ODPOWIEDZ Posty: 2 Strona 1 z 1
Nowe okulary - czy odpowiednia moc ?
  • DeathMan

Nowe okulary - czy odpowiednia moc ?

autor: DeathMan » 09 grudnia 2010, 02:26

Witam. Niedawno zakupiłem okulary korekcyjne. Stare okulary miałem -4.50, natomiast na badaniu przed zakupem nowych okazało się, że trzeba dołożyć cylindry -0.25 i takie też okulary zamówiłem. Jako, że nie mieszkam na stałe w Polsce, a tam robiłem badanie i zamawiałem okulary, wysłano mi je za granice. Przyszły niedawno i mam problemy z przyzwyczajeniem się do nich. W pierszym momencie od założenia mam uczucie jakbym zakładał za moce okulary. Nawet mnie trochę głowa czasami od nich pobolewa.
    Z okularami otrzymałem opakowania po soczewkach okularowych, i na nich znajduje się informacja
    S -5.00 a poniżej -4.50 oraz C +0.50 i poniżej -0.50. Czy są to odpowiednie soczewki do mojej wady ? Zamawiałem też w tym samym dniu ciemne okulary i na opakowaniu po soczewkach jest Sph: -5.00 oraz Cyl. +0.50. Czy nie dostałem za mocnych szkieł ?
    Marka szkieł to Essilor.
    Dziękuje i pozdrawiam.
    Ostatnio zmieniony 09 grudnia 2010, 02:29 przez DeathMan, łącznie zmieniany 1 raz.
  • OptiShop.pl
    Pomocna Dłoń
    Pomocna Dłoń

odp

autor: OptiShop.pl » 09 grudnia 2010, 11:56

Trudno powiedzieć. Najpewniej będzie porównać jeśli dorzucisz skan recepty, (niejasne informacje nt. jaka była dokładna recepta) Z drugiej zaś strony czasem zdarza się, że jeśli nosisz szkła sferyczne i nagle dochodzi cylinder to na początku może być dziwne uczucie które po krótkim czasie mija.
ODPOWIEDZ Posty: 2 Strona 1 z 1