ODPOWIEDZ Posty: 8 Strona 1 z 1
Nowe okulary czy będą ok?
  • adamus22pl
    Forumowicz
    Forumowicz

Nowe okulary czy będą ok?

autor: adamus22pl » 03 sierpnia 2010, 21:43

Witam.
    Jestem zainteresowany zakupem okularów do których link znajduje się na dole tematu.
    Czy oprawki w których zamontowane są plastikowe soczewki, zerówki czy jak kto woli demo są ok do noszenia dla osoby bez wady wzroku?? Mam zamiar nosić je wyłącznie dla tego że czuję że będą mi pasować. Z drugiej strony jestem informatykiem więc znając życie prędzej czy później takie okulary mi się przydadzą :tak:.

[spam].[spam]/photos/400x3 ... 74711728_6
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 03 sierpnia 2010, 22:56

Demolens nie jest soczewka w rozumieniu optycznym!

Trzeba zamontowac soczewki okularowe, demolens to pleksi, przez ktora widzenie jest / moze byc znieksztalcone, nie mowiac o rozszczepieniu swiatla po przejsciu przez taka soczewke.

Rozumiem, ze po prostu chce Pan zaczac nosic okulary, to wtedy oczywscie z powloka antyrefleksyjna. Natomiast wykonanie zerowek z powloka dla "ochrony" jest niepotrzebne.

Do tego typu oprawy montuje sie soczewki plastikowe.
  • adamus22pl
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: adamus22pl » 04 sierpnia 2010, 00:12

Nie wiem czy jest dozwolone zadanie takiego pytania lecz chcę wiedzieć ile kosztować będzie wymiana tych demolensów na soczewki zerówkek z antyrefleksami??
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 04 sierpnia 2010, 00:30

Wiesz co... ceny beda rozne, bo zalezy jaka soczewka. Sa soczewki z grupy ekonomicznych z "podstawowym" antyreflekem, sa soczewki z grupy premium, z lepsza powloka antyrefleksyjna: antystatyczna, oleofobowa, hydrofobowa.

Moze wyniec to w granicach 80-100zl a nawet i 300zl za komplet + ewentualny montaz.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 04 sierpnia 2010, 00:30

Wiesz co... ceny beda rozne, bo zalezy jaka soczewka. Sa soczewki z grupy ekonomicznych z "podstawowym" antyreflekem, sa soczewki z grupy premium, z lepsza powloka antyrefleksyjna: antystatyczna, oleofobowa, hydrofobowa.

Moze wyniec to w granicach
    eko: 80-100zl
    podstawowe: 130-200
    premium powyzej 200 a nawet do 300zl za komplet
    + ewentualny montaz.
    Ostatnio zmieniony 01 stycznia 1970, 01:00 przez optometrysta.pl, łącznie zmieniany 1 raz.
  • adamus22pl
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: adamus22pl » 04 sierpnia 2010, 10:46

Czy okulista podczas montażu takich najtańszych najprostszych soczewek z antyrefleksami wymagać będzie recepty na okulary?? Jeśli tak to znów mam pytanie jaki jest koszt badań?
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 04 sierpnia 2010, 11:04

Szanowny Panie!

Przede wszystkim aby wykonac okulary nie jest konieczna recepta, tzn optyk moze wykonac okulary
    - na podstawie recepty
    - na podstawie ustnego zamowienia (mowi Pan co chce)
    - na podstawie dotychczas noszonych okularow (mierzy co Pan nosi i wykonuje na ich podstawie)

Co do ceny, to naprawde prosze sie skontaktowac z konkretnym gabinetem w swojej okolicy, gdyz ceny sa rozne, jeden wezmie 30zl drugi 120 a trzeci bedzie sie chwalil "darmowym" badaniem z gwiazdka!
    Wszystko zalezy kto wykonuje badania i jak wycenia swoja prace lub gdzie ukryl koszt badania (gwiazdka - w zakupie okularow)
    A korzystajac z uslug przychodni, ktora ma podpisany kontrakt z NFZ badanie ma Pan w ramach ubezpieczenia - jest bezplatne

Polecam wedrowke po kilku salonach optycznych, wtedy bedzie Pan wiedzial co oferuja w Pana okolicy, warto dowiedziec sie jakie soczewki okularowe kto proponuje, bo samo pytanie o plastiki z antyrefleksem moze sie skonczyc baaardzo szeroka rozbieznoscia cenowa. Jeden Panu wyceni eko drugi produkt premium, nie mowiac co i jak. Czasami moze ktos policzyc koszty montazu do wlasnej oprawy - zwlaszcza wierconej.

Takze prosze popytac juz w miejscu dokonywania zakupu.
    Ostatnio zmieniony 01 stycznia 1970, 01:00 przez optometrysta.pl, łącznie zmieniany 1 raz.
  • adamus22pl
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: adamus22pl » 04 sierpnia 2010, 11:34

Bardzo dziękuję. Wszystkie moje wątpliwości zostały rozwiane, jestem wdzięczny za pomoc.
    Pozdrawiam
ODPOWIEDZ Posty: 8 Strona 1 z 1