ODPOWIEDZ Posty: 8 Strona 1 z 1
Pierwsze soczewki kontaktowe
  • konraad
    Forumowicz
    Forumowicz

Pierwsze soczewki kontaktowe

autor: konraad » 25 kwietnia 2009, 21:43

Witam. Od razu mówię mam 15 lat. Od 2 dni noszę soczewki. Soczewki próbne. Byłem pierw u okulisty żeby spr. zwrok. I mi zwiększyła okulary o -0.25 na obydwa oka. Czyli mam wadę na prawe oko -1.25 a na lewe -1.00. A okulary mam jeszcze nie wyrobione i te stare mam na lewym oku -0.75 a na prawym -1.00. Więc poszedłem do okulisty innego popytać o soczewki. No i on mi dał próbne soczewki na 2 tyg. takie jak na recepcie na nowych okularach. Czyli na lewym oku -1.00 a na prawym -1.25. I wydaje mi się że te soczewki są za słabe. W okularach u okulisty na lewym oku -1.00 a na prawym -1.25 widziałem idealnie. Więc o co chodzi z tymi soczewkami. Czy to kwestia przyzwyczajenia czy potrzebuje mocniejsze soczewki? Za tydzień mam nową wizytę u tego okulisty.
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 26 kwietnia 2009, 01:17

konraad, soczewek nie można po prostu dać, trzeba w nich również sprawdzić ostrość wzroku. Jeśli widzisz w nich słabo z bliska, to nie przejmuj się, to kwestia przyzwyczajenia. Jeśli widzisz źle do dali (gorzej niż w obecnych, za słabych okularach), to warto zapytać lekarza, co jest nie tak. Może rozmiar soczewek jest nieodpowiedni, może masz mały astygmatyzm, może materiał soczewek nie odpowiada Twoim oczom...
  • konraad
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: konraad » 26 kwietnia 2009, 09:31

Wielkie dzięki za odpowiedź. A co prawda, z bliska, tez za bardzo, za wyraźnie nie widzę.
  • konraad
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: konraad » 26 kwietnia 2009, 12:29

Z bliska rzeczywiście też niewyraźnie widzę. Ale z daleka też. A mam mocniejsze te soczewki niż okulary i widzę w nich tak jak w tych słabszy okularach. Czy mogą to być źle dobrane soczewki czy to kwestia przyzwyczajenia?
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 26 kwietnia 2009, 15:35

W przypadku dali wątpię, by była to kwestia przyzwyczajenia...
  • Pareto

autor: Pareto » 28 kwietnia 2009, 17:38

hej jeżeli okulista dał Ci soczewki próbne na podstawie recepty na okulary to nie dziwie się ze źle widzisz ponieważ przed dobraniem soczewek musi być przeprowadzone badanie pod kątem soczewek. Soczewki a okulary to nie to samo.
    pareto
  • Dragonfly
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Dragonfly » 11 października 2009, 18:31

W tym momencie jest taki wybór soczewek, że można idealnie dopasować je do wady wzroku, ja kupuję, ale soczewki kolorowe na [ciach - linki przesyłamy tylko przez PW] i jestem bardzo zadowolona. Jeśli masz jakiś problem możesz liczyć na szybką i fachową pomoc
    Ostatnio zmieniony 11 października 2009, 20:31 przez Dragonfly, łącznie zmieniany 1 raz.
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 11 października 2009, 20:35

Konraad - jak tam widzenie, zmieniło się coś? Wielokrotnie na forum poruszano kwestię złego widzenia z bliska w soczewkach, to kwestia akomodacji i najczęściej mija, jeśli ten proces nie jest zaburzony. O ile do tego można się przyzwyczaić, to kwestia złego widzenia do dali nie jest taka prosta, może oznaczać złe dobranie rozmiaru soczewek lub mocy (jeśli nie sprawdzano Ci w gabinecie ostrości po założeniu soczewek). Między soczewką a okiem może tworzyć się soczewka z kropli łez, która w przypadku dodatniej mocy obniża moc soczewki ujemnej - można wtedy zmienić model soczewki lub po prostu jej moc, jeśli rozmiar jest ok.
    Ostatnio zmieniony 01 stycznia 1970, 01:00 przez Malla, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ Posty: 8 Strona 1 z 1