wielkie dzi?ki za odpowied?. wla?ciwie to juz przelamuje sie co do okular??w. W ko?cu przekona?am mame co do soczewek i b?de mia?a w listopadzie. troche poczekam ale ja jestem cierpliwa:) a co do Twojej wady to ja mam -5 wi?c hmmmm nie wiem czy wogole powinnam ?ci?ga? okulary....ogl?dn??am ju? mase filmik??w jak ludzie ?ci?gaj? lub zak?adaj? soczewki i najbardziej boje sie ?ci?gania, ale jakos sie naucze. Musze! mam pytanko. przez jaki czas nosi?as okulary???anetapp pisze:mam teraz wad? -2 i ci??ko by by?o bez okular??w albo soczewek
no w?a?nie tego najbardziej sie obawiam ale mimo to i tak my?l?, ?e soczewki s? o niebo lepsze od okular??w kt??re paruj? przy byle okazji. np. jak pochylam sie nad garnkiem z gotuj?c? sie wod?...woozie pisze:Pewnie powieki ci sie bede same zamykac i to jest najgorsze
Z tego co wiem (od okulistki oczywiscie) to wada u krotkowzrocznych pogarsza sie nie od 'nie noszenia' okularow tylko zwyczajnie od dorastania i dojrzewania organizmu... Takze okulary takie nie moga wyleczyc tejze wady... a szkodaanetapp pisze:ale od tego nie noszenia pogorszy? mi si? wzrok, mam teraz wad? -2
czyli wada nie pog??bia sie od nienoszenie okular??w? a wracaj?c do soczewek to czy te kolorowe s? a? tak niebezpieczne jak sie o nich m??wi???armani pisze:to wada u kr??tkowzrocznych pogarsza sie nie od 'nie noszenia' okularow tylko zwyczajnie od dorastania i dojrzewania organizmu...
powiedz nam co mowili ze jest "niebezpieczne" w soczewkach kolorowych a powiem Ci czy to prawdajulik2k pisze:a wracaj?c do soczewek to czy te kolorowe s? a? tak niebezpieczne jak sie o nich m??wi???
Od 6 lat, to znaczy na pocz?tku chyba przez rok nosi?am normalnie ca?y czas, potem przesta?am(tylko, ?e wtedy mia?am -0,5) i przez ostatnie 3 lata to zak?ada?am kiedy potrzebowa?am.mam pytanko. przez jaki czas nosi?as okulary???
Mi okulista najpierw kaza? ?ci?ga? tak jak to pokazuj? na filmikach, ?e zsuwa si? soczewk? w d??? oka, ale jak widzia?, ?e si? z tym m?cz? to kaza? mi j? szczypn?? z bok??w i od razu posz?o:)Zdziwi?am si? te? gdy powiedzia?, ?e nie mam podnosi? g??rnej powieki palcem(tak by?o pokazane na filmiku wi?c my?la?am ze tak trzeba), ale teraz wystarczy, ?e szeroko otworz? oko.kazdy powinien na sile stosowac sposobu sciagania pokazanego przez okuliste. jezeli wam on po prostu nie pasuje zakladajcie soczewki wlasnym sposobem.
Tak poszukaj innego okulisty, troch? to dziwne, ?e robi? jakie? problemy z tego, ?e chcesz nosic soczewki. Mo?e nie znaj? si? dobrze na soczewkach, dlatego tak reaguj?, bo nie potrafiliby ci odpowiednio doradzi?, ale na pewno znajdziesz kogo? odpowiedniego.wy wszyscy chodzicie do jaki? fajnych okulist??w a ja trafiam na jaki? idiot??w (sorki) kt??rzy dr? sie na samo s?owo "SOCZEWKI". trudno musz? poszuka? jakiego? innego speca od tych rzeczy...
no wi?c du?o os??b mi m??wi?o, ?e te kolorowe nie przepuszczaj? tlenu do oka. s?ysza?am nawet ?e mo?na od nich o?lepn??! nie wiem co o tym my?le?.a zdrugiej strony fajnie jest sobie kolor oczu zmieni?:)LEMUR pisze:powiedz nam co mowili ze jest "niebezpieczne" w soczewkach kolorowych a powiem Ci czy to prawda
no wi?c w Rzeszowie raczej znajd? kogo? od soczewek:) musze sie tylko kogo? poradzi?.anetapp pisze:Tak poszukaj innego okulisty, troch? to dziwne, ?e robi? jakie? problemy z tego, ?e chcesz nosic soczewki.
