Im mniej swiatla, tym bardziej zrenica sie poszerza. Wraz z wiekszym otworem zrenicznym zwieksza sie aberacja sferyczna, zmniejszenie glebi ostrosciaghi pisze:Wieczorem i w pomieszczeniach źrenica się rozszerza i zaczynają się problemy, odblaski, odbicia światła, każdy jasny przedmiot, a już najbardziej źródła światła mają poświatę, jakby aurę, na tyle silną, ze uniemożliwia mi swobodne poruszanie się. Przetestowałam Johnsona, B&L, Ciba - i nic! Nikt nigdzie nic nie wie o wielkości źrenicy!!!
W soczewkach kontaktowych u osoby krotkowzrocznej, wysilek akomodacyjny jest wiekszy niz w okularach.Od dawna ( np. angielski astronom Maskelyne w 1789 r) znane jest zjawisko tzw. "krótkowzroczności zmierzchowej" czyli przesunięcia refrakcji ku krótkowzroczności (mówiąc prosto zwiększenia krótkowzroczności) o około -0,5 dpt. do -1,0 dpt. Jest to spowodowane trzema czynnikami występującymi przy znacznym obniżeniu poziomu oświetlenia:
1. Zwiększenie średnicy źrenicy, co powoduje, że wskutek ujemnej na ogół aberracji sferycznej oka wypadkowe ognisko przesuwa sie nieco ku wnętrzu gałki ocznej. Oznacza to krótkowzroczność.
2. Przejście z widzenia czopkowego (dziennego) na pręcikowe (nocne) związane jest ze zmianą rozkładu spektralnego światłoczułości (efekt Purkynjego). Maksimum czułości przesuwa się w stronę fal krótkich (niebieskich), co wskutek aberracji chromatycznej układu optycznego oka powoduje równieź przesunięcie efektywnego ogniska ku wnętrzu oka.
3. Przy bardzo niskich poziomach oświetlenie szwankuje mechanizm akomodacji i akomodacja czynna jest słabsza niż bodziec do akomodacji.
Wszystko to powoduje, że przy bardzo niskim poziomie oświetlenia (np. w nocy) krótkowzrocznośc ZWIĘKSZA SIĘ i okulary, które normalnie korygowały te wadę (w dzień) okazują się "za słabe". Chcąc zachować pełna ostrość widzenia krótkowidze powinni nosić w nocy okulary o około -0,5 dpt "silniejsze". Dotyczy to np. zawodowych kierowców albo pilotów samolotowych.
Jest to NORMALNE ZJAWISKO FIZJOLOGICZNE.
A co mierzylas? bo nie wiem jak suwmiarka mozna zmierzyc cos innego niz srednice czy wysokosc?aghi pisze:Każda soczewka ma nieco inną (mierzone suwmiarką elektroniczną) powierzchnię korygującą, nie chodzi mi o krzywiznę ani o średnicę, czy ta wartość jest gdziekolwiek przez producentów uwzględniania
Na dzien dzisiejszy nie ma ustawy regulujacej ten zawod, wiec nie ma pewnosci jaka uczelnie i czy wogole dana osoba konczyla - ale to nie jest temat na taka rozmoweaghi pisze:Czy ja mam pecha do optometrystów
Tzn ze na noc trzeba zakladac inna a na dzien rowniez inna? Czy Pani nie myli czasem zrenicy z rogowka w tej materii?aghi pisze:Ostatnio dowiedziałam się, że na większe źrenice jest oznakowanie "FM"
Opis uzupelniajacy wypowiedz pozwolil na zrozumienie o co chodzilo pytajacejaghi pisze:Znalazłam fachową nazwę na parametr, który mnie interesuje, jest to STREFA OPTYCZNA SOCZEWKI
Mysle ze ciezko bedzie, gdyz te informacje nie sa umieszczane w katalogach jakie firmy przekazuja specjalistom.aghi pisze:Gdzie mogę znaleźć dokładniejsze informacje, jakie soczewki mają największą średnicę części optycznej?
mysle ze mozna pojsc dalej i napisac zaden! z w/w powodu.aghi pisze:jeżeli nie większość sklepów nie podaje tej wartości niestety.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości
1990-2024 • • • • OPTOMETRYSTA.pl • • • • { optyk optometrysta badanie wzroku Rybnik okulary gabinet }