ODPOWIEDZ Posty: 26 Strona 1 z 1
Pomyłka optyka?
  • cwanish
    Forumowicz
    Forumowicz

Pomyłka optyka?

autor: cwanish » 18 września 2012, 19:56

Dzień dobry. Bardzo proszę o sprawdzenie parametrów moich okularów.

Z recepty okulisty:

OP. sfera: -2.5 cylinder: +3,0 oś: 99'
    OL. sfera: -2,25 cylinder +2.0 oś 82'

Parametry na opakowaniach szkieł:

OP. sfera: 0,5 cylinder: -3.00 oś: 90'
    OL. sfera: -0.25 cylinder: -2.00 oś: 90'

W okularach mogę w miarę dokładnie czytać z ekranu komputera, jednak rozmazuje mi się szafa, stojąca obok. Mam wrażenie, że dostałem zupełnie inne szkła.

Proszę o sprawdzenie, sam nie mam odpowiedniej wiedzy, by mieć pewność.

Czy złe są tylko osie?

Co dokładnie jest złe?
    Ostatnio zmieniony 18 września 2012, 20:00 przez cwanish, łącznie zmieniany 1 raz.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 18 września 2012, 20:34

co jest na opakowaniach jest malo wazne (osie cylindra) wazne jak sa zamontowane w oprawie. Trzeba udac sie do optyka - moze Pan innego niz wykonywal okulary aby spradzic osie cylindra.

Jezeli chodzi o zapis sfery / cylindra to zapisy sa rownowazne poza tym, ze brak jest + przy 0,5o dla OP.

Odczyt z pomiaru okularow powinien byc nastepujacy

1)
    OP -2,50 +3,00 x 99
    OL -2,25 +2,00 x 82

2)
    OP +0,50 -3,00 x 9
    OL -0,25 -2,00 x 172
    Ostatnio zmieniony 19 września 2012, 12:02 przez optometrysta.pl, łącznie zmieniany 1 raz.
  • cwanish
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: cwanish » 19 września 2012, 08:43

Dziękuję za bardzo konkretną odpowiedź. A co jeśli okulary są jednak odpowiednie, a ja widzę w nich zupełnie inaczej? Nie mogę ocenić poziomu, jestem zdezorientowany. Na dodatek okulista powiedział, że przepisuje szkła takie same, jedynie cylinder większy na prawym oku o 0.25.

Dodam, że była to wizyta prywatna, badanie trwało 40 minut, a okulista nie miał recepty na moje poprzednie okulary (te, z których ciągle korzystam). Byłem u niej pierwszy raz, użyła kropel rozszerzających (piszę, bo nie wiem, co dokładnie badała).

Zwykle do nowych szkieł przyzwyczajałem się w godzinę, do tych nie mogę. w żadnych nie widziałem na początku tak nienormalnie jak w tych.

I czy jeśli szkła są niedobre, to czy optyk powinien je wymienić na swój koszt?
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 19 września 2012, 09:28

Jezeli optyk zrobil zgodnie z tym co powinien. Rozstaw, moce - to dlaczego ma wymieniac na swoj koszt? Udac sie wtedy do osoby wykonujacej badanie celem konsultacji.

Najpierw sprawdzic wykonanie okularow, pozniej okulista. Kazdy z nich bierze odpowiedzialnosc za swoja prace / usluge.

Bez dokladnego sprawdzenia jednego i drugiego trudno oceniac. Tym bardziej na odleglosc
  • cwanish
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: cwanish » 19 września 2012, 11:10

Dziękuję.

Odwiedzę kilku optyków przy najbliższej okazji.

