ODPOWIEDZ Posty: 2 Strona 1 z 1
soczewki przy plusach wieksze czy mniejsze??
  • hmm1
    Forumowicz
    Forumowicz

soczewki przy plusach wieksze czy mniejsze??

autor: hmm1 » 26 lipca 2010, 14:45

W okularach mam moc +6,5 ,a soczewki za 1 razem dostałam przepisane +6,0. Wydaje mi się.że w soczewkach widzę gorzej niz w okularach ,ale to chyba dlatego ze w okularach widzi się większe przedmioty itd (przy plusach) ,a w soczewkach nie. Ostatnio wyczytałam ,że przy + dobiera się o pół wieksze :maruda: ale mimo to byłam u dwóch optometrystów i kazdy dobrał mi mniejszą moc niz w okularach ... Juz sama nie wiem jak jest dobrze;/ W sumie mogę chodzić w tcyh soczewkach ,ale boje się że wzrok się pogorszy
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 26 lipca 2010, 14:48

Na Pani pytanie juz odpowiedzialem w innym watku
    viewtopic.php?p=11887#11887

przy plusach okularach, soczewki maja wieksza wartosc. I nie zawsze jest to o 0,50. Zalezne jest to od kilku czynnikow np: mocy soczewek okualrowych i odleglosci wierzcholkowej, wysilku akomodacyjnego, tego co chcemy soczewkami uzyskac, no i niemierzalnych jak komfort, konstrukcja soczewki itp, itd....

ps. prosze nie dublowac pytan ;)
    Ostatnio zmieniony 01 stycznia 1970, 01:00 przez optometrysta.pl, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ Posty: 2 Strona 1 z 1