autor: lisa311 » 21 grudnia 2011, 10:21
Witam moja 6 letnia córka ma wadę OP+5 Cyl:-2,5 AX 174, OL+3 Cyl:-1,75 AX 6.
Dopiero co wykryliśmy wadę stąd mam wiele pytań:
Pytanie: czy nosząc okulary przy tej wadzie widzi się równie dobrze gdy np: zsuną się one z nosa i patrzy się górną częścią szkieł czy należy pilnować aby patrzyła mając je równo (centralnie) na oczach?
Jak jest z korektą astygmatyzmu czy może być tak że źle dobrane szkła albo źle wykonane badanie pogłębią wadę, sprawią że widzi się gorzej? Chodzi o to że teraz (w okularach) córa skarży się czasami na ból głowy i częściej jest marudna, rozbita czy może być to efekt związany ze źle dobranymi szkłami i jak to sprawdzić?
A co ze szkłami kontaktowymi czy można je zastosować dla tego przypadku i w jakim wieku można rozpocząć ich użytkowanie? Jaki jest przybliżony koszt szkieł kontaktowych na m-c oczywiście +,-.
Posiada już okularki na 1/2 wady z tym że liczymy się z ewentualną zmianą za 3 m-ce stąd mój post, chciałam się rozpoznać w temacie.
Teraz ma szkła Perfalit 1,5 RX; SS 001632.
Grubość ok jedyne co to ma w tych okularach duże oczy - czy jest opcja wzięcia szkieł które by tych oczu tak nie powiększały? jaki jest koszt takich szkieł?
Druga rzecz to, czy jak dostanie okulary na pełną wadę to czy będą one 2 razy grubsze od tych co ma teraz czy niekoniecznie i o ile maksymalnie można je "scienić"?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony 01 stycznia 1970, 01:00 przez
lisa311, łącznie zmieniany 1 raz.