Jeszcze raz dziękuję.
  • mexx
    Ekspert
    Ekspert

autor: mexx » 19 września 2012, 11:36

2)
    OP +0,50 -3,00 x 189
    ? Rozumiem, że to wypadek przy pracy.
    okulista powiedział, że przepisuje szkła takie same, jedynie cylinder większy na prawym oku o 0.25.
    okulista nie miał recepty na moje poprzednie okulary (te, z których ciągle korzystam).
    Skąd wiedział, że takie same szkła? Pomierzył okulary? Może jednak to były nieco inne moce lub położenia osi?
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 19 września 2012, 12:04

hahaha, mexx`ie dzieki. Dawno sie tak nie usmialem z takiego bledu - oczy mi sie natychmiast otworzyly. Zadzialalo lepiej niz poranna kawa :) dzieki za czujnosc.

A autora przepraszam za wprowadzenie w blad. Wpis poprawilem.
    Ostatnio zmieniony 01 stycznia 1970, 01:00 przez optometrysta.pl, łącznie zmieniany 1 raz.
  • cwanish
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: cwanish » 21 września 2012, 17:47

Autor się nie gniewa... i tak pomyłki nie poznał :spoko:

A okulary pani okulistka mierzyła, tzn gdzieś poszła, wróciła i oznajmiła, że będą podobne.

Jeszcze nie miałem okazji zmierzyć nowych szkieł u optyka, narazie więc nic nowego w sprawie nie ruszy. Przynajmniej wiem co mam zrobić. Napiszę co się okaże.

Pozdrawiam
    Ostatnio zmieniony 21 września 2012, 17:53 przez cwanish, łącznie zmieniany 1 raz.
  • cwanish
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: cwanish » 28 września 2012, 10:59

Miałem okazję być wczoraj u optyka (jednego, innego).

Jego pomiary:

OP: oś: 95'
    OL: oś: 83'

Sfery i cylindry zgadzają się z receptą.

Moja oprawa to BERGMAN 5202 c4

Górna linia szkieł jest trochę wygięta (fabrycznie) i zewnętrzne boki szkieł są wyżej niż to złącze na nosie. To chyba nic nadzwyczajnego, ale ten drugi optyk wygiął mi oprawę, trochę prostując tą "parabolę" i z pewnością jest lepiej.

Zanim to zrobił, zmierzył i narysował kropki na szkłach, potem ustawił je w linię wyginając.

Podejrzewam, że po tym wygięciu osie znowu się zmieniły.

Okulista mówił, że będę mógł używać nowych i starych na zmianę, a optyk (drugi) kazał odłożyć stare na bok. To dla mnie bardzo nie na rękę.

Z pomiaru starych okularów:

OP

S: -2.75
    C: +2.5
    Oś : 101'

OL

S: -2.25
    C: +2.0
    Oś: 84'

Czy ta różnica stare/nowe jest bardzo duża?

Czy możliwe, że jednak będę mógł zmieniać okulary na stare i powiedzmy na 2h iść na rolki?

Przez jakiś czas spróbuję się przyzwyczaić do nowych szkieł.
    Nigdy przy zmianie okularów nie było tak "dziwnie"

Pozdrawiam :papa:
    Ostatnio zmieniony 28 września 2012, 11:03 przez cwanish, łącznie zmieniany 1 raz.
  • darjab
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: darjab » 28 września 2012, 12:59

a jak się odczytuje to:

O.P +2,5 cyl - 0,75
    O.L + 3,25 cyl - 2,00

zawsze miałam receptę z samymi "+" prosze o przeliczenie z góry thx:) :jupi:
  • cwanish
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: cwanish » 28 września 2012, 13:54

Dodam, że puki co muszę jakoś prowadzić samochód, a w nowych okularach to jak po alkoholu:)
  • Awatar użytkownika
    Adekboss1
    Ekspert
    Ekspert

autor: Adekboss1 » 01 października 2012, 12:35

O.P +2,5 cyl - 0,75
    O.L + 3,25 cyl - 2,00
    +1,75 +0,75
    +1,25 +2,00

Wracajac do glownego tematu:
    1)stare soczewki to
    OP -2,75 +2,50 x 101
    OL -2,25 +2,00 x 84

2)nowe soczewki to
    OP -2,50 +3,00 x 99
    OL -2,25 +2,00 x 82

Faktycznie osie sa ok, OL rowniez, natomiast na prawym oku jest zmiana wieksza niz tylko cyl 0,25. Pytanie czy optyk na pewno prawidlowo odczytal moce?

