ODPOWIEDZ Posty: 8 Strona 1 z 1
Soczewki a astygmatyzm
  • johny

Soczewki a astygmatyzm

autor: johny » 06 maja 2006, 17:40

Specjalne soczewki kontaktowe (chyba toryczne?) dla astygmatyk??w kosztuja mase kasy bodaj?e 200 z? na 3 miesiace. Wie? m??g?by mi ktos wytlumaczy? co by by?o gdyby astygmatyk zalozy? zwyk?e soczewki? Dlu?sze noszenie popsu?o by wzrok czy co? w tym rodzaju?
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 07 maja 2006, 17:10

Soczewki kontaktowe sa niestety jeszcze tzw. dobrem luksusowym. jezeli kogos nie stac lub zaczyna kalkulowac to moim zdaniem powinien zrezygnowac, bo przez tego typu oszczednosci czy na samych soczewkach (terminie ich noszenia) czy plynu (nieprawidlowe korzystanie, zalewanie pojemniczka mniejsza iloscia plynu) itp itd to predzej czy pozniej odbije sie to niekorzystnie.

Co do pytania. Jezeli ktos ma astygmatyzm, powinien nosic soczewki toryczne, jezeli przy ekwiwalencie sferycznym czuje dyskomfort, nie zawsze mozna astygmatyczne zastapic sferycznymi - trzeba to sprawdzic podczas badania jezeli okaze sie ze mozna - to nie ma przeciwskazan. Jezeli nie - powinny byc toryczne. Nie zawsze udaje sie w soczewkach uzyskac taki sam komfort widzenia.
  • pako
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: pako » 26 września 2006, 23:31

Witam!
    moim zdaniem jedne z lepszych soczewek torycznych to Frequency XCEL Toric i Proclear Toric firmy CooperVision. XCEL to wydatek 40z? za sztuke a Proclear to inna bajka poniewaz nabylem 12 sztuk za 90z? wiec nie jest to takie drogie. Sa to soczewki miesieczne i naprawde bardzo dobrej jakosci
  • Mlyniu
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Mlyniu » 06 marca 2007, 23:58

dzisiaj odebralem soczewki Frequency Toric za 120zl - 6 szt.
    pozdro ;-)
  • Awatar użytkownika
    woozie
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: woozie » 07 marca 2007, 17:03

tez mam proclear tyle ze nie toric i tez sobie je chwale :)
    Obrazek

And while women harbour the Austenesque notion that men find kindness, a good heart and a sense of humour important when looking for a spouse, the fact is that what we really want is tits like the Alps, legs like the Silk Road and a face like Kiera Knightley's.

Jeremy Clarkson
  • Awatar użytkownika
    wolbashi
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: wolbashi » 07 marca 2007, 17:19

120 za 6 sztuk?? :eek: Huh nie?le to te moje Bausche jakie? drogie :) za 6 miesi?cy z g??ry (dwie wady na oba oka) wysz?o mi ko?o 450 z?. Oczywi?cie domy?lam si?, ?e to co s?u?y innym to nie musi s?u?y? mi :) zreszt? przygoda dopiero zacz?ta, sprubuj? mo?e popyta? o te Frequency toryczne, bo cena a? zadziwiaj?ca :)

pozdrawiam
    W.
    JakiÂ? problem? Chcesz o tym pogada???[cytat z mojego kubka :)]
  • szmytson

autor: szmytson » 28 września 2007, 15:51

pako pisze:Witam!
    moim zdaniem jedne z lepszych soczewek torycznych to Frequency XCEL Toric i Proclear Toric firmy CooperVision. XCEL to wydatek 40z? za sztuke a Proclear to inna bajka poniewaz nabylem 12 sztuk za 90z? wiec nie jest to takie drogie. Sa to soczewki miesieczne i naprawde bardzo dobrej jakosci
    Witam,
    Jesem nowy za r??wno na forum jak i w temacie soczewek.
    Mam astygmatyzm i czekam na moj? pierwsz? parti? soczewek torycznych - Frequency XCEL Toric. Mo?e mi kto? wyja?ni? czym Frequency XCEL r???ni? si? od Proclear (oczywi?cie mowa o torycznych) ??
    Na stronie producenta nie znalaz?em ?adnych konkretnych informacji na ten temat...

dzi?ki z g??ry
  • Awatar użytkownika
    armani
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: armani » 28 września 2007, 17:06

szmytson pisze:Mo?e mi kto? wyja?ni? czym Frequency XCEL r???ni? si? od Proclear (oczywi?cie mowa o torycznych)
    [spam]/australia/ ... _chart.pdf

Analizujac mysle, ze Frequency ma wiekszy wybor parametrow ni? Proclear, ale te zapewniaja wyzszy komfort uzytkowania... :>
    \
ODPOWIEDZ Posty: 8 Strona 1 z 1