Przez prawia dziewiec lat nosilam soczewki trzymiesieczne Optima FW B&L. W zeszlym roku bylam zagranica i tak sie zlozylo ze musialam kupic nowe soczewki.Okazalo sie ze Optima FW B&L nie istnieje we Francji,polecono mi Softlens 38. zaczelam je nosic i przez pierwsze dni bolala mnie glowa ale to akurat chyba bylo normalne.Po powrocie do Polski kontynuowalam ich noszenie ale po jakims czasie mialam wrazenie ze wzrok mi sie pogorszyl a wieczorem czulam jakby mi oczy zachodzily lzami.Poszlam do okulisty,wszystko ok,ale okulista powiedzial ze moge wrocic do Optimy i zobacze czy bedzie lepiej.Wychodzac kupilam sobie nowy plyn ktorego nie uzywalam czesniej, IWear.Kupilam tez Optime i wkrotce zaczelam je nosic. Niedlugo potem oczy zaczely mnie piec,byly zaczerwienione,mialam wrazenie podwojnego widzenia,ogolnie duzy dyskomfort.Poszlam znowu do okulisty i okazalo sie ze mam jakis powazny problem bo okulistka przepisala mi antybiotyk,kazala odstawic soczewki. Po okolo dwoch tygodniach wrocilam do Softlens 38 ale juz pierwszego dnia poczulam bol glowy a po sciagnieciu soczewek oczy mi sie mocno zaczerwienily i bolaly i piekly.Po trzech takich dniach wrocilam do okulistki ktora zaproponowala zmiane na jednodniowe Jonsona a potem IWear i za kazdym razem to samo:bol glowy,po dwoch godzinach uczucie suchosci,zaczerwienione oczy po sciagnieciu i bol,pieczenie.Do tego rano powieki napuchniete.Okulistka stwierdzila alergie na soczewki,kazala nosic okulary.Przy badaniu oka wszystko bylo w porzadku a jak tylko zakladalam soczewki katastrofa.Poszlam jeszcze do innej okulistki ktora zdiagnozowala syndrom suchego oka i dala do sprobowania najnowsze soczewki B&L(nie pamietam nazwy,wyrzycilam opakowanie i soczewki tez)ale przy tych scenariusz sie powtarzal. Przestalam nosic soczewki i co ciekawe oczy dalej mnie bola,czasami rano mam napuchniete powieki. Nie wiem co sie dzieje nigdy nie mialm zadnych problemow z soczewkami ani oczami a teraz konca nie widac.Dodam jeszcze ze okulistki utrzymywaly ze na moje problemy najwiekszy wplyw mialy pigulki antykoncepcyjne i palenie papierosow,bylo tez przypuszczenie ze mam alergie na material z ktorego produkowane sa soczewki. jesli ktos ma,mial podobne problemy,prosze o kontakt,bo nie wiem juz co mam robic.