Tak na marginesie to czy soczewki w nowych okularach nie sa przypadkiem asferyczne? Czy stare okulary byly proste a noski wyregulowane? Jesli za dlugo chodzi sie w krzywych okularach to potem zdarzaja sie problemy z adaptacja do nowych.
    Adek
  • mexx
    Ekspert
    Ekspert

autor: mexx » 01 października 2012, 16:14

Proszę zasłonić lewe oko i sprawdzić z jakim szkłem widzi pan lepiej okiem prawym- ze starym czy z nowym? To może być istotna informacja.
    Ostatnio zmieniony 01 października 2012, 19:25 przez mexx, łącznie zmieniany 1 raz.
  • cwanish
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: cwanish » 02 października 2012, 19:13

Otóż, w nowych okularach prawym okiem widzę litery nieznacznie lepiej, ale to oko mnie dezorientuje. szkła nie są asferyczne, jednak słabo widzę po bokach.

Stare okulary wydają się ciągle w porządku.
  • mexx
    Ekspert
    Ekspert

autor: mexx » 02 października 2012, 23:13

Czy ta różnica stare/nowe jest bardzo duża?
    Moim zdaniem tak Różnica położenia osi cylindra dla prawego oka w stosunku do zapisu na recepcie jest zbyt duża
    ten drugi optyk wygiął mi oprawę, trochę prostując tą "parabolę" i z pewnością jest lepiej
    Podejrzewam, że po tym wygięciu osie znowu się zmieniły.
    Zgadza się. Taka zmiana zbliży położenie osi do wartości z recepty dla oka prawego, ale jednocześnie zwiększy różnicę dla oka lewego. Gdyby zmienił ten kąt np. o 4*, z obecnych 173* do wartości 169*, to jednocześnie zmieni się położenie osi dla oka prawego z obecnych 5* do 9*, a więc do wartości zgodnej z receptą. Położenie osi dla lewego oka byłoby na granicy dopuszczalnej odchyłki dla wartości wg recepty. Dlatego zauważa pani poprawę widzenia.
    Prawidłowe działanie optyka, nie zlikwidowało jednak całkowicie dyskomfortu. Powodem może być znaczna zmiana mocy soczewki dla oka prawego. Jest to trochę dziwne, ponieważ na ogół zmiana mocy następuje obuocznie. Teoretycznie mogą być dwie możliwości:
    Pierwsza – stara soczewka była prawidłowa i w pełni korygowała rzeczywista wadę. W takim przypadku, nowa soczewka spowodowałaby wywołanie sztucznej krótkowzroczności na poziomie około -0,50 dptr. To powinno spowodować pogorszenie widzenia tym okiem w stosunku do starej soczewki. Tymczasem:
    Otóż, w nowych okularach prawym okiem widzę litery nieznacznie lepiej
    To sugeruje drugą możliwość – nowa soczewka jest prawidłowa i w pełni koryguje rzeczywistą wadę. W takim przypadku powinna pani widzieć nieco lepiej niż w starej i tak rzeczywiście jest. Oznaczałoby to jednak, że stara soczewka nie korygowała w pełni pani wady i oko pozostawało nieco nadwzroczne – około + 0,50dptr. Ta różnica mogła być pokryta częściowo akomodacją, ale ta na ogół jest symetryczna, a więc powinno to pogorszyć widzenia na oku lewym, lub … wymusić nieco za dużą korekcję ujemną lewego oka. Teraz, po prawidłowym skorygowaniu oka prawego, może się okazać, że nieprawidłowa jest korekcja oka lewego i to powoduje dyskomfort. Bez badania tego się nie rozstrzygnie. Być może tylko zmiana zrównoważenia akomodacji powoduje ten dyskomfort i po pewnym czasie układ wzrokowy znajdzie nowy poziom równowagi i wszystko będzie dobrze. Jeszcze trochę bym poczekał (2-3 tygodnie), a jeżeli nic się nie zmieni trzeba będzie zrobić jeszcze raz badanie i być może zmienić jedną lub obie soczewki.
  • cwanish
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: cwanish » 03 października 2012, 12:31

