Ale przeciez nie ma zadnej reguly, ze "plusy" do czytania a "minusy" do chodzenia z jakimi to mitami mozna sie spotkac - korekcja odpowiednia do wady wzroku.Lensik pisze:dziwi mnie przepisanie plusów do pracy
przy komputerze. Staram się zachować odpowiednią
odległość od monitora i z pewnością jest ona większa
niż od czytanej książki.
Młodość mam już za sobą, ale ciągle widzę bardzo dobrze i nie chcę "zaczynać"LEMUR pisze:W jakim jest Pani wieku?
Sa dwie mozliwosci.
Dla osob mlodych i starszych-mlodych
Nie wiedziałam, że to mit.LEMUR pisze:Ale przeciez nie ma zadnej reguly, ze "plusy" do czytania a "minusy"
do chodzenia z jakimi to mitami mozna sie spotkac
Te wątpliwości przyszły mi do głowy później. W pierwszej chwili to był szok, że w ogóleLEMUR pisze: Dziwi mnie to, ze skoro byla wizyta u specjalisty, to wlasnie do niego
nie padly te pytania i on nie udzielil odpowiedzi na nie.
Jezeli ma Pani watpliwosci - nalezy udac sie do tego samego specjalisty celem wyjasniania.
No właśnie. Podczas badania bolała mnie głowa z powodu konieczności wykonaniaLEMUR pisze:jednak informuje, ze wyniki moga sie delikatnie roznic, gdyz wiele
rzeczy wplywa na pomiar wady - np. nasze zmeczenie, warunki w jakich jest wykonywane, sposobu badania.
Nie, w zadnym przypadku nie pomoga. Zerowki do komputera z powloka antyrefleksyjna to tylko nabijanie kasy optykom, a uzytkownikom nic nie pomogaLensik pisze:czy w przypadku konieczności spędzania
dużej ilości godzi przed monitorem komputera, stosuje się okulary "0" z antyrefleksem
u osób, które wg okulisty na mają żadnej wady wzroku?
NIE! Dalej brnie Pani w stereotypLensik pisze:Czyli jednak "minusy"
Tak właśnie myślałam. I chyba właśnie taki jest stereotyp czy mit.LEMUR pisze: - jezeli ktos jest krotkowzroczny - korygowany bedzie soczewkami ujemnymi (minusy) aby moc widziec prawidlowo
- jezeli ktos jest nadzwroczny - korygowany bedzie soczewkami dodatnimi (plusy) aby moc widziec prawidlowo
Soczewki + 1,00 do monitora wskazywałyby na potrzebę używania okularów do czytania około + 1,50 - + 2,00 dptr. Jeżeli nie ma pani problemu z czytaniem, to tym bardziej nie powinno go być podczas pracy z monitorem.Nie używam okularów i nie odczuwam potrzeby ich używania nawet przy czytaniu najmniejszych znaków.
I nie mam problemu przy pracy z monitorem - wymyślił to okulista przy badaniumexx pisze: Soczewki + 1,00 do monitora wskazywałyby na potrzebę używania okularów do czytania około + 1,50 - + 2,00 dptr. Jeżeli nie ma pani problemu z czytaniem, to tym bardziej nie powinno go być podczas pracy z monitorem.
Mnie się też tak wydaje i dlatego drążę ten temat.mexx pisze:Wniosek: moim zdaniem, zapisane okulary są do niczego. Oczywiście przy założeniu, że nie ma żadnych trudności z czytaniem.
A więc jednak coś brakuje. Być może jest pani w okresie granicznym, gdy zaczynają się problemy z czytaniem. Być może np. za rok będzie to już wyraźna potrzeba. Do problemów z czytaniem na monitorze może być jednak jeszcze dość daleko. Dokładnie możnaby powiedzieć po zbadaniu.Muszę jednak przyznać, że gdy podczas badania włożył mi okulary (nie wiem jak silne) to minimalna poprawa, raczej komfort, przy czytaniu najmniejszych znaków odczułam,
Okulary powinny być w całości refundowane przez zakład. Z przepisów § 8 ust. 2 rozp. MPiPS z 1.12.1998 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy na stanowiskach wyposażonych w monitory ekranowe (Dz.U. Nr 148, poz. 973), wynika, że pracodawca ma obowiązek zapewnienia pracownikom okularów korygujących wzrok, jeśli potrzebę ich stosowania w trakcie pracy przy obsłudze monitora ekranowego stwierdzi lekarz podczas badań okulistycznych przeprowadzanych w ramach profilaktycznej opieki zdrowotnej.Mam tu jednak problem - te okulary mają być częściowo refundowane przez zakład
pracy, a z drugiej strony są warunkiem dopuszczenia do pracy.
Dla wykonawcy okularów to bardzo pożądany wydatek. Nie ma pani wyboru. Moim zdaniem należy jednak wziąć fakturę na okulary (lub zrobić sobie jej kopię) i jeżeli będzie źle w okularach, poprzez służby BHP w zakładzie, zażądać od lekarza zwrotu niepotrzebnie zapłaconej kwoty oraz wykreślenia warunku dopuszczenia do pracy. To wówczas byłby jego błąd i to on powinien ponieść konsekwencje tego błędu. Ja wiem, że to trudne, ale……Musze je więc wykupić narażając siebie i mój zakład pracy na niepotrzebny wydatek
A nie lepiej jak sugerowalem wczesniej isc zweryfikowac badanie u innego specjalisty!Lensik pisze:W ostateczności wykupię te okulary i nie będę ich nosić.
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot], Google [Bot], Semrush [Bot] i 3 gości
1990-2024 • • • • OPTOMETRYSTA.pl • • • • { optyk optometrysta badanie wzroku Rybnik okulary gabinet }