadaja. to zalezy od czlowieka. ale jestesmy na takim etapie nauki ze wybor miedzy spaniem a nie spaniem w soczewkach to nie wybor miedzy zdrowiem oczu tylko wygod?, bo air optix N&D oraz biofinity sa najzdrowszymi soczewkami, ktore bez zadnych przeszkod, po konsultacji z okulisa mozna nosci 30dni i nocy, czasami mozna sciagnac o przemyc tak jak ja robilem ale nie trzeba.wiec wybor nalezy do was.Poza tym powiem tak.. osoba z mala wada nie zrozumie tej z wieksza... wiesz jaka jest frajda otworzyc oczy i widziec
chocby soczewki byly nie wiem jak dobre ilosc tlenu docierajaca do oka nigdy nie bedzie taka jak gdy na oku nie ma soczewki. i sam napisales "nie powinny" i to jest wlasnie tojtd pisze:To ja ci wytlumacze jaki jest tego sens. Wszystkie badania tych soczewek wykazaly, ze przez 30 dni spania w nich w oku nie zachodza zadne zmiany, oko jest dobrze dotlenione i nic sie z nim nie powinno zlego dziac. Wiec teraz ty mi powiedz, jaki jest sens sciagania ich na noc po to zeby rano poswiecac kilka minut, a nieraz kilkanascie jak paprochy ci powchodza na zalozenie ich ?
nie mowie o takich sytuacjach bo to rozumiem. Ja tez nosze N&D ale sciagam bo uwazam ze oko bez soczewki to oko zdrowsze i tyleLEMUR pisze:ja powiem tak, czasami zdarza sie osoba o np. niezbyt normowanym trybie pracy.. np. kolejarz / maszynista, ochroniarz czy inne... one pracuja 24h pozniej 24h wolne... wyobrazasz sobie aby po 8-10h sciagal soczewki, czyscil mechanicznie 5-10minut i zakladal? A jezeli w tym czasie cos sie wydarzy?
Wiesz co przejezyczylem sie, zamiast nie powinny mialem napisac "nie moga robic z okiem nic zlego". Tak wykazaly badania, ja z nimi nie dyskutuje. Jeszcze na swiecie nie zdazyl sie przypadek zeby komus cos sie stalo z okiem podczas spania w nich 30 dni.woozie pisze:
chocby soczewki byly nie wiem jak dobre ilosc tlenu docierajaca do oka nigdy nie bedzie taka jak gdy na oku nie ma soczewki. i sam napisales "nie powinny" i to jest wlasnie totego ci nikt nie zagwarantuje. nie podlega tez watpliwosci ze oko jest zdrowsze kiedy nosimy soczewki tylko w trybie dziennym
Jeste? tego pewien? ?adnych wrastaj?cych naczynek (w ostatnim stadium prowadz?ce do przes?onienia widzenia)? ?adnych zapale? rog??wki kt??re zaniedbane mog? mie? powa?ne komplikacje dla zdrowia oka? ?adne obrz?ki i inne tym podobne zjawiska? Nie nale?y przesadza? z noszeniem soczewek. Jeden organizm "pozwala" na 30dniowe ci?g?e noszenie inny w pewnym sensie broni si? przed tym, a jeszcze inny wog??le nie pozwoli na za?o?enie soczewek na oko (k?ucie, pieczenie) - sprawa czysto indywidualna i by?o to ju? wielokrotnie poruszane na forum! Nie stworzono jeszcze w 100% zdrowych soczewek mi?kkich, kt??re pozwalaj? na zachowanie zdrowia oka takie jak bez noszenia... ale wszystko idzie w tym kierunku wi?c mo?e kiedy?Jeszcze na swiecie nie zdazyl sie przypadek zeby komus cos sie stalo z okiem podczas spania w nich 30 dni.
AMENarmani pisze:Jeste? tego pewien? ?adnych wrastaj?cych naczynek (w ostatnim stadium prowadz?ce do przes?onienia widzenia)? ?adnych zapale? rog??wki kt??re zaniedbane mog? mie? powa?ne komplikacje dla zdrowia oka? ?adne obrz?ki i inne tym podobne zjawiska? Nie nale?y przesadza? z noszeniem soczewek. Jeden organizm "pozwala" na 30dniowe ci?g?e noszenie inny w pewnym sensie broni si? przed tym, a jeszcze inny wog??le nie pozwoli na za?o?enie soczewek na oko (k?ucie, pieczenie) - sprawa czysto indywidualna i by?o to ju? wielokrotnie poruszane na forum! Nie stworzono jeszcze w 100% zdrowych soczewek mi?kkich, kt??re pozwalaj? na zachowanie zdrowia oka takie jak bez noszenia... ale wszystko idzie w tym kierunku wi?c mo?e kiedy?Jeszcze na swiecie nie zdazyl sie przypadek zeby komus cos sie stalo z okiem podczas spania w nich 30 dni.
W moim przypadku PureVision si? w tym sprawdzaj?, mo?na bez problemu w nich spa? i nie zdejmowac nawet 2 tygodnie. Chocia? z tego co widze to w twoim przypadku wystarcz? poprostu soczewki ktore b?dziesz m??g? nosic nawet 16 godzin, wi?c niekoniecznie trzeba kupowac takich na dzie? i noc. Pieni?dzy w b?oto nie wyrzucisz bo cena jest taka sama, chyba ze kupisz air optix night and day zamiast purevision.dugi pisze:ja mam taka spraw?. zainteresowa?y mnie soczewki typu "night & day".
na codzie? nosz? okulary a soczewki tylko do jazdy na rowerze i na imprezki (Acuvue 1-DAY). niestety po kilku godzinach noszenia "kontakt??w" cz?sto zaczynaj? bole? mnie oczy (uczucie jakby soczewka wysycha?a, "marszczy?a" si? na oku). na jaki? czas pomagaj? krople ale co ciekawe zdarzy?o mi si? zdrzemn?? podczas gdy zaczyna?y si? problemy i jak si? obudzi?em nie czu?em dyskomfortu i spokojnie da?o si? przechodzi? w soczewkach jeszcze par? godzin. czasami te? jak przetrzymam ten "ci??ki okres" to potem wszystko wraca do normy.
czy w takim wypadku kupowanie soczewek 24h to dobry pomys?? zdecydowanie lepiej si? czuj? bez okular??w ale obawiam si?, ?e wyrzuc? niepotrzebnie pieni?dze a nie b?d? w stanie w nich d?ugo chodzi?... par? lat temu nosi?em kwartalne i mia?em podobny problem cho? okulistka twierdzi?a, ?e wszystko jest w porz?dku i trzeba si? przyzwyczai?.
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 5 gości
1990-2024 • • • • OPTOMETRYSTA.pl • • • • { optyk optometrysta badanie wzroku Rybnik okulary gabinet }