Hmmmm....
"Opatanol jest przeznaczony do leczenia podmiotowych i przedmiotowych objaw??w sezonowego alergicznego zapalenia spoj??wek."
"Opatonol jest lekiem stosowanym leczeniu chor??b alergicznych oczu. Jego dzia?anie polega na zmniejszaniu nasilenia reakcji uczuleniowych."
No i chyba tyle (tyle by?o w ulotce).... w?a?nie mam wieczorem sobie krople zaaplikowa?.
[ Dodano: 19 Kwi 2008 10:20 ]
To jeszcze raz ja, stosuje ten preparat i mam nadziej?, ?e za jaki? czas (nie wiem, kilka dni) b?d? jakie? pierwsze efekty, w ko?cu dwa tygodnie mam u?ywa?.
W sumie oczy nie bol?, nie sw?dz?, nie szczypi?, czy to z soczewkami czy bez i si? zastanawiam, bo kto? mi zasugerowa?, ?e to mo?e by?... alergia? W?a?nie czytam ten temat:
[spam].optometria.[spam]/viewtop ... ht=alergia i zastanawiam si?, co o tym my?le?. Nie wiem czy ten preparat, kt??ry mam (niby przeciwalergiczny), ale nie wiem czy w tym tkwi s?k, bo cieniutkie ?y?eczki jak s?, tak s?. A co b?dzie jak postosuje i nie przejdzie? Albo przejdzie, a po odstawieniu leku znowu to samo b?dzie? Ja chcia?bym wierzy? w wariant optymistyczny, ?e lek zadzia?a i znikn? ?y?ki.
Do soczewek ju? si? niemal przyzwyczai?em i og??lnie mi jest w nich lepiej, a perspektywa, ?e co? jest nie tak i tylko okulary jest ekhm... nieweso?a.
No, ale czas poka?e, a ja ju? nie zanudzam sob?
[ Dodano: 21 Kwi 2008 08:31 ]
NOWO??
A wi?c dzisiaj by?em u optyka/okulisty (jak zwa?, tak zwa?), oczy wygl?da?y niepokoj?co, a nie mia?em czasu (i zdrowia) by czeka? i nic nie robi?. Poza tym, krople jako? "?rednio" pomaga?y...
A wi?c w godzinach porannych (przed zaj?ciami) uda?em si? do zak?adu optycznego. Wszystko pi?knie, mi?o, super atmosfera.... ale nie o tym ja....
Okaza?o si?, ?e <werble> tatatadaaaam!.... NIE MAM standardowej krzywizny! Ot??? chodzi?em sobie w 8.6 (takie zosta?y mi dobrane), ?rednica mia?em jako tako, ale jak mi zosta?o powiedziane, nie taka krzywizna, co mog?o by? g???wn? przyczyn? problemu z moimi oczami. Pisa?em o czerwonych ?y?kach.... z tego, co us?ysza?em (z t? krzywizn?), to tak jakby ubra? zbyt ciasne buty. Dla jednych mo?e by? w sam raz (8.6), a innym natomiast to uwiera. (Nie wiem czy dobrze, to wyt?umacz?, ale spr??buje) Plus do tego, ?e soczewka jest nawil?ona (jest w niej woda) i podczas dnia wysycha i to te? powoduje "skurczenie", oko potrzebuje tego nawil?enia i naci?ga przez to oko (soczewka mo?e przyklei?, mo?e by? problem ze zdj?ciem, jest "zamkni?ta" a film ?zowy jest potrzebny, wi?c stara si? go uzyska? z innych obszar??w). Nie wiem czy fachowo to wyt?umaczy?o, to co mnie przytrafi?o, ale mam nadziej?, ?e co? nieco? wyja?ni?em.
Plus, na wszelki wypadek zosta?y zmieniony p?yn na inny, alergia alergi? (cho? od kilku lat nieaktywna), ale detergenty mog? robi? swoje i tak?e uczula?.
Zbadany wzrok, mapowanie rog??wki, geometria oka.... moja krzywizna B.C 8.9 - 9.1 , a ?rednica 14.0 (i w g??r?). Dosta?em informacj? na temat przyk?adowych soczewek i p?ynu do piel?gnacji....
Du?o pyta?em (p?ac?, wymagam
), a odpowiedzi uzyska?em wyczerpuj?ce. Rozmowa o soczewkach, budowie okach, jak to w rzeczywisto?ci wygl?da, o reklamach soczewek, sieci??wkach i wiele innych.... gar?? informacji....
No to chyba tyle,