wiesz to akurat wiem..chodzilo mi o to czy moge nosic obydwie te soczewki bez problemu.. ale nie wazne..LEMUR pisze:no to chyba logiczne? ze dla tej samej wielkosci soczewki (srednicy jej) bedzie albo bardziej stroma, albo bardziej plaska. Bo nie zmieniamy jej srednicy.eva pisze:no a jezeli srednica jest ta sama?? a krzywizna inna?
aha, bo wiesz, z Twojego pytania nie odczytalem podtekstu!eva pisze:wiesz to akurat wiem..chodzilo mi o to czy moge nosic obydwie te soczewki bez problemu.. ale nie wazne..
Zgadzam si? z tym.. W?a?nie m??j jest taki przypadek.. Przysz?am, zbadali, za?o?yli, nauczuli zak?ada? i zedjmowa?, zap?aci?am kupe kasy i to na tyle, ?adnych wiadomo??i co do parametr??w soczewek.. Wszystkiego musze si? teraz sama dowiadywa?.. Wkurza mnie te? to, ?e Polska jest tak ograniczona pod wzgl?dem soczewek.. Za granic? mo?na dostac oczopl?su od ilo?ci i rodzaju soczewek.. A na Polskim rynku dzia?a tylko pare firm, kt??re mo?na zliczy? na palcach r?ki.. A je?li chodzi o astygmatyzm to wog??le taki wyb??r, ?e szok..woozie pisze:wiekszosc osob chodzi zaklada i wychodzi nie ma pojecia ani co to BC DIA i wogole ich wiedza ogranicza sie do tego jaka maja pozniej kupic soczewke wiec czasem zdarzaja sie kantyniestety
hmm no tak sie sklada ze wg mnie u nas wcale nie jest tak zle jesli chodzi o soczewki w Polsce dostepne sa wszystkie najlepsze firmy ktore maja spora game soczewek i kazdy znajdzie cos dla siebie. Z ciekawosci przejrzalem zagraniczne sklepy i nie znalalzem tak jakiegos specjalnego nawalu innych firm J&J Baush&Lomb CibaVision Coopervision AMO i Hydron to wszystko znajdziesz w Polsce nie mow mi ze z tej oferty nie ma co wybierac.niolka pisze:A na Polskim rynku dzia?a tylko pare firm, kt??re mo?na zliczy? na palcach r?ki.. A je?li chodzi o astygmatyzm to wog??le taki wyb??r, ?e szok..
Wi?c tak: zadzwoni?am do innego opytka i zapyta?am si? jakiej firmy proponuj? soczewki. Odpowiedzia?, ?e B&L, ale po tym jak powiedzia?am, ?e mam krzywizn? 8.9 on stwierdzi?, ?e te mi nie b?d? pasowa? bo maj? krzywizn? 8.7. Wi?c my?la?am, ?e rzeczywi?cie ta krzywizna nie mo?e by? inna ni? t?, kt??r? dopasowa? mi optyk w [spam].woozie pisze:to nie jest tak ze jezeli przedtem nosilas soczewki o krzywiznie 8.9 to te 8.7 nie beda dla ciebieWydaje mi sie ze jezeli te nowe soczewki beda mial mniejsze DIA niz te z 8.9 to wyjdzie prawie na to samo
Oczywi?cie, ?e przej?a?am zanim za?o?y?am ten temat..woozie pisze:przegladnij porzadnie caly ten temat mozna sie z niego dowiedziec kilka ciekawych rzeczy zwlaszcza z wypowiedzi ali i lemura
Oczywi?cie, ?e tak chce zrobi? tylko gdzie jest taki opytkwolbashi pisze:, proponuj? uda? si? osobi?cie do optyka i wyja?ni? problem, ale oczywi?cie najlepiej by optyk mia? te wszystkie wymagane soczewki do test??w, by m??c je por??wna?
hmm no moze tak poprzymierzac za frajer to wszystkiego nie dadza ale mysle ze placa za badanie dostaniesz jedne szkla gratisniolka pisze:tak ?ebym mog?a poprzymierza? nie zwracaj?c na koszty?
ala pisze:produkcja nowoczesnych soczewek pozwolila na ujednolicenie krzywizn co jednak nie oznacza ze standard bedzie dla kazdego. Mozemy sobie tutaj tak gdybac ale to na nic bo optyk musi sprawdzic jak soczewka bedzie sie zachowywala na oku tak przez internet trudno cokolwiek ustalic
Na pewno musisz tylko trafic na dobry salonniolka pisze:Czy jest jaki? optyk, kt??ry proponuje wszystkie rodzaje soczewek dla astygmatyk??w, tak ?ebym mog?a ja wybiera? w soczewkach a nie soczewki we mnie?
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość
1990-2024 • • • • OPTOMETRYSTA.pl • • • • { optyk optometrysta badanie wzroku Rybnik okulary gabinet }