moja kole?anka ma strasznie pop?kane ?y?ki od soczewek. nosi je od maja i jako? nie widze ?eby znika?y. jest szansa ?e wog??le znikn???anetapp pisze:na pocz?tku, ma si? podra?nione oczy od soczewek, to znaczy ja mia?am pop?kane ?y?ki na oczach, teraz to ju? przesz?o
no zgubilem "nie" ale chyba mozna bylo sie domyslic o co mi chodzilo. nie ma jednego uniwersalnego sposobu zakladania/sciagnia soczewek.DziOOba pisze:woozie napisa?/a:
imo kazdy powinien na sile stosowac sposobu sciagania pokazanego przez okuliste. jezeli wam on po prostu nie pasuje zakladajcie soczewki wlasnym sposobem.
Hmmm woozie przeczytaj jeszcze craz dokladnie co napisales .
sorki za OT .
czyli nie ma to nic wspolnego z wrastajacymi naczynkami ? ja zaraz po sciagnieciu soczewek mam troche tych "zylek" ale po jakies godzinie dwie zanikaja stopniowo. To chyba jest to podraznienie tak ?LEMUR pisze:czy to normalne, ?e na pocz?tku, ma si? podra?nione oczy od soczewek, to znaczy ja mia?am pop?kane ?y?ki na oczach,
tak, normalne. czasami poprzez podraznienie soczewka, a czasami palcem, ktorym przeciez "smigasz" po przednim odcinku oka...
woozie, przeciez TYLE juz razy pisalem ze przeczerwienione oko to nie wrastajace naczynka, wrastajace naczynka jak sama nazwa wrastaja w teczowke, tego nie zobaczysz golym okiem tylko pod lampa szczelinowa...woozie pisze:czyli nie ma to nic wspolnego z wrastajacymi naczynkami ?
napewno NIE oslepnieszjulik2k pisze:o wi?c du?o os??b mi m??wi?o, ?e te kolorowe nie przepuszczaj? tlenu do oka. s?ysza?am nawet ?e mo?na od nich o?lepn??! nie wiem co o tym my?le?.a zdrugiej strony fajnie jest sobie kolor oczu zmieni?:)
wiem ale ja po prostu jestem na tym punkcie przewrazliwionyLEMUR pisze:woozie napisa?/a:
czyli nie ma to nic wspolnego z wrastajacymi naczynkami ?
woozie, przeciez TYLE juz razy pisalem ze przeczerwienione oko to nie wrastajace naczynka, wrastajace naczynka jak sama nazwa wrastaja w teczowke, tego nie zobaczysz golym okiem tylko pod lampa szczelinowa...![]()
Najpierw to ty o?lepniesz ze stresuwoozie pisze:wiem ale ja po prostu jestem na tym punkcie przewrazliwionyLEMUR pisze:woozie napisa?/a:
czyli nie ma to nic wspolnego z wrastajacymi naczynkami ?
woozie, przeciez TYLE juz razy pisalem ze przeczerwienione oko to nie wrastajace naczynka, wrastajace naczynka jak sama nazwa wrastaja w teczowke, tego nie zobaczysz golym okiem tylko pod lampa szczelinowa...![]()
![]()
Barwnik na soczewce kolorowej jest naniesiony przy pomocy takiej technologii, by soczewka ta by?a bezpieczna, przepuszcza?a odpowiedni? ilo?? tlenu i mo?na j? by?o swobodnie nosi?. Rzeczywi?cie ja mog?am nosi? kolorowe soczewki do 6h bez dyskomfortu, przy 8h przed komputerem i sztucznym o?wietleniu nie oby?o si? bez kropli, na szcz??cie to by?a tylko wersja testowa (nosi?am zer??wki, teraz lepiej rozumiem soczewkowicz??wDebian pisze:Soczewki kolorowe nie przepuszczaj? tlenu dlatego ?e barwniki nie przepuszczaj? tlenu dlatego s? niebezpieczne.
Nie wszystkie soczewki musz? by? niewygodne. Ja np. moge nie zdejmowa? przez 3 dni i s? max wygodne.Rzeczywi?cie ja mog?am nosi? kolorowe soczewki do 6h bez dyskomfortu, przy 8h przed komputerem i sztucznym o?wietleniu nie oby?o si? bez kropli, na szcz??cie to by?a tylko wersja testowa (nosi?am zer??wki, teraz lepiej rozumiem soczewkowicz??w)
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości
1990-2024 • • • • OPTOMETRYSTA.pl • • • • { optyk optometrysta badanie wzroku Rybnik okulary gabinet }