Co mogę powiedzieć na pewno, to że oczy mnie nie bolą i chyba się nie męczą w starych okularach.

Zacząłem studia i powróciłem do chwilowo do starych szkieł. Czego jestem pewien, to że lewym okiem w starych okularach widzę dobrze. Czytam bez większych problemów przedostatnią linijkę w gabinecie (badali mnie zawsze do 3. od końca) Powiedziałem o tym okuliście (że widzę przedostatnią).

Prawym zaś widzę dużo gorzej, bo może 4. lub 5. od dołu. W okularach. W starych i nowych podobnie. różnicy nawet nie jestem pewien.

Muszę to jeszcze przemyśleć, potem może coś dopiszę. Dziękuję

A okulary zmieniam tylko dla tego, że stare porysowałem w pracy.
    Ostatnio zmieniony 03 października 2012, 17:21 przez cwanish, łącznie zmieniany 1 raz.
  • mexx
    Ekspert
    Ekspert

autor: mexx » 03 października 2012, 18:09

Czego jestem pewien, to że lewym okiem w starych okularach widzę dobrze
    To nie znaczy, że soczewka na lewym oku jest dobra. Jeżeli będzie zbyt ujemna, a oko zakomoduje, to też będzie pan widział bardzo dobrze. Decyduje widzenie obuoczne.
  • cwanish
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: cwanish » 03 października 2012, 18:25

Więc muszę się trochę pomęczyć z nowymi. Ale czy aż 2 tygodnie?
  • mexx
    Ekspert
    Ekspert

autor: mexx » 03 października 2012, 20:37

Niestety tak. Bywa, że trwa to jeszcze dłużej, ale myślę, że po 2-3 tygodniach można już będzie podejmować jakieś decyzje.
  • Awatar użytkownika
    Adekboss1
    Ekspert
    Ekspert

autor: Adekboss1 » 08 października 2012, 11:11

Jesli nie widzi Pan przedostatniej i ostatniej linijki to nie musi oznaczac tragedii. Tablice sa konstruowane z nadmiarem tak aby ocenic ostrosc, ktora wykracza poza normy. Dla tych z sokolim wzrokiem :)
    Adek
  • darjab
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: darjab » 08 października 2012, 16:04

co u dorosłego oznaczają problemy z konwergencją i czy da się to skutecznie wyleczyć przy ćw?:) dziekuje za odp.
  • Awatar użytkownika
    Adekboss1
    Ekspert
    Ekspert

autor: Adekboss1 » 09 października 2012, 20:23

Cwiczenia sa ale jakie i czy w ogole to nalezy juz ze specjalista, ktory zajmuje sie problemem. Na wlasna reke prosze nie probowac. Problem z konwergencja oznacza, ze przy blizszych odleglosciach ok 3-4 m i mniej konwergencja (zbiezne ustawienie oczu) nie dziala jak nalezy. Jest zbyt efektywna lub niewystarczajaca. Dodatkowo jest powiazana z akomodacja. Ma to duzy wplyw na jakosc i komfort widzenia. Z reguly odpowiednie okulary rozwiazuja problem.
    Adek
  • darjab
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: darjab » 10 października 2012, 11:54

