ODPOWIEDZ Posty: 12 Strona 1 z 1
Okulary z antyrefleksem i plusy
  • Lensik
    Forumowicz
    Forumowicz

Okulary z antyrefleksem i plusy

autor: Lensik » 24 września 2011, 13:22

Witam!

Podczas okresowych badań w pracy okulista zalecił
    mi używanie okularów z antyrefleksem przy pracy
    przy komputerze.
    Na recepcie napisał +1,0 przy OP i OL.

Nie używam okularów i nie odczuwam potrzeby ich
    używania nawet przy czytaniu najmniejszych znaków.
    Obawiam się, że gdy zacznę używać przepisanych
    okularów do pracy przy komputerze to moje oczy się
    rozleniwią i w krótkim czasie przy czytaniu książek
    też będą potrzebne.

Ponadto, dziwi mnie przepisanie plusów do pracy
    przy komputerze. Staram się zachować odpowiednią
    odległość od monitora i z pewnością jest ona większa
    niż od czytanej książki.

Bardzo proszę o wyjaśnienia.

Pozdrawiam
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 24 września 2011, 19:51

W jakim jest Pani wieku?

Sa dwie mozliwosci.
    Dla osob mlodych i starszych-mlodych ;)

To ze Pani widzi OK - nie zaprzeczam, nie kwestionuje. Natomiast moge sobie sadzic, iz akomodacja "kompensuje" delikatna nadwzrocznosc. Przez co "wydaje sie" ze wszystko widzi Pani dobrze. Jednak napiecie akomodacji powoduje pewnego rodzaju napiecie. I wlasnie po to jest przepisana korekcja "dodatnia" aby rozluznic ta czesc akomodacji, ktora niepotrzebnie jest angazowana do kompensacji wady wzroku.

A moze byc i tak, ze ma Pani delikatna nadwzrocznosc i wydaje sie Pani, ze dobrze widzi nie wiedzac, ze mozna widziec lepiej.

Nawiazujac do fragmentu
    Lensik pisze:dziwi mnie przepisanie plusów do pracy
    przy komputerze. Staram się zachować odpowiednią
    odległość od monitora i z pewnością jest ona większa
    niż od czytanej książki.
    Ale przeciez nie ma zadnej reguly, ze "plusy" do czytania a "minusy" do chodzenia z jakimi to mitami mozna sie spotkac - korekcja odpowiednia do wady wzroku.

Dziwi mnie to, ze skoro byla wizyta u specjalisty, to wlasnie do niego nie padly te pytania i on nie udzielil odpowiedzi na nie.
    Jezeli ma Pani watpliwosci - nalezy udac sie do tego samego specjalisty celem wyjasniania. Albo skorzystac z uslug innego celem "weryfikacji" - jednak informuje, ze wyniki moga sie delikatnie roznic, gdyz wiele rzeczy wplywa na pomiar wady - np. nasze zmeczenie, warunki w jakich jest wykonywane, sposobu badania.
  • Lensik
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Lensik » 24 września 2011, 20:28

