Ot??? podane warto?ci to warto?ci cylindr??w mam rozumie??itrusta88 pisze:Otoz mam astygmatyzm nadzwroczny z cylindrami -4.25 oko prawe i minus 4.00 oko lewe i zamierzam kupic soczewki toryczne.
To czy powinno sie kupi? soczewki roczne to zalezy od wielu czynnik??w: promienia krzywizny, mocy (sferycznej), warto?ci cylindrycznych, ?rednicy oraz od producenta. Jedni producenci produkuj? takie soczewki dla kr??tszych okres??w a inni dla d?u?yszch. Oczywi?cie mam rozumie?, ?e by?a pani u okulisty i przepisa? ju? pani konkretne soczewki i konkretnego producenta? Bo je?eli tak to oznacza, ?e dla Pani wady oraz parametr??w nie znalaz? innych soczewek o kr??tszych okresie.itrusta88 pisze:Prosze mi powiedziec czy przy tak duzej wadzie zostaja mi tylko soczewki roczne?
odno?nie tego pytania to nie bardzo pani pomog?itrusta88 pisze:Co oznacza na karteczce z wynikami skrot No, Vd, Pd??
gdyby tak by?o to okulista sam by zaproponowa? to rozwi?zanie, zreszt? astygmatyzm to nie jest to samo co kr??tko- b?d? dalekowzroczno?? ASTYGMATYZM, r??wniez gdyby tak si? da?o korygowa? t? wad? to nie powsta?yby takie szk?a jak toryczneitrusta88 pisze:Czy jest prawda ze mozna zmniejszyc wartosci cylindryczne poprzez dodanie wartosci sferycznych?
za co tu przepraszac po to jest to forumitrusta88 pisze:Przepraszam za takie zamieszanie i dociekliwosc po prostu strasznie zalezalo mi na soczewkach i na czasie, od dziecka o tym marzylam a teraz zaczynam watpic ze kiedykolwiek pozbede sie kompleksu... Wiec jesli moge prosic o pomoc kogos kto ma o tym pojecie to bd wdzieczna...
Pozdrawiam
zawarta jest w mojej odpowiedzi...a odp na wcze?niejsze pytania w tym samym po?cie ?
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości
1990-2024 • • • • OPTOMETRYSTA.pl • • • • { optyk optometrysta badanie wzroku Rybnik okulary gabinet }