możnaokular766 pisze:a mozna miec astygmatyzm sam bez krótko i daleko wzroczności?
Właśnie rzecz w tym, że nie wiadomo dlaczego. Może nie potrafią? Może im się nie chce? Kto to wie...okular766 pisze: wyjaśnijcie mi dlaczego okulisci zajmują się dawaniem Diopri w sfere a o astygmatyzmie nie przyjmują wiekszej wady
Tak.okular766 pisze: sph0 -1,00cyl to astygmatyzm krótkowzroczny?
wjaki sposób okulista spr ile procent wady to astygmatyzm a ile to krótkowzrocznosc?
MZ dobrze prawi.okular766 pisze:ciekawe....................... jak ja bylem u jednego to badal mnie 30min i na koncu powiedzial zebym poszedl do przychodni bo on nie ma komputera do badania i nie moze wykryc astygmatyzmu
za cholere nie mógł dobrac szkielek
wyszukiwarka forum!okular766 pisze:wiec okulary same -1sph niz nie pomoga mi???
a jak wygląda racepta jak ktos ma sam astygmatyzm i jak ją sie przelicza na + i - cylindryczną?
Witam, mam ten sam problem, okulista przepisał mi okulary w których te poświaty są odrobinę mniejsze ale wciąż są. Mając 18 lat powinienem mieć robione badanie po zakropleniu oczu? Jeszcze żaden okulista mi ich nie zakraplał.Mat26 pisze:Witam. Mam nietypowy problem. Od jakiegos czasu widze na oboje oczu poświaty badz promienie od zrodel swiatla np od latarni, swiatla samochodow(gdy patrze na latarnie promienie siegaja nawet do ulicy). Przeszkadza to glownie w nocy, wtedy wlasnie gdy widze np podswietlone diody to rozdwajaja mi sie(robi mi sie taka lekka poswiata).Siedzac przy komputerze badz telewizorze i ogladajac jakis film z jasnymi napisami na ciemnym tle, napisy rozciagaja sie tak jakby od góry i od dołu. Robi sie taka lekka poswiata nad nimi badz pod nimi. Jest to szczegolnie denerwujace... W dzien raczej nie zauwazylem problemow ze wzrokiem. Byłem ostatnio u okulisty i powiedzialem o problemie. Okulista stwierdzil ze w badaniu wychodzi wszystko ok i nie widzi powodów zebym widzial takie poswiaty. Dodam ze mialem zabiegi laserowe zarowno na lewe jak i na prawe oko. W lewym wykryto mi otwory w siatkowce, ale okulista stwierdzil ze to niema nic do tych poswiat. Mam męty zarówno w prawym jak i w lewym oku. Sporo siedze przy komputerze i czuje ze oczy sie mecza. Czy moze byc to wina np zle dobranych okularów
??Bo juz od jakiegos czasu szukam odpowiedzi i nadal jestem w kropce
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości
1990-2024 • • • • OPTOMETRYSTA.pl • • • • { optyk optometrysta badanie wzroku Rybnik okulary gabinet }