tak, to zle, gdyz sol fizjologiczna nie ma funkcji oczyszczajacej soczewki kontaktowe... sol fizjologiczna to po prostu ludzkie lzy... Nie powinno sie tak robic...vajron pisze:W aptece pani mi radzi?a abym je trzyma? w soli fizjologicznej. trzymam i jest ok... to ?le?
Jak tacy niekompetentni ludzie mog? pracowa? w aptece...vajron pisze: W aptece pani mi radzi?a abym je trzyma? w soli fizjologicznej.
sol nikt jej nie ka?e by? okulist?Soleil pisze:Jak tacy niekompetentni ludzie mog? pracowa? w aptece
Blinki jak najbardziej sa dla uzytkownikow soczewek kontaktowych - to dla uzupelnienia. Do tego sa jeszcze AQuify.wolbashi pisze:aptekarka wyk???ca?a si? ze mn?, ?e krople Blink nie nadaj? sie dla soczewkowc??w i chcia?a mi wcisn?? jakie? kropelki o cenie identycznej
Racja i to wiem, dzi?ki temu foruLEMUR pisze:Blinki jak najbardziej sa dla uzytkownikow soczewek kontaktowych - to dla uzupelnienia. Do tego sa jeszcze AQuify.
co innego jest przeplukanie a co innego "czyszczenie" zamiast plynu w soli fizjologicznej - bo zapewne do tego nawiazujesz,akibarubin pisze:Ale w czym mo?e zaszkodzi? s??l fizjologiczna?! Ja osobi?cie przed ka?dym za?o?eniem soczewek /po wyj?ciu ich z p?ynu/ mam zwyczaj przep?uka? je kilkoma kroplami soli fizjolog. i jednocze?cnie ta s??l op?ucze mi palce z pozosta?o?ci po u?yciu r?cznika /paproszki, niteczki, itp./.
Ty nie, i dobrze... ale kazdy z nas jest inny, wiele jest przypadkow chorob oczu zwiazanych z nieprawidlowa pielegnacja.akibarubin pisze:i nigdy nie mia?em ?adnych problem??w z oczyma.
do przemycia - rozumianego jako przeplukania przed zalozeniem - mozesz. Natomiast wczesniej toczyla sie dyskusja, ze niektorzy uzywaja soli fizjologicznej do mycia soczewek - co jest niewlasciwe.anetapp pisze:Czy mog? u?ywa? ca?y czas tej soli fizjologicznej do przemywania? I czy to mo?liwe, ?e p?yn powoduje jakie? uczulenia, alergie?
Ja by?em/jestem alergikiem (znaczy teraz alergia niczym si? nie uaktywni?a, w dzieci?stwie to i owszem, a teraz niczym normalnie), ale g???wnie polega?o to na kichaniu (rzadko kaszel) i nic wi?cej.Dla alergikow polecam plyn firmy Ciba Vision AOsept+, ktory po okresie utlenienia, czyszczenia ma wlasnie sklad soli fizjologicznej. Nie mozna jednak takim plynem kropic, przemywac soczewek, gdyz przed utlenieniem nie dozwolony jest kontakt z okiem itp.. ale o tym wszystkim napisane jest w instrukcji.
Wiecej o tym plynie mozesz przeczytac na naszej stronie internetowej
[spam].optometria.inf...x.php?go=aosept - rowniez link do instrukcji obslugi jest.
Ka?dy jest ja?owy do momentu otwarcia, czyli najlepsza posta? to oczywi?cie ampu?ki 5ml - codziennie otwierasz now? i wykorzystujesz ca?? zawarto??.Pan Hilary pisze:1. Jest tam mowa o ja?owym/sterylnym roztworze soli fizjologicznej. W jakiej postaci najlepiej takowy kupi? w aptece? W ampu?kach czy inaczej, jak? Sorry, ale nie znam si?, to pytam.
Jak w instrukcjiPan Hilary pisze:2. Jak si? naleje za du?o (chodzi o ba?ki na szczycie pojemnika) to trzeba wyla? p?yn i nast?pnie op?uka? pojemnik i koszyczek sol? fizjologiczn?. Znaczy si?, wyj?? soczewki (czy nie trzeba?), op?uka? i ponownie w?o?y? i powt??rzy? znowu dezynfekcje?
B?d? je?li od zalania p?ynem up?ynie minimum 6h - je?li wyjmiesz wcze?niej to p?yn nie b?dzie do ko?ca zneutralizowany i zwyczajnie za?o?ysz na oczy soczewki wymoczone w wodzie utlenionej... chyba za przyjemne by to nie by?oPan Hilary pisze:3. "Zawsze upewnij si?, ?e twoje soczewki s? w?a?ciwie zneutralizowane(...)" eeee.... co to tak dok?adnie znaczy?? jak wygl?da to "w?a?ciwie zneutralizowanie"?
EDIT: troch? za szybko odpowiedzia?em bo to nie jest takie proste. Je?li upadnie nam ?wie?a soczewka po wyj?ciu z p?ynu to trzeba wzi??? wiele rzeczy pod uwag? zanim si? j? za?o?y na oczy... Nawet po dok?adnym op?ukaniu sol? fizjologiczn? bakterie mog? na niej pozosta?Pan Hilary pisze:4. Je?li b?d? chcia? op?uka? soczewk? (bo b?dzie np. brudna, upadnie mi) to czym mam j? przemy?? P?ynem nie mog? (jak czytam ulotk?), to t? sol??
dziwne, bo sol fizjologiczna to prawie ludzkie lzymono87 pisze:mi powiedziano ?e s??l fizjologiczna absolutnie nie nadaje si? do zakraplania oczu bo niszczy soczewk?
fragment instrukcji
DAWKOWANIE I SPOS??B PODAWANIA
O ile lekarz nie zaleci inaczej, wkrapla? 1-2 krople do ka?dego oka dwa lub trzy razy dziennie. Przed zakropleniem nale?y zdj?? soczewki kontaktowe i za?o?y? dopiero po oko?o 15 minutach od zastosowania preparatu.
Odkr?ci? zakr?tk?, buteleczk? lekko ?cisn?? i obr??ci? do g??ry dnem. Zmniejszaj?c nieco nacisk wpu?ci? odrobin? powietrza do buteleczki. Dzi?ki specjalnemu aplikatorowi z bezpieczn? zaokr?glon? ko?c??wk?, ka?dy najmniejszy nacisk spowoduje wyp?yni?cie jednej kropli.
Krople wpuszcza? do wewn?trznego k?cika oka.
W celu unikni?cia zanieczyszczenia preparatu nie nale?y styka? ko?c??wki pojemnika z jak?kolwiek powierzchni?, a po u?yciu pojemnik szczelnie zamkn??.
Nale?y unika? d?ugotrwa?ego stosowania preparatu, szczeg??lnie u dzieci
W buteleczki:mono87 pisze: A te kropelki Blink i AQuify jak s? pakowane i ile s? wa?ne po otwarciu?
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość
1990-2024 • • • • OPTOMETRYSTA.pl • • • • { optyk optometrysta badanie wzroku Rybnik okulary gabinet }