ODPOWIEDZ Posty: 3 Strona 1 z 1
Soczewki jednodniowe, a miesięczne - alergik
  • onek88
    Forumowicz
    Forumowicz

Soczewki jednodniowe, a miesięczne - alergik

autor: onek88 » 08 lipca 2010, 23:47

Witam
    Jestem początkującym "nosicielem" soczewek :) Byłem niedawno w salonie znanej firmy okulistycznej, aby dobrać pierwsze soczewki. No i polecono mi abym nosił soczewki jednodniowe. Niestety, ale soczewki jednodniowe wychodzą dość drogo, a większość moich znajomych stosuje miesięczne więc i ja chciałbym mieć możliwość takie stosować.
    Po jednodniowych (nie wiadomo czemu) wystąpiło u mnie na początku łzawienie i okropne zaczerwienienie. Obecnie jest już ok, ale czy alergia na pyłki (przyznaje że są okresy w roku kiedy zdarza mi się częściej kichać) dyskwalifikuje mnie z noszenia soczewek miesięcznych?? Nawet nie chodzi mi o te na "non stop" 30 dni i 30 nocy bez ściągania, tylko takie najprostsze dzienne.
    Odniosłem wrażenie, że osoba która mnie badała, starała się abym kupował jak najdroższe soczewki (i abym jak najwięcej kasiory zostawiał)

Moja kuzynka też jest alergikiem, jednakże bez problemu doktor przepisał jej i dobrał soczewki dwutygodniowe, gdyż takie jej najlepiej pasują.

Z góry dziękuje za odpowiedzi
    Pozdrawiam
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 09 lipca 2010, 17:58

Natomiast alergia alergii nie rowna, jeden ma oczy jak galareta, drugi zaczewienione spojowki a trzeci tylko a moze az kicha. Nie mozna wszystkiego sprowadzac do jednego.
    onek88 pisze:Odniosłem wrażenie, że osoba która mnie badała, starała się abym kupował jak najdroższe soczewki (i abym jak najwięcej kasiory zostawiał)
    To sobie idz do innego, jednak pamietaj, ze mozesz rownie dobrze uslyszec iz soczewek nosic nie bedziesz mogl. Skonczy sie to tym, ze bedziesz tak dlugo szukal specjalisty az uslyszysz to co chcesz uslyszec i bedziesz to akceptowal - niekoniecznie ze zdrowiem dla Twoich oczu.
  • onek88
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: onek88 » 09 lipca 2010, 22:36

Powiem tak

Na temat alergii wiem na prawdę wiele, gdyż walczyłem z nią od małego, odczulając sie i w ogóle. Wiem na co jestem dokładnie uczulony i w jakiej skali. Porównując siebie z moja kuzynka jest mniej więcej równo.

U poprzedniego okulisty, badałem się, a by mnie skierował na (oczywiście płatną) laserową korekcję wady wzroku. Moje wady to -1,50 - usłyszałem że nie ma sensu korygować tak małej wady laserem, lepiej żebym sobie poczekał jeszcze ze 2 może 3 lata, a przez ten czas chodził w soczewkach - "miesięczne są teraz na prawdę dobre, gdyż technologia mknie do przodu i nie s przy tym takie drogie" <--- cytat okulistki (która jest na prawdę chwalona)

Chciałem się tylko dowiedzieć czy rzeczywiście ktoś miał podobne opinie na temat swoich oczu że najlepsze (nie wykluczono miesięcznych) będą jednodniówki.
ODPOWIEDZ Posty: 3 Strona 1 z 1