ODPOWIEDZ Posty: 3 Strona 1 z 1
Pomocy - Nowe szkła - Porównanie
  • fnx
    Forumowicz
    Forumowicz

Pomocy - Nowe szkła - Porównanie

autor: fnx » 20 maja 2025, 14:56

Witam serdecznie,

Po 4 latach wymieniłem okulary. Byłem u tej samej osoby.
    Z racji, że byłem ogromnie zadowolony z poprzednich poprosiłem o takie same tyle, że wiadomo pewnie inne wartości.

Jestem załamany noszę okulary 7 dzień i jest tragedia.
    Na początku było fatalnie ale myślałem, że trzeba się przyzwyczaić. Po 2 dniach było ciut lepiej ale teraz już wogole się nie poprawia.
    Tylko założę okulary i momentalnie boli mnie głowa w okolicy czoła, uczucie jakby oczy były ściskane do tego zawroty głowy.
    Jeszcze jak leżę i patrze np w telefon to ujdzie ale tylko wstanę, a nie daj co idę np po sklepie to jest tragedia. W sobotę musiałem wyjść ze sklepu bo myślałem, że zwymiotuję.

Badanie i dobór szkieł, zamówienie, itp. robiła jedna i ta sama osoba zresztą jak 4 lata wcześniej.

Nie wiem co mam robić nie mogę pracować w tych nowych okularach.

Dołączam zdjęcie karty szkieł nowych i starych.

[url=[spam].cc/dLwdbvtm][img][spam].postimg.cc/dLwdbvtm/20250520-144626.jpg[/img][/url]

[url=[spam].cc/dLwdbvtm][img][spam].postimg.cc/QxWbWx2P/20250520-144626.jpg[/img][/url]
    [spam].cc/dLwdbvtm
  • fnx
    Forumowicz
    Forumowicz

Re: Pomocy - Nowe szkła - Porównanie

autor: fnx » 20 maja 2025, 15:02

Dobry link do obrazka, poprzedni nie działa, a nie mogę wyedytować postu.
    freeimage.host/i/3saDgAQ
  • anton96

Re: Pomocy - Nowe szkła - Porównanie

autor: anton96 » 23 maja 2025, 09:02

Pierwsze soczewki były z dodatkiem mocy, który wskazuje, że nie mamy do czynienia z nastolatkiem. Wszystko może się zdarzyć, ale taki wzrost krótkowzroczności u osoby dorosłej jest mało prawdopodobny, a gdyby był, to przed doborem korekcji bezwzględnie powinien to obejrzeć lekarz. Jeżeli krótkowzroczność nie wzrosła, to moc soczewek prawdopodobnie jest niewłaściwa i powoduje:

- uruchomienie akomodacji ok. 0,8 dptr na oku prawym i 1,4 na oku lewym, a więc wprowadza niezrównoważenie akomodacji na poziomie 0,6 dptr. Dodatkowo, w nowych okularach jest mniejszy dodatek mocy do bliży co wymusza większą akomodację niż w starach okularach o 0,37 dpr.

- jeżeli w starych okularach nie było różnicy w pionowym położeniu źrenicy, to i w nowych raczej nie powinno jej być. Pionowe różnice w centrowaniu, jak wiadomo, są źle tolerowane. Rozumiem, że podane wartości PD i EP to są te, które były zlecone do wykonania, a jak są wykonane to nie wiemy

- nie znamy stanu układu wzrokowego, ale tak znaczne zwiększenie akomodacji wymusi zmiany w ustawieniu oczu i mogło spowodować dekompensację równowagi i stąd tak dolegliwe efekty.

Wszystko co napisałem z jednym zastrzeżeniem – TO MOŻE NIE BYĆ PRAWDA.
    Konieczne jest ponowne, dokładne badanie i sprawdzenie prawidłowości montażu soczewek. Bez tego wszelkie porady będą tylko gdybaniem. Natomiast – moim zdaniem - na pewno nie należy używać tych okularów do czasu wyjaśnienia powodów złego widzenia.
ODPOWIEDZ Posty: 3 Strona 1 z 1