kakashi pisze:kiedy bylem na badaniu wzroku pare dni przed komisja wojskowa to spytalem sie okulisty co on sadzi o soczewkach i on mi powiedzial zebym sie wstrzymal do zmiany na soczewki do chociaz 21 roku zycia. wspomnial cos o zmianach w oku jakie dochodza w moim wieku itp itd.
mo?e mu chodzi?o o operacje oczu, bo one sa mo?liwe dopiero po jakims okresie i dopiero po uko?czeniu ilu? tam lat. Sama mam 18 lat i zacze?am nosi? soczewki na nied?ugo przed skonczeniem 18. Znam osoby nosz?ce soczewki znacznie d?u?ej ni? ja, wi?c noszenie soczewek nie jest kwesti? wieku
kakashi pisze:teraz pytanie odnosnie soczewek. jezeli bym chcial jednak sie zdecydowac na miesieczne soczewki to jaki bylby koszt miesieczny tak mniej wiecej?
odno?nie tego to sama, przy zakupie blistr??w soczewek miesi?cznych (2 blistry po 6 bo mam dwie r???ne wady) to na p??? roku wychodzi mi wraz z dwoma butlami p?ynu ok. 380 z? oczywi?cie koszta sa r??zne i wiele zalezy od miejsca zakupu, marki soczewek, nowinek i innych super technologii
kakashi pisze:mam astygmatyzm 0.5 na kazdym oku z tego co rozumiem z ulotki od okulisty i cos czytalem ze na astygmatyzm soczewki nie za bardzo?
Z tym wielkiego problemu nie ma zreszta widze, ?e cylindry masz stosunkowo ma?e a wi?c problem jest mniejszy

Sama r??wniez mam astygmatyzm, a cylindry o 1 cylinder wi?ksze

Jedyna r??znica w tym przypadku jest taka, ?e soczewki toryczne czyli dla astygmatyk??w sa dro?sze od soczewek sferycznych czyli po prostu minusowych lub plusowych. Dlatego te? moje wydatki to ok. 380z? na p??? roku, inni maj? taniej, bo nie maj? dodatkowej wady w postaci astygmatyzmu
kakashi pisze:milo by bylo uslyszec komentarze od tych co tez zaczeli nosic soczewki poniewaz mam watpliwosci czy to takie zdrowe
Przy odpowiednim przestrzeganiu zasad higieny, problem??w zdrowotnych z oczyma nie powinno by?

Co najwy?ej mo?esz by? uczulony na pewne sk?adniki p?yn??w, a wtedy r??znie bywa

Tak wi?c odpowiednia piel?gnacja, jak i tryb noszenia skutkuj? raczej zdrowymi oczyma

Czyli nie przesadzamy
kakashi pisze:aha, i rozumiem ze teraz raczej wybrac nowego okuliste jesli sie zdecyduje na soczewki. ten okulista sam mi zapisuje jakie soczewki sa dla mnie najlepsze i takie mam kupic czy to u optyka wszystko robia?
okulista po rozmowie z toba przeprowadzi par? dodatkowych badan pod k?tem noszenia soczewek, dopasuje ci odpowiednie parametry soczewek i powinien ci zaaplikowa? soczewki testowe by m??c oceni? jak reaguj? Twoje oczy i ty na obce cia?o. Zmienia? go nie musisz, bo w ko?cu kazdy okulista od tego jest by ci pom??c, jedyna mozliwo?c to taka, ?e np. w jego gabinecie soczewki nie s? dopasowywane, wtedy musia?by? skonsultowac si? z innym okulist?. W moim przypadku konsultacja odby?a sie w salonie [spam] i w?a?ciwie na miejscu zakupi?am soczewki, nie wiem jak to wygl?da z okulistami

ale pewno wypisz eci jak?? recept? na soczewki lub kartke z parametrami jakie powinny mie?. Optyk powinien soczewki miec na stanie lub sprowadzi? z magazynu w jak najkr??tszym czasie.
kakashi pisze:oczywiscie soczewek bym uzywal tylko podczas dnia jakbym wychodzil gdzies czyli do szkoly, na miasto itp., a w domu bym uzywal moich okularow
R??wnie? tak nosze soczewki by dac swym oczom odpocz??
Witaj na forum
pozdrawiam
W.