ODPOWIEDZ Posty: 10 Strona 1 z 1
Ból oczu podczas noszenia zerówek
  • Viss

Ból oczu podczas noszenia zerówek

autor: Viss » 04 czerwca 2012, 20:13

Witam serdecznie.

Od około roku odczuwam ból(zmęczenie) prawego oka podczas dłuższego korzystania z komputera. Ponad 10 lat temu przeszedłem operację usunięcia znamienia z oka. Lekarz powiedział, że te bóle będą występować i należy nawilżać oko oraz robić częste przerwy od komputera.

Od ponad miesiąca używam okularów zerówek z antyrefleksem. Zmęczenie prawego oka zniknęło, natomiast pojawił się dziwny ból obydwojga oczu. Po jakimś czasie oczy zaczynają łzawić, nie jestem w stanie szeroko otworzyć oczu. Przy zdjęciu okularów odczuwam wielką ulgę.

Czy moje okulary mogą być źle dobrane(szkła/oprawki)? Przy zakupie okularów w salonie optycznym nie miałem mierzonego rozstawu oczu.

Dodam jeszcze, że przy używaniu okularów przeciwsłonecznych nigdy nie odczuwałem tego typu bólów.

Pozdrawiam.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 05 czerwca 2012, 10:06

Viss pisze:Czy moje okulary mogą być źle dobrane(szkła/oprawki)? Przy zakupie okularów w salonie optycznym nie miałem mierzonego rozstawu oczu.
    jezeli sa zerowki, to jak sama nazwa wskazuje maja moc zerowa, po prostu "szybki" ochronne

Prosze udac sie do jakiegos optyka aby zmierzyl, czy faktycznie sa zerowki
  • Awatar użytkownika
    Adekboss1
    Ekspert
    Ekspert

autor: Adekboss1 » 08 czerwca 2012, 14:47

Przy zerowkach nie mierzy sie rozstawu zrenic bo nie maja srodka optycznego. Moga byc jedynie zle ustawione/ skrzywione np. w mostku lub zauszniku. Jesli bola Pana oczy to proponuje udac sie do specjalisty aby dobrac korekcje. Trudno porownywac warunki w jakich Pan pracuje przy komputerze do warunkow przy okularach przeciwslonecznych. To sa dwie skrajne odleglosci: bliz i dal.
    Adek
  • żaba
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: żaba » 15 czerwca 2012, 22:17

Ja zerowki noszę juz masę lat i nic się nie dzieje, na szczęście.
  • MrOptic
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: MrOptic » 20 czerwca 2012, 10:10

Ja także zalecałbym wizytę u lekarza specjalisty, tylko wtedy będzie można określić źródło bólu. Poza tym mogą być źle ustawione i stąd przyczyna,ale specjalista musi to zbadać.
  • antropos

autor: antropos » 18 października 2012, 09:53

Też kiedyś dokuczał mi ból oka przy zerówkach. Okazało się że po prostu przemęczałem wzrok przed monitorem i musiałem zrobić odwyk od komputera. Może to to jest przyczyną?
    Ostatnio zmieniony 01 stycznia 1970, 01:00 przez antropos, łącznie zmieniany 1 raz.
  • Zohan
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Zohan » 18 października 2012, 19:55

Czy zdejmuje Pan okulary po skończonej pracy przy komputerze i czuje ulegę,czy podczas pracy zdejmuje okulary i czuje ulgę?
  • Awatar użytkownika
    Adekboss1
    Ekspert
    Ekspert

autor: Adekboss1 » 19 października 2012, 14:49

Też kiedyś dokuczał mi ból oka przy zerówkach. Okazało się że po prostu przemęczałem wzrok przed monitorem i musiałem zrobić odwyk od komputera. Może to to jest przyczyną?
    Raczej na pewno. Zerowki nie maja tu nic do rzeczy. Chodzi o ciagle wpatrywanie sie w monitor, ktory znajduje sie w bliskiej odleglosci. Proponuje zrobic okulary do komputera, zeby odciazyc troche akomodacje.

P.S. Tym razem nie zerowki :)
    Adek
  • MZ
    Ekspert
    Ekspert

autor: MZ » 19 października 2012, 20:32

Żadne "zerówki" czy są z antyrefleksem, czy nie nie mają ŻADNEGO wpływu na wzrok, bo po prostu nie działają (mogą co najwyżej mieć wpływ ujemny jeśli "soczewki" są np. brudne lub wykonane z materiału o kiepskiej jakości). Czy po to, by oglądać świat za oknem lepiej jest wstawiać jakieś specjalne szyby do okna, czy po prostu je otworzyć? Sprzedawanie "zerówek z antyrefleksem do komputera" jest czystym wyłudzaniem pieniędzy!
  • ziomka
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: ziomka » 26 listopada 2012, 13:45

Ja bym radziła udać sie do optyka, a używasz kropli nawilżających? Ja miewam problemy z oczami jak siedze przy kopmie przez parę godzin bez opdpoczynku. Zaczełam używać starazolinu hydrobalance i jest spora poprawa.
ODPOWIEDZ Posty: 10 Strona 1 z 1