Dziękuję za odpowiedź.
    LEMUR pisze:W jakim jest Pani wieku?
    Sa dwie mozliwosci.
    Dla osob mlodych i starszych-mlodych ;)
    Młodość mam już za sobą, ale ciągle widzę bardzo dobrze i nie chcę "zaczynać"
    z okularami dopóki naprawdę nie muszę. Zdaję sobie bowiem sprawę, że gdy
    moje oczy się rozleniwią, czyli przyzwyczają do używania okularów, to już
    nie będzie odwrotu.
    Mam koleżankę w moim wieku, która przy pierwszych trudnościach w czytaniu,
    bardziej z powodu zmęczenia oczu niż faktycznych zmian, wręcz domagała się
    przepisania okularów, a potem zmieniała na silniejsze, chyba co roku. Teraz nawet
    do czytania nagłówków w gazecie zakłada okulary.
    LEMUR pisze:Ale przeciez nie ma zadnej reguly, ze "plusy" do czytania a "minusy"
    do chodzenia z jakimi to mitami mozna sie spotkac
    Nie wiedziałam, że to mit.
    Czy zatem w okularach z "plusami" można chodzić nie potykając się oraz np. prowadzić
    samochód?
    LEMUR pisze: Dziwi mnie to, ze skoro byla wizyta u specjalisty, to wlasnie do niego
    nie padly te pytania i on nie udzielil odpowiedzi na nie.
    Jezeli ma Pani watpliwosci - nalezy udac sie do tego samego specjalisty celem wyjasniania.
    Te wątpliwości przyszły mi do głowy później. W pierwszej chwili to był szok, że w ogóle
    mam zacząć nosić okulary.
    Co do udania się do tego samego lub innego specjalisty - co innego badanie
    okresowe, a co innego wizyta, na którą trzeba mieć skierowanie i potem czekać.
    LEMUR pisze:jednak informuje, ze wyniki moga sie delikatnie roznic, gdyz wiele
    rzeczy wplywa na pomiar wady - np. nasze zmeczenie, warunki w jakich jest wykonywane, sposobu badania.
    No właśnie. Podczas badania bolała mnie głowa z powodu konieczności wykonania
    badań (m.in. krwi) na czczo. Myślę, że bez tego wyniki badania byłyby lepsze.

Podsumowując mam jeszcze jedno pytanie - czy w przypadku konieczności spędzania
    dużej ilości godzi przed monitorem komputera, stosuje się okulary "0" z antyrefleksem
    u osób, które wg okulisty na mają żadnej wady wzroku?

Pozdrawiam
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 24 września 2011, 20:31

Lensik pisze:czy w przypadku konieczności spędzania
    dużej ilości godzi przed monitorem komputera, stosuje się okulary "0" z antyrefleksem
    u osób, które wg okulisty na mają żadnej wady wzroku?
    Nie, w zadnym przypadku nie pomoga. Zerowki do komputera z powloka antyrefleksyjna to tylko nabijanie kasy optykom, a uzytkownikom nic nie pomoga :)

Prowadzi sie samochod w takich okularach, ktore sa przepisane odpowiednio do wadyw zroku i z przeznaczeniem do dali. Ale jak najbardziej wtedy z powloka AR
    Ostatnio zmieniony 01 stycznia 1970, 01:00 przez optometrysta.pl, łącznie zmieniany 1 raz.
  • Lensik
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Lensik » 24 września 2011, 21:19

Dzięki.
    LEMUR pisze: Prowadzi sie samochod w takich okularach, ktore sa przepisane odpowiednio do wadyw zroku i z przeznaczeniem do dali.
    Czyli jednak "minusy" ;-)

Pozdrawiam
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 24 września 2011, 21:32

Lensik pisze:Czyli jednak "minusy"
    NIE! Dalej brnie Pani w stereotyp ;)

Napisalem
    Prowadzi sie samochod w takich okularach, ktore sa przepisane odpowiednio do wady wzroku i z przeznaczeniem do dali.

czyli w takich okularach jakie specjalista zapisal "do chodzenia", gdyz moze byc korekcja do dali i blizy. Prawda?

I teraz:
    - jezeli ktos jest krotkowzroczny - korygowany bedzie soczewkami ujemnymi (minusy) aby moc widziec prawidlowo
    - jezeli ktos jest nadzwroczny - korygowany bedzie soczewkami dodatnimi (plusy) aby moc widziec prawidlowo

Pomijam tutaj zaglebianie sie w astygmatyzm itp.
    Ostatnio zmieniony 01 stycznia 1970, 01:00 przez optometrysta.pl, łącznie zmieniany 2 razy.
  • Lensik
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Lensik » 25 września 2011, 08:06

Dziękuję za wyjaśnienia.
    LEMUR pisze: - jezeli ktos jest krotkowzroczny - korygowany bedzie soczewkami ujemnymi (minusy) aby moc widziec prawidlowo
    - jezeli ktos jest nadzwroczny - korygowany bedzie soczewkami dodatnimi (plusy) aby moc widziec prawidlowo
    Tak właśnie myślałam. I chyba właśnie taki jest stereotyp czy mit.

