ODPOWIEDZ Posty: 10 Strona 1 z 1
Krzywe oprawki
  • jo.sowa
    Forumowicz
    Forumowicz

Krzywe oprawki

autor: jo.sowa » 11 października 2010, 18:42

Witam

Mam problem z oprawkami, mianowicie zakladajac okulary prawe szklo widoczenie bylo wyzej niz lewe. I nie byla to wina tego ze np. zle zalozylam zauszniki i zachaczyly sie o wlosy. Bylam dzisiaj u optyka u ktorego wyrabialam te okulary i dowiedzialam ze od pani ze takie rzeczy nie robia sie samoistnie i ze na pewno mi tych okularow w takim stanie nie wydaly (mam okulary dopiero DRUGI dzien!). Cos mi tam na zapleczu zostalo naprawione i no nosie wyglada to lepiej, chodz nie idealnie i do pelnej symetrii temu daleko.

Moje pytanie jest takie, czy kladac okulary oprawka i zausznikami do dolu (blatu stolu) moze/jest dopuszczalne, aby jedno z jednej strony przy szkle oprawka wogole nie dotykala stalu a z drugiej dotykala go prawie 20% procentami swojej dlugosci?
    Jezeli nie czego moge sie domagac od swojego optyka, i czy moze mi mowic ze taki stan rzeczy jest moja wina?

Dodam jeszcze ze po raz pierwszy te okulary zostały mi wydane z uszczerbionym szklem (mam nie pelne oprawki) i zostalo wymienione tylko jedno szklo.

chcialam jeszcze dodac ze naciskajac na zausznik w miejscu gdzie laczy sie z szklem cale okulary sie "ruszaja", chwieja. tak jak krzeslo ktore ma jedna noge krotsza

Bardzo prosze o rade
    Ostatnio zmieniony 01 stycznia 1970, 01:00 przez jo.sowa, łącznie zmieniany 1 raz.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 11 października 2010, 23:48

jo.sowa pisze:Moje pytanie jest takie, czy kladac okulary oprawka i zausznikami do dolu (blatu stolu) moze/jest dopuszczalne, aby jedno z jednej strony przy szkle oprawka wogole nie dotykala stalu a z drugiej dotykala go prawie 20% procentami swojej dlugosci?
    jezeli wystepuje asymetria to tak. okulary maja byc proste na twarzy a nie stole / blacie.
    jo.sowa pisze:Dodam jeszcze ze po raz pierwszy te okulary zostały mi wydane z uszczerbionym szklem (mam nie pelne oprawki) i zostalo wymienione tylko jedno szklo.
    jezeli drugie bylo OK, to nie widze powodu dlaczego mialby byc wymieniony komplet
    jo.sowa pisze:Jezeli nie czego moge sie domagac od swojego optyka, i czy moze mi mowic ze taki stan rzeczy jest moja wina?
    aby okulary spelnialy swoja fukcje oraz byly estetyczne czyli dobrze lezaly. Nie wnikajac czy to Pani wina, czy optyka - wystarczy odpowiednio wyprofilowac i po sprawie.
  • Awatar użytkownika
    Adekboss1
    Ekspert
    Ekspert

autor: Adekboss1 » 12 października 2010, 12:01

Jezeli uszy sa na tej samej wysokosci to zauszniki powinny lezec prosto na blacie (ulozone na stole odwrotnie, zausznikami do dolu). Jesli ma Pani asymetrie to trzeba odpowiednio je wykrzywic. Problem jest jesli asymetria nie dotyczy tylko uszu. Jednoczesna asymetria uszu, nosa, wysokosci oczu jest trudna do dopasowania i czasami jest niemozliwa.

Wymienia sie tylko jedno szklo.

"Chwiejacy sie) zausznik w zawiasie to pewnie tzw. teleskop, ktory w wiekszosci opraw sie lekko rusza w pionie i nie jest to zadna wada.
    Adek
  • jo.sowa
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: jo.sowa » 14 października 2010, 18:07

Dziekuje bardzo za odpowiedz:) tak sie przyjrzalam to moge miec ledwo dostrzegalna asymetrei oczu

A co w momencie gdy wymienione szklo ma inny kształt niż nie wymienione? moge to reklamować? zaznaczam, ze roznica jest widoczna :(

I czy to normalne (mam szkla z antyrefleksem), że moge sie w szklach przegladac? nie powinny byc raczej przezroczyste? (widze swoje odbicie calkiem wyraznie)
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 14 października 2010, 22:20

To czy jest antyrefleks czy nie mozna poznac po innym kolorze swiatla odbitego. Przewaznie zielone... jedna firma (JZO) wprowadzila na rynek bezbarwne odbicie szczatkowe. Prosze sprawdzic czy jest odbicie.

Poza tym powinna Pani otrzymac informacje na temat zamotowanych soczewek czy to w postaci karty klienta, czy torebek po soczewkach, aby wiedziec jaka firme i parametry soczewki sa zamontowane. Wszyscy producenci oferuja soczewki np. plastikowe z AR, jednak nie mozna "mieszac" soczewek w oprawie, dlatego powinno sie wiedziec co sie ma zamontowane.

Nie powinno byc roznicy w ksztalcie
  • Awatar użytkownika
    Adekboss1
    Ekspert
    Ekspert

autor: Adekboss1 » 19 października 2010, 13:12

W soczewkach z powłoką antyrefleksyjną odblaski są zminimalizowane ale prosze nie zapominac, że produkty są bardzo różne :) im lepszy antyrfleks tym mniej go widac, soczewka jest bardziej przezroczysta. Powstaje wrażenie jakby soczewek w ogole nie bylo. Przy kiepskim AR praktycznie mozna sie przejrzec, zmienia sie tylko kolor odbicia szczatkowego (najczesciej na zielony, zielono-fioletowy, niebieski).

Jesli odbicie jest bezbarwne to AR nie ma.
    Adek
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 19 października 2010, 14:16

Adekboss1 pisze:Jesli odbicie jest bezbarwne to AR nie ma.
    nieprawda, gdyz
    LEMUR pisze:jedna firma (JZO) wprowadzila na rynek bezbarwne odbicie szczatkowe.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 19 października 2010, 14:20

Adekboss1 pisze:Jesli odbicie jest bezbarwne to AR nie ma.
    nieprawda, gdyz
    LEMUR pisze:jedna firma (JZO) wprowadzila na rynek bezbarwne odbicie szczatkowe.
  • Awatar użytkownika
    kooboo
    Ekspert
    Ekspert

autor: kooboo » 19 października 2010, 22:55

Trio Clean Essilora jest prawie bezbarwne również (chociaż jakieś tam delikatne zabarwienie widać).
  • Awatar użytkownika
    Adekboss1
    Ekspert
    Ekspert

ar

autor: Adekboss1 » 29 października 2010, 11:20

Tak wiem o tym, że "jedna firma (JZO)" wprowadziła Mystic (AR o bezbarwnym odbiciu) ale nie chcialem się powtarzac :) moj blad, moglem dopowiedziec. Tak czy inaczej w zdecydowanej wiekszosci jesli jest bezbarwne odbicie to nie ma AR :P
    Adek
ODPOWIEDZ Posty: 10 Strona 1 z 1