ODPOWIEDZ Posty: 3 Strona 1 z 1
Okulary na co dzień i DO czytania
  • baterem

Okulary na co dzień i DO czytania

autor: baterem » 17 lutego 2012, 15:48

Od paru tygodni mam dwie nowe pary okularów. Pierwszy raz mam przepisane oprócz tych do noszenia na co dzień również te do czytania.

Mam dwa pytania i jeden problem.

1. Po zdjęciu okularów do czytania, których używam też do przeglądania internetu, bo lepiej mi się w nich widzi i ZAŁOŻENIU tych do chodzenia, za każdym razem kręci mi się w głowie, zbiera na wymioty - trwa to każdorazowo 20-60 minut, więc nie jest przejściowym problemem. To trwa mimo iż okularów używam już od paru tygodni.

Okulary na co dzień są praktycznie takie same, jakie miałem przez ostatnie 3 lata (zastanawiam się, czy są w ogóle dobrze przepisane?)

2. Czy okularów do czytania używa się również do przeglądania internetu (głównie czytanie, odległość monitora 50-60 cm)? Do oglądania telewizji CZY tylko do czytania książek, gazet?

Okulary między sobą różnią się tylko tym, że w lewym oku do dali jest 0 dioptrii a w tych do czytania + 1 dioptrii.

Jest jednak jeszcze jedna różnica - MOŻE TO JEST PRZYCZYNĄ????

Oprawki są różne. W jednych wysokość (?) oznaczona jest:

H 16.0
    H 16.0

w drugich:

H 18.0
    H 18.0

Dokładne dane okularów:

F +2.00 - 0.75 120 stopni H 18.0
    F +0.00 - 0.75 80 stopni H 18.0

=========================

N + 2.00 - 0.75 120 stopni H 16.0
    N + 1.00 - 0.75 80 stopni H 16.00

Proszę o jakieś rady, sugestie.
  • Awatar użytkownika
    Adekboss1
    Ekspert
    Ekspert

autor: Adekboss1 » 20 lutego 2012, 15:48

Wysokosc nie powinna miec wplywu predzej rozstaw zrenic ale to trzeba zmierzyc. Nikt nie stwierdzi poprawnosci na odleglosc. Generalnie jesli dopiero zaczyna Pan przygode z druga para okularow to powinny sie sprawdzac zarowno do czytania jak i do pracy przy monitorze. Okulary do blizy najczesciej dobierane sa na odlegosc 40cm.

Prosze zwrocic uwage na to czy cos Panu przeszkadza podczas czytania np. wrazenie, ze obraz jest momentami nieostry, uczucie jakby byl nienaturalny, bol glowy/oka?
    Druga sprawa to jakosc badania. Czy soczewki zostaly dobrane przez odpowiedniego specjaliste? Jak przebiegalo badanie? Zastanawiajacy jest brak addycji oka prawego w okularach do czytania. Teoretycznie jest to mozliwe ale malo prawdopodobne.

pozdrawiam
    Adek
  • MrOptic
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: MrOptic » 09 marca 2012, 12:52

Można by zainwestować też w specjalne okulary do pracy przed komputerem,ale wcześniej lepiej zapytać lekarza czy aby na pewno jest to wskazane. Napisz może coś więcej na temat soczewek,jak przebiegał ich dobór. Im więcej informacji,tym oczywiście lepiej.
    Ostatnio zmieniony 09 marca 2012, 12:52 przez MrOptic, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ Posty: 3 Strona 1 z 1