Na otrzymanej recepcie jest jeszcze informacja:
    Rodzaj schorzenia - według klasyfikacji ICD-10 i okulista wpisał tutaj: H52.
    Jakie to ma znaczenie w kontekście zalecenia okularów antyrefleksyjnych
    do bliży +1,0 dla obu oczu?

Ponadto na zleceniu na badania okresowe okulista wbił pieczątkę:
    "zdolny do pracy w okularach korekcyjnych do komputera".

Czy okulary antyrefleksyjne i korekcyjne to to samo?

Czy słuszne są moje obawy, że używając takich okularów do pracy
    przy komputerze bardzo szybko okaże się, że do czytania też będę
    musiała ich używać , bo oczy się rozleniwią?

Pozdrawiam
  • mexx
    Ekspert
    Ekspert

autor: mexx » 25 września 2011, 09:41

Nie strzymałem i wrzucę swój kamyszek do ogródka.
    Nie używam okularów i nie odczuwam potrzeby ich używania nawet przy czytaniu najmniejszych znaków.
    Soczewki + 1,00 do monitora wskazywałyby na potrzebę używania okularów do czytania około + 1,50 - + 2,00 dptr. Jeżeli nie ma pani problemu z czytaniem, to tym bardziej nie powinno go być podczas pracy z monitorem.
    Gdyby była to ukryta nadwzroczność, to zalecenie powinno być (z wyjątkiem znaczącej dywergencji) – okulary do stałego noszenia (zarówno do dali jak i do czytania i monitora).
    W przypadku nieskompensowanej forii przy pracy z monitorem, tak dużej, że wymagającej aż takiej mocy soczewek, powinny być znaczne dolegliwości podczas czytania. A ich nie ma. Wniosek: moim zdaniem, zapisane okulary są do niczego. Oczywiście przy założeniu, że rzeczywiście nie ma żadnych trudności z czytaniem.
    Antyrefleks to nie okulary, a powłoka na powierzchni soczewek mająca za zadanie likwidację odbić na ich powierzchni i przez to zwiększenie kontrastu, a tym samym możliwość uzyskania bardziej wyraźnego obrazu. Antyrefleks, na soczewkach, dobrze jak jest, ale nie jest absolutnie konieczny, dla prawidłowej pracy z monitorem. To niepopularna opinia, tym bardziej, że antyrefleks ma dodatkową „zaletę” – brak odbić i rozproszenia światła na powierzchni soczewek powoduje, że każdy pyłek, czy dotknięcie palcem są widoczne. Soczewki wydają się ciągle brudne i wymuszają ich czyszczenie. Soczewki bez antyrefleksu brudzą się tak samo, ale rozproszenie światła maskuje te zabrudzenia i wydaje się, że soczewki są jeszcze czyste.
    Oznaczenia kodowe na recepcie to informacja dla NFZ o rodzaju korygowanej wady. Optyk, który będzie wykonywał okulary (nie wiem czy firma ma umowę z jakimś zakładem czy dowolny) będzie wiedział co z tym zrobić.
    Ostatnio zmieniony 25 września 2011, 09:48 przez mexx, łącznie zmieniany 1 raz.
  • Lensik
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Lensik » 25 września 2011, 09:52

Dziękuję za odpowiedź.
    mexx pisze: Soczewki + 1,00 do monitora wskazywałyby na potrzebę używania okularów do czytania około + 1,50 - + 2,00 dptr. Jeżeli nie ma pani problemu z czytaniem, to tym bardziej nie powinno go być podczas pracy z monitorem.
    I nie mam problemu przy pracy z monitorem - wymyślił to okulista przy badaniu
    okresowym. Sama nie poszłabym do okulisty, bo nie odczuwam takiej potrzeby.
    Muszę jednak przyznać, że gdy podczas badania włożył mi okulary (nie wiem jak silne)
    to minimalna poprawa, raczej komfort, przy czytaniu najmniejszych znaków odczułam,
    ale po pierwsze bardzo niewielki, a po drugie tak mały druk trafia się rzadko.
    I nie ma to nic wspólnego z pracą przy monitorze.
    mexx pisze:Wniosek: moim zdaniem, zapisane okulary są do niczego. Oczywiście przy założeniu, że nie ma żadnych trudności z czytaniem.
    Mnie się też tak wydaje i dlatego drążę ten temat.

