ODPOWIEDZ Posty: 7 Strona 1 z 1
Kolejne nowe okulary
  • Raballach
    Forumowicz
    Forumowicz

Kolejne nowe okulary

autor: Raballach » 02 września 2010, 17:03

Witam wszystkich serdecznie.
    Od zawsze nosiłem soczewki kontaktowe, jednak obecnie, przesiadując dużo czasu przed monitorem, zapominam o mruganiu i muszę ulżyć moim zmęczonym oczom...
    Miesiąc temu zakupiłem okulary jednak nie najlepiej w nich widziałem (sporo gorzej niż w soczewkach), pomijając różne aberracje obraz był po prostu nie ostry.
    Postanowiłem pójść do innego optyka, spędziłem na badaniu chyba z 1,5 godziny zanim doszliśmy do czegoś konkretnego.
    Oto moja wada:
    OP: -9,50 cyl -1,75, oś 175
    OL: -8,00 cyl -1,75, oś 180
    Wynik gorszy o -0,5 na sph i -1,0 na cyl na obu oczach niż przed miesiącem (mam jedynie nadzieje że przez ten miesiąc aż tak nie pogorszył mi się wzrok ;p)

Po tych słowach wstępu, opisujących mój problem, mam następujące pytania:
    - w obecnych szkłach (tych co mam miesiąc) mam bardzo wąskie pole dobrego widzenia, to są szklane soczewki 1.7, nie wiem jaka firma, 90 zł za sztukę, czy to dobre soczewki czy jakiś chiński szajs?
    - do nowych okularów proponuje mi się szkła Rodenstock, ind 1,74, plastiki, cena 500 zł za sztukę (wykonywane na zamówienie). Czy w tym indeksie będą duże aberracje, czyli te paskudne kolorowe krawędzie i zniekształcenia po bokach? To nie małe pieniądze i chwiałbym wiedzieć co o tym sądzicie... Czy nie przepłacę?
    Pozdrawiam widzących mniej :)
  • mexx
    Ekspert
    Ekspert

autor: mexx » 02 września 2010, 22:39

- w obecnych szkłach /…./ mam bardzo wąskie pole dobrego widzenia, to są szklane soczewki 1.7, nie wiem jaka firma, 90 zł za sztukę, czy to dobre soczewki czy jakiś chiński szajs?
    Chińskie, to niekoniecznie złe. Bywa, że pod względem optycznym są takie same jak oferowane przez innych dostawców albo i lepsze. Podana cena, to normalna cena takich soczewek produkcji np. jeleniogórskicvh zakładów optycznych (JZO).
    proponuje mi się szkła Rodenstock, ind 1,74, plastiki /…./ Czy w tym indeksie będą duże aberracje, czyli te paskudne kolorowe krawędzie i zniekształcenia po bokach?
    Niestety. Plastik o indeksie 1,74 wykazuje podobną dyspersję światła jak szkło o indeksie 1,7. Efekty aberracji chromatycznej będą więc podobne, ale chyba bardziej denerwujące z racji tego, że uzyskane za znacznie wyższą cenę soczewek. Zysk z zastosowania plastików o indeksie 1,74 to nieco mniejsza grubość krawędzi soczewek i mniejszy ciężar okularów.
    Moim zdaniem, jeżeli okulary mają być głównie do czytania i pracy z monitorem, to grubość krawędzi nie jest aż tak bardzo istotna i najlepiej byłoby zastosować soczewki ze szkła o indeksie 1,523. Ciężar okularów będzie podobny do indeksu 1,7 (większa grubość, ale mniejszy ciężar właściwy szkła), grubość krawędzi nieco większa niż w 1,7, ale zdecydowanie mniejsza aberracja chromatyczna i lepsze również właściwości optyczne w obszarach peryferyjnych (np. dla soczewek JZO). Cena soczewek z powłoką antyrefleksyjną jak cena soczewek w indeksie 1,7.
    Przykładowe, największe grubości krawędzi, w przeciętnej męskiej oprawie, dla której wystarcza średnica soczewki 57 mm:
    Indeks 1,74 – 6,8 mm; 1,7 – 7,1 mm i 1,523 – 9,3 mm.
    Jeżeli moc soczewek jest dobrana prawidłowo, to w takich okularach powinno się panu lepiej czytać niż w soczewkach kontaktowych. Nie wiem czy w soczewkach kontaktowych widzi pan gorzej gdy jest ciemno (wieczorem, w nocy podczas prowadzenia samochodu). Jeżeli tak, to być może w okularach będzie również mniejsza ta różnica w ostrości obrazu w dzień i w nocy.
  • Raballach
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Raballach » 03 września 2010, 09:03

