ODPOWIEDZ Posty: 4 Strona 1 z 1
Zamazany obraz po bokach soczewki.
  • alekk
    Forumowicz
    Forumowicz

Zamazany obraz po bokach soczewki.

autor: alekk » 04 sierpnia 2013, 22:33

Ostatnio zmienilem soczewki w moich okularach na Pentax indeks 1.74 moc -8.00. Niestety zle widze w nich. Wyrazny obraz wystepuje tylko przy patrzeniu w srodek soczewki, gdy skrece lekko glowe patrzac caly czas w jeden punkt obraz zamazuje sie. Po sprawdzeniu pod tym katem moich starych okularow -7.50 indeks 1.67 okazalo sie ze i w nich jest ten efekt, jednak nie az tak widoczny i dokuczliwy jak w nowych, mocniejszych szklach o wiekszym indeksie.

Poczytalem o liczbie Abbego( dzis pierwszy raz o niej uslyszalem a okulary nosze 20 lat) i okazalo sie ze soczewki ktore mi zalozono maja bardzo niski wspolczynnik-okolo 30.Dlatego taki zamazany obraz jest po bokach.

Niestety do tej pory zaden okulista czy optyk nie poinformowal mnie ze plastikowe soczewki o wysokim indeksie maja niska liczba abbego a co za tym idzie maja tragiczne wlasciwosci optyczne.

Znalazlem w necie ze Trivex o indeksie 1.53 ma liczbe abbego 46 a wiec jest dobry. Eyas o indeksie 1.6 ma liczbe abbego 41 wiec tez niezle ( najlepiej jest powyzej 46).

W zwiazku z tym mam pytanie jakie byloby najlepsze rozwiazanie aby uzyskac mozliwie najciensze soczewki nie znieksztalcajace obrazu. Moja wada to -8.00. Czy jest duza roznica w grubosci pomiedzy soczewkami o indeksie 1,53 1.6 1.74?
    Ostatnio zmieniony 04 sierpnia 2013, 22:40 przez alekk, łącznie zmieniany 1 raz.
  • Awatar użytkownika
    Adekboss1
    Ekspert
    Ekspert

autor: Adekboss1 » 07 sierpnia 2013, 00:46

Znieksztalcenia obrazu, ktore Pan widzi nie sa spowodowane przez niska liczbe Abbego tylko konstrukcje samej soczewki. Sa plaskie i estetyczne ale to nie oznacza, ze maja same plusy. W indeksie 1.67 jest nizsza liczba Abbego niz przy 1.74 ale generalnie sa bardzo podobne pod tym wzgledem. Na pewno soczewki o indeksie 1.6 oraz 1.53 beda mialy lepsze wlasciwosci ale zdecydowanie wiksza grubosc brzegowa. Duzo oczywiscie zalezy od szerokosci oprawy. Musi Pan sobie odpowidziec na ile wazna jest dla Pana grubosc soczewki a jakosc obrazu.

Ciekawym rozwiazaniem jest Tribrid - nowy material o indeksie 1.6 oraz liczbie Abbego 41. Taki odpowiednik Trivexu tylko o wyzszym wspolczynniku zalamania swiatla (ciensze soczewki). Prosze pamietac, ze zawsze moze Pan poprosic optyka o optymalizacje grubosci do danej oprawy przed zamowieniem soczewek. Bedzie wiadomo, ktory indeks ma jaka grubosc.

Czy poprzednie soczewki tez byly firmy Pentax? Ten sam optyk je montowal?
    Adek
  • alekk
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: alekk » 07 sierpnia 2013, 12:54

Dziekuje za odpowiedz.

Poprzednio uzywalem soczewek Hoya 1.67 o mocy -7.00 ( nie jestem pewien czy dokladnie -7.00) Byly zrobione w Polsce. Sa calkiem dobre,obraz jest ostry na wiekszosci powierzchni soczewki jednakze tez mozna zauwazyc przy patrzeniu pod katem w lewo kontury przedmiotow dostaja zoltego zabarwienia, a przy patrzeniu w prawo niebieskiego.

Te ostatnie kiepskie soczewki Pentax byly wykonane w Anglii o mocy -7.5, 1.74. Obraz jest ostry tylko w centralnym punkcie na srodku soczewki.

JAkie firmy maja w ofercie material ktory Pan wspomnial- Tribrex?
    Hoya chyba nie, na ich stronie nie wspominaja o tym.
    Ostatnio zmieniony 07 sierpnia 2013, 12:55 przez alekk, łącznie zmieniany 1 raz.
  • Awatar użytkownika
    Adekboss1
    Ekspert
    Ekspert

autor: Adekboss1 » 23 sierpnia 2013, 12:26

Tribrid jest dostępny w Polsce u AVM, Jai Kudo (dostepne takze w UK). Byc moze jeszcze jakas inna firma ma go w swojej ofercie ale nic mi o tym nie wiadomo.
    Adek
ODPOWIEDZ Posty: 4 Strona 1 z 1