Soleil pisze:Optimy te? maj? jedn? krzywizn??
Optima FW jest produkowana w dw??ch promieniach 8,4 i 8,7
Tak, tak.kuszand pisze:Pure Vision maj? chyba tylko jedn? krzywizn?: 8,6.
nowe soczewki maja zupelnie inne parametry, maja wewnetrzne asferyczne konstrukcje i wiele innych zmian konstrukcyjnych, polecam udanie sie na dobor soczewek do gabinetu.Verte pisze:i jestem z nich bardzo zadowolona jednak obecnie te soczewki wycofywane s? z produkcji i mam teraz problem z wyborem nowych.
a srednica?LEMUR pisze:DziOOba pisze:o tych samych parametrach czyli krzywizna 8,4
N&D wystepuja w dwoch rozmiarach:JacuS pisze:AIR OPTIX N&D BC 8.6 i DIA 13.8 czy jeszcze jakies inne.
Co do tego to najpierw sprobuje te 8.4 najwyzej 60 z? p??jdzie w b?oto.... a T? okulistke co mam to ..... jak te beda dobre to pojde do niej tylko na badanie kontrolne ... a jak nie to pojde i bede sie z nia k???ci? do upad?ego ?e wzi??a kase za dobranie soczewki, a z?? dobra?a i ?e ma mi dobra? dobr?.Aby nie wyrzucac pieniedzy w bloto - jak to okresliles - przy wizycie kontrolnej warto popytac o inne mozliwosci, wtedy dostajesz soczewki probne w cenie wizyty i masz pewnosc.
Rzeczywi?cie, mam w?a?nie takie objawy niestabilno?ci obrazu - raz jest lekko zamazany, a raz w miar? ostry.Wiesz, mozesz wszystko. Jednak soczewka bardziej plaska moze powodowac problemy w jej czesci brzegowej, moga jej krawedzie lekko odstawac od rogowki
Przy zbyt ciasnej, bedzie zbyt duzo "powietrza" pomiedzy jej centralna czescia a rogowka, a brzegi beda zbyt mocno ocieraly o rogowke co prowadzi do zaczerwienienia rabka rogowki a te "powietrze" moze powodowac zamglenie obrazu po jakims czasie po otwarciu oka... soczewka jakby sie przyklei, co spowoduje lepsze widzenia a po jakims czasie powroci do pierwotnej pozycji, stad takie osoby beda skarzyly sie na dobre widzenie w miare po otworzeniu oka (po mrognieciu) a odwrotnie gdy ta soczewka bedzie za plaska, wtedy soczewka bedzie "jezdzila" po oku i zanim powroci na swoja pozycje bedzie obraz niezbyt ostry, niezbyt komfortowy... czyli bedzie OK kilka chwil po mrugnieciu.
powinienes poczekac dac oku sie przyzywczaic a jak ten stan sie bedzie utrzymywal to nie samemu kupujesz purevision tylko idziesz do okulistki i z nia wszystko konsultujesz.Wicko pisze:Powinienem w takim przypadku kupi? soczewki z wi?ksz? krzywizn? (albo jeszcze dodatkowo inn? ?rednic?) - mam na oku PureVision (8,6; 14.0) czy mniejsz??
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości
1990-2024 • • • • OPTOMETRYSTA.pl • • • • { optyk optometrysta badanie wzroku Rybnik okulary gabinet }