ODPOWIEDZ Posty: 3 Strona 1 z 1
Astygmatyzm-czy możliwe aby oko nie przyjęło cylindra?
  • nickusek

Astygmatyzm-czy możliwe aby oko nie przyjęło cylindra?

autor: nickusek » 21 czerwca 2010, 17:57

Witam! Jak w temacie, czy możliwe jest aby oko nie przyjęło tzw. "cylindra".
    Dzisiaj w Klinice Okulistyki zrobiono mi szereg badań, miedzy innymi w kierunku astygmatyzmu. Była to przede wszystkim videokeratografia, i szereg innych badań z użyciem różnych "-skopów" i "-metrów", a także autorefraktometrem (na końcu).
    Do tej pory wiedziałem tylko o astygmatyźmie w prawym oku. Ostatecznie jednak okazało się, że mam również astygmatyzm w lewym oku. Wyniki były następujące:
    OP +1.75 / cyl. -1.00 oś. 170 st.
    OL +1.75 / cyl. -1.00 oś. 170 st.

Ostatecznie próbowano mi zakładac różnego rodzaju soczewki w celu okreslenie, w których będę faktycznie widzieć najlepiej. OP pozostało takie +1,75 / cyl. -1,50 os. 170 st., natomiast OL +1.75 bez cyl. Okulista powiedzial, ze lewe oko "nie przyjelo cylindra".

W zwiazku z tym moje laickie pytanie, czy taka sytuacja jest mozliwa, mimo zdiagnozowanego astygmatyzmu obuocznego? I ewentualnie z czego to moze wynikac.
    Z gory dziekuje za odpowiedz
    Ostatnio zmieniony 21 czerwca 2010, 17:58 przez nickusek, łącznie zmieniany 1 raz.
  • Rundej
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Rundej » 25 czerwca 2010, 12:20

witam, z tego co mi wiadomo, tak jest to możliwe, czasami jest tak że patrząc jednym okiem korekcja nakładana na nie jest okej, patrząc obuocznie z kolei zniekształca już ona obraz, dobór korekcji do wady jest również indywidualną sprawą okulisty, ale to pacjent podejmuje ostateczną decyzje, zawsze jeśli nie jesteś czegoś pewien można jeszcze raz skonsultować badanie z innym okulistą, chyba że byłeś prywatnie i wtedy też zawsze możesz mieć roszczenia w stosunku do specjalisty wykonującego badanie i podpisującego się pod Twoja receptą...mam nadzieje, że choć trochę pomogłam :)
  • mexx
    Ekspert
    Ekspert

autor: mexx » 25 czerwca 2010, 19:14

Jak zwykle. W większości przypadków prawidłowo dobrany cylinder poprawia widzenie, ale nigdy nie można wykluczyć sytuacji, że w widzeniu obuocznym pojawi się problem, bo … np. inne powiększenia, nachylenia krawędzi, efekty pryzmatyczne i inne i trzeba zmniejszyć moc cylindra lub nawet całkowicie z niego zrezygnować.
    Mnie zaciekawiło co innego.
    Jeżeli wada jest :
    OP +1.75 / cyl. -1.00 oś. 170 st.
    OL +1.75 / cyl. -1.00 oś. 170 st.
    a ostatecznie pozostało:
    OP pozostało takie +1,75 / cyl. -1,50 os. 170 st., natomiast OL +1.75 bez cyl.
    to dlaczego zwiększono moc cylindra dla oka prawego i dlaczego nie zmieniono mocy sferycznej obu soczewek?
    W takiej korekcji oko prawe jest nadwzroczne, a lewe krótkowzroczne. Ciekawe jak widzi oko lewe w takim układzie. Tak samo dobrze jak prawe?
    Moim zdaniem dobrze byłoby zweryfikować to badanie u innego specjalisty.
ODPOWIEDZ Posty: 3 Strona 1 z 1