chyba raczej musisz ponowi? badania wzroku i poprosi? o wypisanie jakiego? za?wiadczenia przez lekarza (chyba), tak jak to robi?e? przy zdawaniu na prawko (ka?dy powinien miec przeprowadzone takie badania). Potem nie mam poj?cia co si? robi, ale chyba idzi? si? potem do odpowiedniej instytucji, kt??ra takie prawko mo?e wyda?Mariins pisze:to jak mi minie termin to musze jakies podanie skladac by mi oddali prawko?:(
Tak jak Soleil, uwa?am, ?e panikujesz. Sama mam -6 na obu oczach i dopu?cili mnie do zdawania na prawkoMariins pisze:Czy z wad? -3 mam jakies szanse?
6 razy zdajesz? uuu a na czym oblewasz? Ja w ko?cu za 3 razem zda?amdfs pisze:swoj? drog? to ju? 6 razy
Na pewno by? nie wola?dfs pisze:Wola?bym mnie? ju? terminowe prawojazdy ni? takie pseudo bezterminoww badania;/
Za pierwszym i ostanim razem na tym samym: linia ci?g?a w r?kawiewolbashi pisze:6 razy zdajesz? uuu a na czym oblewasz? Ja w ko?cu za 3 razem zda?amdfs pisze:swoj? drog? to ju? 6 razyTeraz ?migam po Warszawie
![]()
No tak... ale cha?bym dosta? prawko takie na jakie zas?uguj?... skoro mia?o byby? to terminowe... wybra? bym terminowe... takie zasady... a ja staram si? ?y? udciwie... i niestwarza? sobie okazji do pokus...wolbashi pisze:Na pewno by? nie wola?dfs pisze:Wola?bym mnie? ju? terminowe prawojazdy ni? takie pseudo bezterminoww badania;/Prawko zawsze kosztuje 70 zeta, i na pewno nie chcia?by? co 3 lata p?aci? te 70 zeta. Po terminie musisz odda? prawko do urz?du i wyrobi? sobie nowe a kade wyrobienie prawa jazdy kosztuje 70 z? plus 1z? za op?at? skarbow?
No niby tak, ale ca?y problem polega na tym ze ja si? obawiam ze dost??bym terminowe, a mam inne... a nie czuj? si? kompetenty na tyle aby ze spokoejem powiedzie? ze nic nienadu?yj? i b?dzie ok , a nie ch?c te? usprawiedliwia? sobie tego poprzez konfrontowanie z kontrprzyk?adami, bo tak zawsze mo?na wszytko usprawiedliwi?.wolbashi pisze:
Powiem tak, wiele zaley od nas samych, zreszt? kto jest bezpieczniejszy? Taki co ma wad? ile? dioptri i co p??? roku rok ma kontrole czy taki co ma 70 lat i je?dzi z twarz? przyklejon? do szyby i uparcie si? trzyma tego, ze nic mu nie jest i jest bezpieczny dla innych? Ja sama oddam prawko, gdy stwierdz?, ze mog? sprawia? niebezpiecze?stwo na drodze. A wzrok kontroluj? i na razie jest ok. Prawko mam bezterminowe.
Z tym te? jest nie za fajne... wczoraj w TV ogl?da?emwolbashi pisze:hm ?e ma je?dzic w okularach, ma je?dzi? w soczewkach, ma je?dzi? w okularach lub soczewkach.
z soczewkami dziwna sprawa. Bo wiadomo ze koryguja wade wzroku, ale jezeli bedziesz mial "wbity" kod do blankietu prawa jazdy - prowadzic w okularach, to oznacza W OKULARACH! Chore co niedfs pisze:ale czy lekarz nie m??g?by mi wypisa? ?e zamiast tylko w okularach mog? zar??wno okularach jak i soczewkach?? Orientuje si? kto? jak to jest??
dokladnie tam.armani pisze:A ten kod powinien by? w rubryce nr. 12 (ograniczenia)?
Leakrz powinien przewidzie? tak? moliwo??, ze teraz nie masz soczewek, ale moe kiedys b?dziesz chcia? je mie?. St?d te trzeba go przypilnowa? by wpisa? 01.06 co oznacza "w okularach lub w soczewkach". Co masz namy?li m??wi?c czym? si? wykaza??dfs pisze:No ale ponad to aby mnie? kod 0106 nie trzeba mnie? jaki? szczeg???nych preferencji do szoczewek?? Ja nigdy w nich jescze nie chodzi?em w szoczewkach , ale mysl? o nich... wi?c czy bezproblemu dosta?bym za?wiadczenia z kodem 0106?? czy nie zabardzo??
Czy r???nica polega tylko na zapisie tego czy tamtego kodu, czy te? aby dosta? stosowne za?wiadczenie i m??c je?dzi? w soczewkach trzeba si? ju? czym? "wykaza?"??
Oj ta liniadfs pisze:Za pierwszym i ostanim razem na tym samym: linia ci?g?a w r?kawietak miedzy czasie zbytnia dyslektyczna nadpopudliwo?? po 2 wypitych kawach;/
No w?a?nie to czy nosi/nosi?o si? juz szoczewki (a najlepiej ma si? je przy sobie).wolbashi pisze: Co masz namy?li m??wi?c czym? si? wykaza??
No oj ta linia... za pierwszym razem przejecha?em po ca?o?ci... potem by?o spoko... tylko na ostatnim egzaminie zastosowa?em now? orientacj? w r?kawi?.. tzn. lusterko (wcze?niej robi?em to ze szablonu, lub po prostu "na czuja"wolbashi pisze:Oj ta liniadfs pisze:Za pierwszym i ostanim razem na tym samym: linia ci?g?a w r?kawietak miedzy czasie zbytnia dyslektyczna nadpopudliwo?? po 2 wypitych kawach;/
za drugim razem ma?o jej nie przejecha?am, kaza? powt??rzy? manewr, by?am niebezpiecznie blisko, ale na szcz??cie przejecha?am, niestety potem pod koniec egzaminu mnie obla?
![]()
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości
1990-2024 • • • • OPTOMETRYSTA.pl • • • • { optyk optometrysta badanie wzroku Rybnik okulary gabinet }