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.
    Jako że nosząc soczewki kontaktowe nie mam żadnych aberracji, nasunęło mi się jeszcze parę pytań:
    - wybrać plastik czy szkło?
    - czy jest sens w przypadku mojej wady zastosować soczewki asferyczne? Czy zwiększą one obszar prawidłowego widzenia (aberracje sferyczne?)?
    - czy soczewki szklane typu Izokron są tylko sferyczne czy też asferyczne?
    - słyszałem że są trudności w poprawnym mocowaniu soczewek asferycznych. Na co trzeba zwrócić uwagę, przy wyrabianiu okularów z takimi soczewkami.
    Pozdrawiam
  • Awatar użytkownika
    Adekboss1
    Ekspert
    Ekspert

autor: Adekboss1 » 09 września 2010, 14:04

Tworzywo jest drozsze (szczegolnie przy wiekszych indeksach).
    Soczewki asferyczne sa szczegolnie polecane przy duzej wadzie wzroku wiec znacznie zmniejsza znieksztalcenia.
    Soczewek mineralnych nie robi sie asferycznych. Taka opcja jest dopiero od indeksu 1.56 w soczewkach z tworzywa.
    Montaz soczewek asferycznych musi byc zgodnie z osia obrotu oka. Tak czy inaczej wydaje mi sie ze to optyk powinien sie w to zaglebiac a nie klient. Dodatkowo front oprawy nie powinien miec raczej duzej krzywizny, ewentualnie mozna czasami wyprofilowac oprawe.

P.S. nie wiem czemu pisze sie tu ze mozntaz soczewek asferycznych jest inny niz przy sferycznych. Wszystkie soczewki sie tak matuje. We wzorze na decentracje jest nawet uwzgledniony kat pantoskopowy.
    Adek
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 09 września 2010, 14:08

Adekboss1 pisze:nie robi sie asferycznych. Taka opcja jest dopiero od indeksu 1.56 w soczewkach z tworzywa.
    Montaz soczewek asferycznych musi byc zgodnie z osia obrotu oka.
    sa soczewki asferyczne w indeksie 1.50
    montaz kazdej soczewki powinien obywac sie na osi obrotu galki ocznej, takie zalozenia zazwyczaj zaklada projektant soczewki okularowej
  • Awatar użytkownika
    kooboo
    Ekspert
    Ekspert

autor: kooboo » 09 września 2010, 14:11

Raballach pisze: - wybrać plastik czy szkło?
    Jeśli nigdy nie nosiłeś okularów, wybierz plastik. Jest sporo lżejszy, szklane przy takiej mocy będą miały sporą wagę. Nawet plastik odczujesz niestety.
    Raballach pisze: - czy jest sens w przypadku mojej wady zastosować soczewki asferyczne? Czy zwiększą one obszar prawidłowego widzenia (aberracje sferyczne?)?
    Niektórzy producenci praktycznie całkowicie przeszli na produkcję soczewek asferycznych (poza podstawowymi). W moim odczuciu słusznie i uważam, że powinieneś wziąć asferyczne. Wiąże się to niestety zwykle z większym kosztem. Moc rzędu -9,50 w socz. asferycznej bywa jednakże kłopotliwa w montażu (nie zawsze). Patrz niżej.
    Raballach pisze: - słyszałem że są trudności w poprawnym mocowaniu soczewek asferycznych. Na co trzeba zwrócić uwagę, przy wyrabianiu okularów z takimi soczewkami.
    Na dwie rzeczy głównie. Jedna to jest oprawa. Mocno zagięta (bardziej dopasowana do twarzy) oprawa rzeczywiście jest kłopotliwa, jeśli chodzi o mocowanie soczewek asferycznych. Należy się liczyć, że może się oprawa rozszerzyć. W wielu wypadkach można to wyregulować, ale są oprawy, w których się praktycznie nie da.
    Radą na to jest, aby się wybrać do doświadczonego optyka, który już niejedną parę okularów w życiu zrobił, pomoże dobrać odpowiednią oprawę, która się nie "rozejdzie" :) A nawet jak się rozejdzie, to poprawnie ją wyreguluje. Przy odbiorze okularów warto zwrócić uwagę czy na mostku (element na środku okularów) nie są zgięte, by były węższe - ma to istotny wpływa na parametry widzenia. Widziałem parę razy takie arcydzieła niestety.
    Druga rzecz to prawidłowe zbadanie wysokości segmentu.
    Tarcza oprawy ma być prostopadła do podłoża (czyli głowa delikatnie do góry), środek optyczny na osi obrotu oka.
    Ostatnio zmieniony 09 września 2010, 14:12 przez kooboo, łącznie zmieniany 1 raz.
  • Awatar użytkownika
    Adekboss1
    Ekspert
    Ekspert

autor: Adekboss1 » 09 września 2010, 14:14

Faktycznie :) przepraszam, moj blad. Nigdy nie zamawialem i nie jest to popularna soczewka wiec chyba o niej nie slyszalem :P wiem ze sie matuje z osia obrotu ale gdzies na forum przeczytalem ze "asferyczne mątuje sie inaczej niz sferyczne". Tak tylko wspomnialem ;]
    Adek
ODPOWIEDZ Posty: 7 Strona 1 z 1