ODPOWIEDZ Posty: 5 Strona 1 z 1
Zmiana okularów - problemy
  • kruk
    Forumowicz
    Forumowicz

Zmiana okularów - problemy

autor: kruk » 20 sierpnia 2012, 12:14

Ponieważ to mój pierwszy post, dlatego chciałbym się przywitać - dzień dobry.
    Chciałbym uzyskać pomoc w następującym temacie: zmieniłem okulary i już przez tydzień mam problemy z przyzwyczajeniem się do nich.
    OL: -3,25
    OP: -3,00
    PD: zmierzone u okulisty - 69, zmierzone u optyka - 70, stare okulary - 69,5-70, nowe okulary - 68,5-69 (w zależności, kto robił pomiar).

Różnica PD pomiędzy starymi a obecnymi okularami to max -1,5 mm. Moce szkieł takie same jak w starych okularach, stare szkła: JZO, 1,67, CR-39, ideal, transition, nowe szkła: Hoya, 1,53, trivex, HVL, transition. Oprawka z większymi szkłami na wysokość i szerokość, inna płaszczyzna w pionie (bardziej pionowa).
    Co może być przyczyną tego, że bolą mnie oczy (już nie tak bardzo jak na początku) i czuję napięcie mięśni jakby oczy się kierowały w kierunku nosa, oraz czuję jakby "fokusowanie" ostrości? Czy winne jest PD, czy też zmiana materiału soczewki i geomertii oprawki? Mój optyk twierdzi, że to geometria oprawki i że może nad nią popracować, ja się obawiam, że oczy nie mogą się dostosować do nowego PD. Dotychczas do nowych okularów dostosowywałem się w kilka dni, ale pierwszy raz mam nowe okulary o takich samych parametrach, wiec chyba nie powinno to trwać tak długo? Ponieważ nowe szkła były dla mnie bardzo dużym wydatkiem, wymiana raczej nie wchodzi w grę.
    Proszę o rady i sugestie. Dziękuję.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 20 sierpnia 2012, 13:03

Zmiana PD?
    jezeli zmienimy pochylenie szablonow wzgledem siebie - oczywiscie dojdzie do zmiany zmierzonego PD, ale czy dany kat nie zaburzy nam widzenia peryferyjnego?

Czasami jednak moze to pomoc (regulacja kata pantoskopowego czy wygiecia oprawy). Prosze udac sie do optyka, aby podregulowal, jezeli jednak nie pomoze, trzeba wymienic soczewki na nowe, z takim PD jak w starych okularach.

Roznica w PD jest w granicach normy, ale norma nie zawsze oznacza komfort. Aktualne ma Pan zrobione "ciasniej" co wymusza nieco konwergencji - a Pan odczuwa to jak opisal ("kierowanie w kierunku nosa).

ps. przy takich mocach moim zdaniem soczewka z indeksem 1.67 to "przesada" a i gorsze wlasciwosci optyczne.
    Ostatnio zmieniony 01 stycznia 1970, 01:00 przez optometrysta.pl, łącznie zmieniany 1 raz.
  • kruk
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: kruk » 20 sierpnia 2012, 13:22

Dziękuję za odpowiedź. PD było zawsze 69, jednak jak widać zdarzały się odchyłki przy montażu przez optyka. Skoro jednak jest to w granicach normy, postaram się jeszcze 2 tygodnie dostosować do "nowej rzeczywistości", później będę z optykiem wyginać mój plastik.
    Indeks 1,67 w starych oprawach na żyłkę był wymuszony widoczną grubością szkła, i nie miałem wówczas takiej wiedzy optycznej, jaką mam teraz dzięki temu forum i dzięki Panu.
    Ostatnio zmieniony 20 sierpnia 2012, 13:22 przez kruk, łącznie zmieniany 1 raz.
  • Awatar użytkownika
    Adekboss1
    Ekspert
    Ekspert

autor: Adekboss1 » 21 sierpnia 2012, 12:24

1.67 to zdecydowanie duza przesada. Trivex to super wybor. Proponuje wyprobowac przez ok. 2 tygodnie a jesli to nie pomoze to wrocic do optyka.
    Adek
  • kruk
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: kruk » 07 września 2012, 14:15

A więc... minęły ponad dwa tygodnie odkąd pisałem o problemach z oczami, wynikających ze zmiany okularów. Odczucia poprawiły się zdecydowanie na plus. Dyskomfort prawie jest nieodczuwalny, a jak już, to może na poziomie 10-15% wcześniejszego. Czyli oczy przyzwyczaiły się do nowych warunków i już funkcjonuję normalnie.
    Jeszcze raz dziękuję wszystkim za rady i sugestie.
ODPOWIEDZ Posty: 5 Strona 1 z 1