No to prawda sa dni kiedy czuje sie jakby moja wada to bylo nie -1 ale z -3Juz kiedys pisalem (sam chyba pytales) roznica okolo 0,25 - 0,50 jest niewielka i wynika czasami z wielu czynnikow (warunkow panujacych w gabinecie, naszego zmeczenia/wypoczecia itp,itd)
ja niestety mam swira na tym punkcieLEMUR pisze:nie powinno, acz kolwiek ciezko przyjac jednoznaczne stanowisko bo komfort musi chyba kazdy sam subiektywnie ocenic
dziekuje za wspanialem wytlumaczenie ktore de facto znalalem ale to nie jest odp na moje pytjanina bartkows pisze:W minusach soczewka kontaktowa b?dzie s?absza ni? w okularach obraz nieco wi?kszy i wysi?ek akomodacji do bli?y zwi?kszony. W plusach soczewka kontaktowa b?dzie silniejsza obraz nieco mniejszy i s?abszy wysi?ek akomodacji do bli?y. Wynika to z zmiany odleg?o?ci od oka.
jak masz okulary -3 to soczewki powinny byc o -0.25 mniejsze czyli -2.75czyli jak si? ma powy?ej -3 to soczewka ma o 0,25 wi?ksza moc?
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości
1990-2024 • • • • OPTOMETRYSTA.pl • • • • { optyk optometrysta badanie wzroku Rybnik okulary gabinet }