ODPOWIEDZ Posty: 4 Strona 1 z 1
Okulary przeciwsłoneczne - soczewki szklane.
  • Sylwek
    Forumowicz
    Forumowicz

Okulary przeciwsłoneczne - soczewki szklane.

autor: Sylwek » 14 marca 2012, 14:33

Nawiązując po części do poprzedniego mojego tematu dotyczącego materiałów na soczewki, postanowiłem się zainteresować stopniem ochrony okularów wyposażonych w szklane soczewki. Jak wiemy jest mnóstwo okularów przeciwsłonecznych wyposażonych w różnego rodzaju filtry uv, jednak mnie zastanawia jedno, a mianowicie:

Jak zachowają się nawet najtańsze okulary, ale ze szklanymi soczewkami - szkło niemal całkowicie pochłania promieniowanie nadfioletowe, zatem nie muszą mieć żadnych filtrów. Nie ma jednak żadnych informacji na ten temat. Może to celowe działanie, gdyż po co kupować okulary za kila stów, jak można mieć szklane za kilkanaście i taką samą ochronę, wynikającą z samej natury materiału - szkła (pomijamy szkło kwarcowe przepuszczające uv).
  • Awatar użytkownika
    Adekboss1
    Ekspert
    Ekspert

autor: Adekboss1 » 16 marca 2012, 00:58

Sprawdze dokladnie jak to jest z ta ochrona przed UV. Wydaje mi sie, ze szkło nie odcina UV do konca. Moge sie oczywiscie mylic. Nigdy nie ufam katalogom itp. po tym jak osobiscie sprawdzilem przepuszczalnosc. Material o indeksie 1.6 pewnej firmy (tak jest napisane w katalogu) podobno chroni w 100% przed UV-A i UV-B. Wystarczy połozyc soczewke, ktora chcemy sprawdzic na soczewce fotochromowej. Swiecimy lampka ze swiatlem ultrafioletowym. Jesli fotochrom sie sciemni oznacza to, ze soczewka nie ma pelnej ochrony. Jak sie okazalo ochrona to fikcja a firma rozklada rece tlumaczac sie, ze cos pewnie zle sprawdzilem.

Mozna oczywiscie kupic sobie profesjonalny tester :) tylko po co.
    Adek
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 16 marca 2012, 06:34

szklo okolo 75% przed uv-a o ile mnie pamiec nie myli.

gotowe stojakowe czesto powoduja znieksztalcenia obrazu, a wiekszosc to soczewki "plastikowe"

@adek
    uv nie dziala punktowo, wiec zabarwic sie moglo lekko.
    Ostatnio zmieniony 16 marca 2012, 06:35 przez optometrysta.pl, łącznie zmieniany 1 raz.
  • Awatar użytkownika
    Adekboss1
    Ekspert
    Ekspert

autor: Adekboss1 » 19 marca 2012, 16:47

Lemur co znaczy "nie dziala punktowo"? Porownuje soczewki 1.6, ktore podobno maja 100% ochrony do np. soczewek przeciwslonecznych lub fotochromowych. Te drugie nic nie przepuszczaly.
    Adek
ODPOWIEDZ Posty: 4 Strona 1 z 1