idz do swojego optyka on to sprawdziale s? tylko z krzywizn? 8,4, a ja nosz? Acuvue 8,7. Tak wi?c chyba nie dla mnie b?d? te soczewki?
czekaj czekaj chcesz powiedziec ze np majac na oczach Optixy -5 widzisz w nich tak jakbys nosil np Acuvue 2 - 4 ?Dru pisze:po prostu widz? w nich gorzej ni? w standardowych Acuvue 2 (tak oko?o (-1)-(-1,5) gorzej)
no w?a?nie co? takiego. Nie wiem czemu tak jest. Og??lnie fajne soczewki, dobrze si? w nich czuj?, ale niestety ten brak ostro?ci widzenia mnie dobija :<woozie pisze:moze te soczewki sa rzeczywiscie nie dla ciebie. nie ma sensu ich uzywac tylko dla tego ze wiekszosc osob je rekomenduje. nie ma soczewek o ktorych mozna by powiedziec ze sa w 100% uniwersalne
czekaj czekaj chcesz powiedziec ze np majac na oczach Optixy -5 widzisz w nich tak jakbys nosil np Acuvue 2 - 4 ?Dru pisze:po prostu widz? w nich gorzej ni? w standardowych Acuvue 2 (tak oko?o (-1)-(-1,5) gorzej)
W og??le nie rozumiem w czym widzisz problem...pojdziesz w soczewkach no i zobaczysz ile rz?dkow nie przeczytasz;) no i mysle ze okulista ci powie ile dolozyc..i bedzie to najprawdopodobniej 0,25. A jezeli sie okaze za malo no to potem kupisz jeszcze mocniejsze. Mi okulistka dolozyla 0,25 ale niestety nie powiem ci czy wystarczylo bo juz ich potem nie kupowalam. A tak w ogole to mysle ze kazdy widzi w soczewkach optix gorzej niz w acuvue 2 no wiec chyba okulisci wiedza co i jak.Dru pisze: a w jaki spos??b mia?by mi je niby okulista dobra??
o czym ty w ogole mowisz?? czy widzisz w soczewkach optix jak?s inna wade oprocz tego ze nie widzisz w nich tak dobrze jak w avuvue 2?? na prawde chyba kazdy tak ma!!Dru pisze:no napisa?em, ?e w widz? w Acuvue 2 rewelacyjnie, ale chcia?em wypr??bowa? jakiej? nowszej technologii produkcji soczewek. No i wysz?o, ?e nowo?ci nie s? dla mnie. Musz? zadowala? si? starsz? technologi?. Gorzej b?dzie jak Acuvue 2 wycofaj? z rynku
yyy ale o co chodzi?? czyli co, wazne jest tylko to zeby w soczewkach widziec dobrze???przeciez w kazdych soczewkach mozna widziec dobrze!woozie pisze: Nie wiem jednak czemu chcesz zmieniac soczewki skoro w tych widzisz dobrze
no klocil bym sieeva pisze:przeciez w kazdych soczewkach mozna widziec dobrze!
zabawne ale myslalem ze o to chodzi. soczewki ktore sa komfortowe i zdrowe dla oczu oraz oferuja dobra jakosc (ostrosc) widzenia to jest chyba to czego kazdy szuka.eva pisze:czyli co, wazne jest tylko to zeby w soczewkach widziec dobrze???
Tylko zazwyczaj okulisci przepisuja soczewki slabsze niz wada i stad potem brak ostrosci widzenia...a dlatego okulisci dobieraja slabsze, bo w soczewkach widzi sie lepiej niz w okularach. Z tym ze tak: jezeli kupi sie acuvue 2 slabsze niz wada to jest ok, natomiast przy optix juz nie jest ok. (a je?eli kupi sie acuvue 2 takie jak faktyczna wada to beda z kolei za mocne...hehe ale namieszalam)woozie pisze:przeciez majac wade przykladowo -1 okulista dobierze ci soczewki -1 i powinnas w nich widziec ostro czyli tak lub prawie tak jakbys nie miala wady -1.5 mijalo by sie z celem.
eva pisze:Tylko zazwyczaj okulisci przepisuja soczewki slabsze niz wada i stad potem brak ostrosci widzenia...
no to wtedy jaki sens mialo by nadawanie mocy soczewkomeva pisze:Z tym ze tak: jezeli kupi sie acuvue 2 slabsze niz wada to jest ok, natomiast przy optix juz nie jest ok. (a je?eli kupi sie acuvue 2 takie jak faktyczna wada to beda z kolei za mocne...hehe ale namieszalam)
No dok?adnie o to mi w?asnie chodzi?o przeciez:)woozie pisze: zgadza sie ale jest to ro?nica moc rzedu -0.25 i tylko od wady -3 wzwyz poza tym nie mozna raczej powiedziec ze okulisci dobieraja slabsze soczewki co powoduje brak ostrosci widzenia dobieraja slabsze poniewaz soczewka lezy bezposrednio na oku. noszac natomiast okulary soczewka jest znacznie dalej co wymusza nieco inne "dzialanie" oka![]()
Niestety moce mocom nier??wne:) nosiles kiedys acuvue 2? jak ktos nosil to wie o czym mowie, w tych soczewkach widzi sie na prawde jakos wyjatkowo dobrze.woozie pisze: no to wtedy jaki sens mialo by nadawanie mocy soczewkom![]()
tak czy tak byly by one falszywe(moce) i nie pokrywaly sie z rzeczywistoscia
![]()
ale powiedz mi dlaczego sadzisz ze nie sa dla ciebie?? chodzi tylko o ta ostrosc??Dru pisze: Soczewki s? nie dla mnie. Ponosi?em 3 dni i chyba rzuc? je w k?t.
Ja tez mialam w acuvue 2 8.7 a teraz nosze oasys 8.4 i wszystko jest ok. Tzn wybieram sie do okulisty, bo jeszcze nie bylam sprawdzic czy pasuja tylko po prostu w salonie optycznym sie dowiedzialam ze to jest krzywizna w standardzie i ze na pewno beda pasowac. Wiec po prostu wybierz sie do okulisty i sprawdz czy pasuja.Dru pisze: Teraz s? te Oasys z tematu, ale maj? krzywizn? 8,4 a ja mam w Acuvue 8,7, te O2Optix 8,6, wi?c z tego wychodzi, ?e Oasys maj? dla mnie za ma?? krzywizn?
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość
1990-2024 • • • • OPTOMETRYSTA.pl • • • • { optyk optometrysta badanie wzroku Rybnik okulary gabinet }