autor: Malla » 13 lipca 2009, 13:19
Nie jestem specjalistą, ale mnie informowano tak jak Ciebie, że soczewki hydrożelowe można nosić 8-10 godzin, a silikonowo-hydrożelowe cały dzień, natomiast tryb przedłużony (niezdejmowanie na noc) trzeba skonsultować z okulistą i stosując go częściej zjawiać się na kontroli (co najmniej 2x w roku).
Odnośnie przedłużonego noszenia, mnie mówili 3 lekarze, że to jest nielogiczne i powinno być stosowane tylko awaryjnie, a jeśli już ktoś musi, to niech zdejmuje na co najmniej 1 dzień w tygodniu, a co jakiś czas robi kilkudniowe przerwy dla zregenerowania rogówki i w trakcie noszenia używa kropli nawilżających.
Myślę, że nie ma co patrzeć na odgórne zalecenia (pewnie nawet takich już nie ma), bo to i tak powinno być ustalane indywidualnie na podstawie częstych wizyt. Wiadomo, że nie każdy wytrzyma w hydrożelu nawet te 10 godzin (ja w Dailies po takim czasie już nic nie widzę), inny z kolei bez szkód dla oczu będzie mógł je nosić od 6 do 24. Poza tym w każdym miesiącu stan naszych oczu może być inny - jeszcze rok temu miałam tak suche oczy, że zamierzałam soczewki wywalić do kosza i zapomnieć o nich.