ODPOWIEDZ Posty: 5 Strona 1 z 1
nowe okulary i problem
  • zbigi1988
    Forumowicz
    Forumowicz

nowe okulary i problem

autor: zbigi1988 » 21 lipca 2011, 04:32

Witam przeszukałem forum i nie znalazłem pełnej odpowiedzi na swoje pytanie.
    wcześniej miałem szkła:
    sfera cylinder oś
    +4.0 -6,0 15*
    +o,5 -0.5 165*
    ostatnio byłem u okulisty który wypisał mi takie:
    +4.0 -6,0 15*
    0.0 +0.5 75*
    wyrobiłem okulary trochę mnie one kosztowały i niby wszystko pieknie tylko teraz gorzej widzę do ok metra wszystko jest normalnie a dalej to sie wszystko rozmazuje, tekst robi sie mniej wyraźny jak by mniej ostry, od razu powiedziałem o tym u optyka ale pani powiedziała mi tylko że tak zwykle jest i musze sie przyzwyczaić do tego...
    i teraz moje pytanie czy możliwe jest że coś nie tak jest z dobranymi szkłami czy jednak mam w nich pochodzić kilka dni i zobaczyć ? a jeśli coś bedzie nie tak to jak wygląda gwarancja na źle dobrane szkła bo nie stać mnie na nowe.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 21 lipca 2011, 09:25

prosze udac sie do optyka aby porownal oba okulary... wysokosc montazu, rozstaw.
    czy zostala zmieniona konstrukcja, np. wczesniej soczewki sferyczne a teraz asferyczna?
  • Awatar użytkownika
    Adekboss1
    Ekspert
    Ekspert

autor: Adekboss1 » 21 lipca 2011, 14:30

Przy tak duzej krotkowzrocznosci nic dziwnego, ze istnieje problem z przyzwyczajeniem. Zamawial Pan w tym samym salonie co ostatnio? Pierwszy zapis mocy, ktory Pan podal jest identyczny z drugim. (OL jest inaczej zapisane)
    Adek
  • zbigi1988
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: zbigi1988 » 21 lipca 2011, 16:30

wiem ze identyczny byłem w tym samym salonie co wcześniej i lekarz ktory badał mi wzrok powiedział że nie trzeba nowych okularów bo szkła mogą zostać takie same wypisał mi receptę tylko żebym wyrobił bo stare okulary były już w niezbyt ładnym stanie i teraz mam w nowych problem z widzeniem i nie wiem czy to po prostu kwestia przyzwyczajenia sie czy jednak coś nie tak ze szkłami jest :/
  • Awatar użytkownika
    Adekboss1
    Ekspert
    Ekspert

autor: Adekboss1 » 27 lipca 2011, 13:30

Proponowalbym zrobic to co napisal wczesniej Lemur. Wspomnial Pan, ze poprzednie byly w kiepskim stanie. Czasami jest tak, ze ludzie nie chodza do optyka w celu poprawienia tego i owego np. nanosnikow. Przyzwyczajaja sie do widzenia w takich pokrzywionych okularach z przesunietymi srodkami i potem w nowych okularach jest problem. Moze w tym tkwi problem. (jesli bylo tak jak napisalem to kwestia przyzwyczajenia)

pozdrawiam :)
    Adek
ODPOWIEDZ Posty: 5 Strona 1 z 1