mexx pisze:Troszkę przykro mi się zrobiło, że będę nosić aż -6.00 w wieku 28 lat
To nie tak dużo. Mam w rodzinie chłopaka w wieku 22lat i ma w tej chwili -12 z cyl -2,5.
Z AMD, to proszę wpisać w Google AMD i poczytać, choćby
tutaj
Materiały z neta o AMD znam

. Niestety niewiele jest w necie o genetycznym dziedziczeniu tej choroby, a okuliści nigdy nie chcą odpowiedzieć na moje pytania w tym zakresie. Dość frustrujące. W ogóle dość często te wszystkie wizyty są frustrujące. "Nic Pani nie jest, wszystko ok" i nabieranie wody w usta co do szczegółów. Raz jeden chciałabym mieć wszystko szczegółowo wyłożone, a nie zbierać strzępki danych od różnych specjalistów. Żeby nikt mnie nigdy do tego optometrysty nie wysłał

. U mojego ojca AMD długo nie było stwierdzone, dopóki się nie rozwinęło. Lekarze widzieli tylko astygmatyzm

.
Może te - 6 dp nie tak dużo patrząc na to obiektywnie, ale ja jestem załamana, w szczególności tym jak wyglądają okulary przy takich mocach. Wybrałam duże (modne) oprawki i wrażenie że moc szkieł widać z kilometra (duża powierzchnia soczewki), a pod kątem światło w szkle załamuje się w sposób który doprowadza mnie do szału. Poza tym odkąd je odebrałam boli mnie głowa.To naprawdę potrafi podłamać człowieka, nawet jeśli obiektywnie -6,00 dp to żadna tragedia

. Do tego choroba w rodzinie i tryb pracy który gwarantuje kolejne załamania wzroku.