Mam tu jednak problem - te okulary mają być częściowo refundowane przez zakład
    pracy, a z drugiej strony są warunkiem dopuszczenia do pracy. Muszę więc je
    wykupić narażając siebie i mój zakład pracy na niepotrzebny wydatek. :-(

Pozdrawiam
  • mexx
    Ekspert
    Ekspert

autor: mexx » 25 września 2011, 10:27

Muszę jednak przyznać, że gdy podczas badania włożył mi okulary (nie wiem jak silne) to minimalna poprawa, raczej komfort, przy czytaniu najmniejszych znaków odczułam,
    A więc jednak coś brakuje. Być może jest pani w okresie granicznym, gdy zaczynają się problemy z czytaniem. Być może np. za rok będzie to już wyraźna potrzeba. Do problemów z czytaniem na monitorze może być jednak jeszcze dość daleko. Dokładnie możnaby powiedzieć po zbadaniu.
    Mam tu jednak problem - te okulary mają być częściowo refundowane przez zakład
    pracy, a z drugiej strony są warunkiem dopuszczenia do pracy.
    Okulary powinny być w całości refundowane przez zakład. Z przepisów § 8 ust. 2 rozp. MPiPS z 1.12.1998 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy na stanowiskach wyposażonych w monitory ekranowe (Dz.U. Nr 148, poz. 973), wynika, że pracodawca ma obowiązek zapewnienia pracownikom okularów korygujących wzrok, jeśli potrzebę ich stosowania w trakcie pracy przy obsłudze monitora ekranowego stwierdzi lekarz podczas badań okulistycznych przeprowadzanych w ramach profilaktycznej opieki zdrowotnej.
    Pracodawca ma "obowiązek zapewnić", czyli powinien je dać pracownikom, a więc zapłacić za nie.
    Musze je więc wykupić narażając siebie i mój zakład pracy na niepotrzebny wydatek
    Dla wykonawcy okularów to bardzo pożądany wydatek. Nie ma pani wyboru. Moim zdaniem należy jednak wziąć fakturę na okulary (lub zrobić sobie jej kopię) i jeżeli będzie źle w okularach, poprzez służby BHP w zakładzie, zażądać od lekarza zwrotu niepotrzebnie zapłaconej kwoty oraz wykreślenia warunku dopuszczenia do pracy. To wówczas byłby jego błąd i to on powinien ponieść konsekwencje tego błędu. Ja wiem, że to trudne, ale……
  • Lensik
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Lensik » 25 września 2011, 10:37

Bardzo dziękuję.

Wpierw z tą receptą i warunkiem dopuszczenia, jak i z wszystkimi pozostałymi
    wynikami badania okresowego, pójdę do lekarza ogólnego w pracy.
    Porozmawiam z nim. To rozsądny facet i zobaczę co mi powie.
    W ostateczności wykupię te okulary i nie będę ich nosić. W końcu chyba nikt
    mnie przy monitorze nie będzie sprawdzał.
    A potem zobaczę. Może rzeczywiście za jakiś czas okażą się potrzebne do czytania.

Pozdrawiam
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 25 września 2011, 20:06

Lensik pisze:W ostateczności wykupię te okulary i nie będę ich nosić.
    A nie lepiej jak sugerowalem wczesniej isc zweryfikowac badanie u innego specjalisty!
    Ostatnio zmieniony 01 stycznia 1970, 01:00 przez optometrysta.pl, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ Posty: 12 Strona 1 z 1