ODPOWIEDZ Posty: 3 Strona 1 z 1
Rozmycie gdy Ciemno
  • JacuS
    Przyjaciel
    Przyjaciel

Rozmycie gdy Ciemno

autor: JacuS » 26 września 2007, 19:53

Witam.
    Mam soczewki 2-tygodniowe. Nosze je juz prawie miesiac, bo tak kazala mi przyjsc okulistka ... bylem u niej i kazala mi przyjsc jutro po nowe soczewki. I teraz moj problem polega na tym ze ta :...: nie chce mi podac takich rzeczy jak krzywizna itd, bo mowi ze to tylko dla specjalist??w( chce zeby TYLKO u niej kupywac soczewki ) ..... Teraz chyba mi sprzeda soczewki miesieczne, tylko teraz moj nastepny problem polega na tym, ?e .... mam te soczewki 2-tyg i w dzien zazwyczaj dobrze jest, lecz po 1 czasami wysychaja mi te soczewki, a po 2 wieczorem po bokach mojego pola widzenia pojawia sie takie jakby rozmycie... wydaje mi sie ze to jest jak jest ciemniej, jak ?renica mi sie rozszerza ....
    I teraz moje pytanie. Czy mam racje?? Sa rozne krzywizny itp soczewek, a to jaka jest ?rednica "na ?renice" tez mozna zmieniac??

PS. jutro zobacze jak bedzie z tymi drugimi soczewkami, ale i tak chcialbym zobaczyc co myslicie o tym przypadku.
    Apropo mam soczewki +1 i +3,5. Czesto naprawde widze lepiej bez soczewek, ale gdy to powiedzialem okulistce to zrobila wielkie oczy i powiedziala ze to niemozliwe. Nie wiem co moge tutaj zrobic .... mam w "miescie" 2 okulistki ktore zajmuja sie soczewkami.... 1 to juz wcale wredna :...: a druga to wlasnie ta ktora teraz mam ...
    PS2. je?li jest to juz na forum to prosze tylko o krotka odpowiedz bo nie mam czasu, ?eby czytac cale posty.

Przeczytalem jeden post odrazu napisze jak cale badanie wygladalo.
    u 1 sprawdziala normalnie czy dobrze widze( takie okularki i przeczytaj... ) i dala mi soczewki takie jak mialem okulary, potem poduczyla zakladania i po 10-20 min sprawdzila czy dobrze sie porusza.
    u 2 podjechala mi taka maszynka pokolei do oczu i dala mi takie soczewki jak na wydruku z maszynki. po chwili sprawdzila czy dobrze sie porusza i tez wszystko.

Czy powinny byc jeszcze jakies badania ???
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 26 września 2007, 20:05

JacuS pisze:Mam soczewki 2-tygodniowe. Nosze je juz prawie miesiac, bo tak kazala mi przyjsc okulistka ... bylem u niej i kazala mi przyjsc jutro po nowe soczewki. I teraz moj problem polega na tym ze ta nie chce mi podac takich rzeczy jak krzywizna
    Masz 2tygodniowe? To napewno masz cos z Johnsona, bo on wypuszcza soczewki z takim czasem noszenia. Pytanie tylko ktore? To jak Ty dostajesz te soczewki? Nie dostajesz opakowania/blistra nic? Moze Ci do pudeleczka od razu pakuje lub na oko :D ?

Dane te nie sa tylko dla specjalistow, bo wielu uzytkownikow tego forum doskonale WIE jakie soczewki nosi o jakich parametrach.
    JacuS pisze:Czesto naprawde widze lepiej bez soczewek, ale gdy to powiedzialem okulistce to zrobila wielkie oczy i powiedziala ze to niemozliwe
    Mozliwe, jezeli jestes w miare mlodym czlowiekiem i masz duza amplitude akomodacji - czesto zdarza sie ze ktos z takim zakresem dostaje przepisane okulary np. +2,oo i twierdzi ze nie widzi roznicy pomiedzy obrazem bez okularow a w okularach, jednak dla ukladu wzrokowego ma to duze znaczenie i swoje konsekwencje w przyszlosci.
  • JacuS
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: JacuS » 26 września 2007, 23:16

Masz 2tygodniowe? To napewno masz cos z Johnsona, bo on wypuszcza soczewki z takim czasem noszenia. Pytanie tylko ktore? To jak Ty dostajesz te soczewki? Nie dostajesz opakowania/blistra nic? Moze Ci do pudeleczka od razu pakuje lub na oko :D
    Tzn powiedzmy ze to sa moje pierwsze soczewki kupywane u tej okulistki, to za pierwszym razem dala mi je od razu na oko.
    A jak bede bral z opakowaniem normalnie to bedzie na nim informacja o krzywiznach itp??

PS. mo?esz mi odpowiedziec jeszcze na inne pytania, kt??re wczesniej zadalem?? tak zebym rozwial w?tpliwosci.
ODPOWIEDZ Posty: 3 Strona 1 z 1