Rozumiem, że w starych okularach było – 1,25, a teraz (po zmianach) jest – 1,50. Widać tu silną reakcję na zmianę cylindra nawet tylko o 0,25 dptr. Prawdopodobnie prawidłową moc jest jak w starych okularach, czyli -1,25 dptr. i gdyby zmniejszyć moc cylindra jeszcze o 0,25 dptr., to może byłoby już dobrze. Pytanie tylko jak jednocześnie zmienia się ostrość widzenia.…..było -1,25 a dostałem -1,75……Po miesiącu efektu rybiego oka…… zmniejszono mi na nową receptę na jedynie -0,25 dpt więcej niż poprzednie….. Po obniżeniu wartości, efekt zniekształceń i rybiego oka się zmniejszył, jest dużo mniejszy,
Indeks to żargonowe określenie współczynnika załamania światła materiału, a więc to co właśnie różnicuje materiały pod względem właściwości optycznych. Istotnym dla jakości widzenia jest konstrukcja soczewek, ale jej znaczenie zależy od mocy soczewek. Im większa moc, tym większe mogą być różnice właściwości pozaosiowych, peryferyjnych, soczewek w zależności od ich konstrukcji. Tu nie znamy mocy, więc nie można na ten temat nic powiedzieć. W przypadku korekcji astygmatyzmu bardzo ważne jest też położenie kątowe osi…….bo to standardowy index, ale czy może materiał ma znaczenie?.....
taki zakup byłby raczej nieporozumieniem, bo takie soczewki spowodują przekorygowanie. Natomiast fakt, że z takimi soczewkami obraz lewego oka jest nieco gorszy niż prawego wydaje się potwierdzać, że prawidłową osią jest raczej oś bliższa 35 stopniom, niż 30. Położenie osi 30 (zakładając, że soczewka jeszcze nie zrotowała) spowoduje, że pojawi się znaczący, niedokorygowany astygmatyzm na lewym oku, jeżeli prawidłowa oś jest 35 stopni, a więc obraz będzie nieco gorszy. Nieco inne będzie również położenie kątowe tego niedokorygowanego cylindra.Wykupiłem soczewki kontaktowe o takich wartościach:
OP: -1,0, cylinder: 1,75 oś 150
OL: -1,0, cylinder: 1,75 oś 30
i tutaj na lewe oko widzę napisy trochę mniej ostro niż na prawe. Gdzie przy takich samych mocach w okularach i osi 35 widzę tak samo dobrze na oba oczy. ….
W dzisiejszych czasach, gdy klient może dostać nawet przysłowiową "gwiazdkę z nieba", jeżeli tylko go na to stać?Innego rodzaju soczewek nie mają,
…Podobno ta oś 40 to totalnie nie wiadomo skąd się wzięła w drugim badaniu bo nijak nie pasuje, także jednak te 30 zostaje./quote]
Jednak fakt, żewskazywałby co innego. Z osią 30 powinna być różnica na niekorzyść lewego oka.…przy takich samych mocach w okularach i osi 35 widzę tak samo dobrze na oba oczy. ….To by oznaczało, że poprzednie okulary nie były optymalne, bo cylinder raczej się nie zmienia, lub… moc cylindra powinna być większa, ale pan jej nie akceptuje. I to jest bardziej prawdopodobne. Jak rośnie moc cylindra, to rośnie różnica mocy w dwóch, wzajemnie do siebie prostopadłych przekrojach soczewki. To powoduje zwiększenie różnicy wielkości obrazów na siatkówce i tym samym zmienia proporcje widzianych przedmiotów. Szczególnie jest to trudne do zaakceptowania w astygmatyzmie skośnym, tak jak u pana. Z tego względu czasem nie ma wyjścia i daje się mniejszą moc cylindra, aby zapewnić komfort widzenia, niestety nieco kosztem ostrości.Przy poprzednich okularach z cylindrami -1,25 już mi trochę brakowało tej ostrości stąd konieczna zmiana.I kto wie, czy nie miała racji. Moc cylindra raczej się nie zmienia, jeżeli zmiana sfery nie daje wyraźnej poprawy, to rzeczywiście nie ma sensu zmiana mocy soczewek. Około 50-tki, gdy zaczną się problemy z czytaniem, moc ujemna sfery może się nawet nieco zmniejszyć, w kierunku do zera.…teoretycznie byłem jeszcze na jednym badaniu na samym początku i okulistka powiedziała, że widzę w nich dobrze i nie ma potrzeby wymiany.Pomiar linijką daje wystarczającą dokładność, jeżeli mierzący wie jak to zrobić i zrobi to starannie. Pomiary przyrządami bywają z dużym błędem, jeżeli badający niewłaściwie obsługuje urządzenie lub badany jest źle przed takim pomiarem poinstruowany. Linijka, choć wygląda archaicznie, to nie jest przyrządem do odrzucenia.…pomiar był w Polsce urządzeniem(nie pamiętam nazwy) a tutaj robił to sprzedawca linijką, zatem uznałem, że jest to błąd pomiaru.Trzeba też pamiętać, że wartość PD zmierzona, a wykonane ustawienie soczewek w okularach, to ciągle, niestety, bywają dwie różne wartości. Trzeba sprawdzać również położenie środków optycznych soczewek w okularach. I to zarówno poziome jak i pionowe.Po mojej uwadze i ponownym sprawdzeniu, poprawili na 32,5 oraz 32,5 co sprawdzali kilka razy(linijką).A jednak, bo rozumiem, że to pomyłka i chodzi o lewe oko. Ciekawe jakby by było, gdyby jednak obrócić nieco na kąt 35 stopni. Zmiana mocy na cylinder 1,75 na prawym oku wydaje się, wobec pana dotychczasowych doświadczeń, zbyt ryzykowna. Problemy mogą ponownie się pojawić. Zdecydować powinien jednak badający.Widzę jednak trochę gorzej na to prawe oko i obuocznie jest w miarę ok tylko dzięki temu, że prawe nadrabia.Wiara czyni cuda, a na pewno takie nastawienie ułatwi adaptację do soczewek. Soczewki JZO mają przyzwoitą konstrukcję, przy czym, dla tej mocy, nieco lepszą mają soczewki tzw magazynowe niż „recepturowe”, wykonywane na indywidualne zamówienie. Różnica w konstrukcji jest dość znaczna, ale – tak jak pisałem - różnice błędu mocy cylindra w obszarach peryferyjnych niewielkie – nie przekraczają 0,08 dptr. Soczewka „recepturowa” jest bardziej płaska, więc nieco cieńsza na krawędziach, ale to jest kosztem pogorszenia właściwości optycznych. Nieznacznie, ale jednak. Jednocześnie jest soczewką droższą. Niestety, takie czasy. Ma być ładnie, a potem, jak się da, to i dobrze.Ślepo wierze w to, że powrót do JZO rozwiąże problem,
Zgadza się. Mniejsza moc i nieakceptowane efekty pryzmatyczne, a więc pogorszenie obrazu, pojawiają się przy większym odchyleniu oka.zmiany na -1,75 w prawym oku, to aktualnie przy -1,5 na obu ten efekt znieksztalcen i tak wystepuje tylko pole prawidlowego widzenia w centrum soczewki sie troche zwiększyło
Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot], Semrush [Bot] i 0 gości
1990-2024 • • • • OPTOMETRYSTA.pl • • • • { optyk optometrysta badanie wzroku Rybnik okulary gabinet }