aha, to już nie rozumiem z byt mi optometrysta zapisał okulary powiedział abym stopniowo się do nich przyzyczajała to znaczy na poczatku jak siedze bo ma dość spory cylinder, i kazal wykonywać 10 minut cw z długopisami i sznurkiem. Powiedział że musze usprawnić ten proces bo w kazdych okularach nie bedzie dobrze póki nie wyćwicze tej " konwergencji: :) mój największy problem polega natym że jak długo patrze przed siebie a potem szybko na coś bliskiego to mi sie miesza w mózgu :)) edziekuje za odp.
  • tomik

autor: tomik » 11 października 2012, 15:07

Heh widzę w takim razie że nie jestem sam. U mnie również pododby problem ciagle jakieś okulary nosiłam i ciągle coś nie tak. W tym momencie mam na prawym oku i lewym sferę + 1,5, i cylindry + 2 na lewym i 0,75 na prawym. Mi okilusita powiedział abym nastawił się pozytywnie i najpierw używał okularów do TV, kompa itd. Proszę expertów o poradę jak najlepej się przyzyczajać czy od razu na "chama" czy lepiej aby dać sobie trochę czasu i najpierw do siedzenia itd. Jakie macie doświadczenia. Dodam że mam 25 lat i okulary noszę na stałe od 2. ale w sumie to ciągle coś z tą korekcją było nie tak. Ostatnio prawie 4 mce wogóle nie nosiłem. EH coraz poważniej zasanawiam się nad korekcją laserowo, bo już nie mam sił do tych cylindrów. A mam wrażenie że jak zakadam te okulary to mam wszytsko płasko ale tak jakby ktoś mi trochę mieszał w mózgu po lewej stronie... czy soczewki mogłyby być lepszym rozwiązaniem? czy są takie przypadki że do okularów poprostu nie można sie przzyczaić :) :jupi:
  • Awatar użytkownika
    Adekboss1
    Ekspert
    Ekspert

autor: Adekboss1 » 11 października 2012, 17:42

aha, to już nie rozumiem
    napisalem, ze same okuary zwykle pomagaja ale to nie oznacza, ze w kazdym przypadku. Pan pewnie jest tym "przypadkiem"
    jak najlepej się przyzyczajać czy od razu na "chama" czy lepiej aby dać sobie trochę czasu i najpierw do siedzenia itd.
    To zalezy. Czesc ludzi przyzwyczai sie bez wiekszych problemow. Pozostali w ogole sie nie przyzwyczaja lub maja z tym problemy. Najbezpieczniej jest rozdzielic ten cylinder na 2 razy lub nawet na 3. Wiekszy komfort. Wszystko wiaze sie oczywiscie z tym, ze trzeba wydac 2-3 razy pieniadze na soczewki a nie tylko raz.

Pozostaje tez kwestia prawidlowego doboru korekcji.

Soczewki kontaktowe nic nie zmieniaja w tej sprawie. To tylko inna forma korekcji.
    Ostatnio zmieniony 11 października 2012, 17:43 przez Adekboss1, łącznie zmieniany 1 raz.
    Adek
  • Zohan
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Zohan » 18 października 2012, 20:02

Jeżeli zakłąda się okulary każdego dnia i coraz częściej to można sie przyzwyczaić,jak się odkłada okulary na 4 miesiące to tym samym robi się parę kroków w tył.
    Patrząc bez okularów mózg przyzwyczaił się jak widzi i dla niego jest to normalny obraz mimo,że rzeczywisty obraz całkiem inny,kiedy koryguje się oko dostaje ono normalny rzeczywisty sygnał,który jednak dla mózgu jest inny.
    Znam przykład osoby,która nie lubi okularów i zakłada tylo w pracy przy kompie,ma jakiś tam cylinder.Gdy zakłada okulary widzi monitor krzywy itp.Po jakimś czasie pracując wszystko jest oki.Po 8 godzinach zdejmuje i bez okularów widzi krzywo aż do momentu kiedy wszystko sie unormuje.I tak sobie żyje:),zaakceptowała to po prostu.
ODPOWIEDZ Posty: 26 Strona 1 z 1