Dzięki za zainteresowanie się i odpowiedź.
Nie dostałem od optyka niestety żadnych innych "papierów" z badania.
Znalazłem i załączam badanie u innego optyka robione tego samego dnia nim poszedłem do tego optyka, który wykonał te okulary.
ttps://ibb.co/Vp2RWQds
badanie u innego optyka i okulary ( tak samo, skopiować, wkleić, wstawić h przed ttps i nacisnąć enter)
anton96 napisał:
"Dla np. redukcji mocy 2,25 dptr obraz powinien być ostry do odległości około 4 m (400 cm)."
Stojąc wyprostowanemu, oczywiście głowa skręcona lekko w lewo, głowę z okularami muszę spuścić w dół a oczami patrzeć na granicy górnej oprawy tak, że widzę cień górnej oprawki i oglądany obraz.
Zmierzyłem dokładniej i w miarę ostro widzę na odległość do ok 4.2 m, dalej obraz zaczyna lekko rozmazywać się.
W tym przypadku, z tej odległości, widać w miarę wyraźnie po ok. 1m na lewo i prawo od punktu obserwowanego, centralnego
(w poziomie), patrzę tylko oczami, bez ruszania głową.
anton96 napisał:
"Moc soczewek do bliży w stosunku do mocy do dali wskazuje, że użytkownik okularów jest w wieku około 60 lat, bo taki na ogół jest dodatek mocy do bliży dla tego wieku."
Widzę, że odpowiada fachowiec obeznany z tematem

.
anton96 napisał:
"Trzeba reklamować, bo ma być dobrze i już, a przyzwyczajanie się „ na siłę” do korekcji nie zawsze jest właściwym wyborem."
W między czasie rozmawiałem z tym optykiem i powiedział, że trzeba jakieś noski poodginać.
Podczas wizyty powyginał takie 2 "ziarnka" przymocowane do okularów przylegające do nosa a na których opierają się okulary
(w załączniku pokazałem).
Wg mnie nic to nie zmieniło, mam przyzwyczaić się i ewentualnie potem zobaczy się.
Mówił, że okulary to do 4 m i raczej tak jest choć mi jest ciężko w to uwierzyć.
Na wizycie dało odczuć się, że najlepiej jakbym już nie przychodził, jednak optyk był powściągliwy.
Minęło 7 dni i dalej jest tak samo.
Potrzebne dalsze ewentualne porady, oraz, czy mam może jeszcze trochę w nich pochodzić czy też już nie przyzwyczajać się więcej i reklamować?