Tamte rejony (chiny, japonia...) to akurat bardzo duzy % to wlasnie osoby z krotkowzrocznoscia...Debian pisze:ale podobno w Chinach w szkole s? stosowane codziennnie takie ?wiczenia i dzi?ki temu kr??tkowzroczno?c jest tam praktycznie znikoma.
hehe nikt sie nie obrazi po prostu wydaje mi sie ze kazdy kto ma jakakolwiek wade chcialby sie jej pozbyc lub przynajmniej zahamowac i taka osoba lapie sie kazdej szansyzaakochany pisze:le nie obrazcie sie, jak slysze o wadzie -0.75 albo -1 i panikujecie ze sie wada pogarsza, hmm zamienicie sie?? chetnie!!
Taaa.. pocieszaj?ce.nan88 pisze:Powa?nie tak szybko pog??bia wam si? wada? :O To chyba jestem jak?s szcz??ciar?, bo mi w ci?gu ostatnich 3 lat wzrok pogorszy? si? tylko o 0,5, i to w dodatku nie nosi?am za bardzo okular??w wi?c teoretycznie nara?a?am go na pog?bianie wady...
ja mam wade -5,5 i wcale nie uwa?am ?e jestem taka ?lepa...zaakochany pisze:sorki, mi sie klawisze pomylily i teraz czytam ze napisalem sobie -5?!?!?!, heh no nie, az taki slepy nie jestem, nosze -3.25 i -3.50, sorki jeszcze raz
Nie nosi? za s?abych ani za mocnych okular??w ani soczewek. Gdy czytasz ksi??ki lub odrabiasz lekcje to powinno by? bardzo dobre o?wietlenie. Te? podczas d?ugotrwa?ego czytania lub siedzenia przy komputerze robi? przerwy co 20 minut na ok 2 minuty. Wcina? zielenine i jagody (ale nie do przesady).ktos wie jak mo?na temu zapobiec (wykluczaj?c te g?upie ?wiczenia)?
o woozie ale biadolisz. przez rok 0.5. mi w 3 lata polecia?o o 4 dioptrie tak?e nie masz tak ?le.woozie pisze:Czy jak na tak krotki okres to jest duzo ? Czy to sa jakies niepokojace objawy? I jak to w koncu jest do kiedy ta wada rosnie do 21 czy do 30 roku zycia ?
Takjulik2k pisze:w 3 lata polecia?o o 4 dioptrie
dok?adnie. Jakbym chcia?a mie? wade -2 czy cos w tym stylu...wolbashi pisze:Takon nie ma po co biadoli?
my to jestesmy weteranki je?eli chodzi o du?e wady
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 3 gości
1990-2024 • • • • OPTOMETRYSTA.pl • • • • { optyk optometrysta badanie wzroku Rybnik okulary gabinet }